Diversen

Groeten vanaf Heuvelklim Eschdorf

dvz eschdorf19 foto1


Vanwege het overlijden van de Luxemburgse Groothertog Jean en de daarmee gepaard gaande uitvaart, zag de organisatie zich genoodzaakt om het programma voor met name de zaterdag (oftewel: kwalificatiedag) flink aan te passen. Daardoor kon pas vanaf 18:00 uur 's avonds voor het eerst op de afgezette lokale weg RN12 nabij Eschdorf worden getest; het parcours voor de jaarlijkse internationale Heuvelklim met veel toerwagens, GT's en natuurlijk de kanonnen in de sportscars en formulewagens.

Tekst en foto's: Dirk van Zon

Maar juist toen zaterdagavond het startlicht eindelijk op groen schoot voor de eerste trainingsritten, braken er fikse hagel- en sneeuwbuien los, waardoor het tijdschema met een kleine 150 deelnemers eigenlijk wat te krap werd. Bovendien werden in de winterse omstandigheden ook nog links en rechts wat schuivers gemaakt, wat een onmiddellijke Code Rood opleverde. De marshalls -die zoals ieder jaar veelal afkomstig waren van de Nürburgring- konden er gelukkig vlot op anticiperen, zodat de volgende deelnemer z.s.m. weer plaats kon nemen in de startblokken.


dvz eschdorf19 foto2 De line-up voor de startopstelling

Het was voor de 31e maal dat de Luxemburgse 'Bergrennen' werd georganiseerd. Het bochtige parcours is nog geen 2 kilometer lang en kent een stijgingspercentage van 7 procent. Waar uw verslaggever vorig jaar nog in zomerse omstandigheden een soortgelijk verslag maakte voor Autosport.nl, zo haalde de thermometer nu de dubbele cijfers niet. "Maar ja, we moeten het er maar mee doen he", aldus monteurs die druk bezig waren met de laatste sleutelwerkzaamheden. "Eén voordeel: ons bier blijft wel lekker koud zo", terwijl knipogend naar een aardige stapel kratten met edel gerstenat werd gewezen.


dvz eschdorf19 foto3 F3, F4, F3000, GP2, Formula Master; formulewagens van allerlei pluimage zijn welkom in Eschdorf.

Ook op zondagochtend kwam het kwik amper boven het vriespunt uit. Veel deelnemers hadden hun slicks wijselijk ingeruild voor semi-slick rubber, maar ook daarin viel amper wat temperatuur te krijgen. Gevolg was dat flink wat auto's bij de start stonden te malen, zonder amper voorwaarts te gaan. Vierwielaangedreven pk-beesten, bij voorkeur met traction-control, waren dus aanzienlijk in het voordeel.

Weer of geen weer; altijd BBQ weer, want de barbecues stonden ondertussen al op flink wat plaatsen te smeulen. En niet alleen om worstjes te grillen, maar verkleumde racefans stonden op een kluitje er omheen om zich ook wat te verwarmen.


dvz eschdorf19 foto4
Als het enorme spoilers heeft en veel geluid maakt, vinden de Luxemburgse racefans het al snel prima.  
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet