Sportscars

Sportscars: Montoya/Cameron winnnen Acura Sports Car Challenge, Vanthoor/Bamber winnen GTLM voor Porsche

190506 IMSA DPi winner
Juan Pablo Montoya behaalde zijn eerste IMSA-zege, samen met Dane Cameron

Net als vorig jaar waren de Acura's sterk tijdens de Acura Sports Car Challenge in Mid-Ohio, maar ditmaal waren het Juan Pablo Montoya en Dane Cameron die de vierde race van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship op hun naam schreven. Voor Montoya was het zijn eerste IMSA-overwinning. In de GTLM-klasse behaalde het Porsche-duo Laurens Vanthoor en Earl Bamber de tweede overwinning op rij na Long Beach. Voor Porsche was het samen met het succes in Sebring de derde achtereenvolgende zege. Jack Hakwsworth en Richard Heistand behaalden met de AIM Vasser Sullivan-Lexus de overwinning in de GTD-klasse. Voor de Nederlanders was er dit weekeinde geen succes weggelegd op de Mid-Ohio Sports Car Course.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA

Al vanaf het begin van het weekeinde, dat werd gekenmerkt door slecht weer, was het duidelijk dat de Penske-Acura's en de Joest-Mazda's in Mid-Ohio de dienst zouden uitmaken bij de prototypes. In de race van twee uur en 40 minuten wisselden de pole-winnende nummer 77-Mazda van Oliver Jarvis en Tristan Nuñez en de nummer 6-Acura van Montoya en Cameron een aantal keren van positie aan de kop van het veld. Met een snellere tweede pitstop nam Montoya de leiding en profiteerde daarbij ook van de enige neutralisatie in de race, een klein half uur voor het einde, nadat Colin Braun met een gebroken ophanging in de CORE-Nissan in de grindbak was beland. Uiteindelijk reed hij de overwinning naar huis. Het was de tweede IMSA-overwinning voor het Penske-Acura-team, een jaar nadat Helio Castoneves en Ricky Taylor, eveneens in Mid-Ohio, de eerste zege hadden behaald. Jarvis en Nuñez eindigden op de tweede plaats, Jonathan Bomarito en Ryan Hunter-Reay completeerden met de nummer 55-zusterauto het succes voor het Mazda Team Joest, dat voor het eerst beide auto's op het podium had.

Achter Felipe Nasr/Pipo Derani in de Whelen-Action Express-Cadillac en Ricky Taylor/Helio Castroneves in de andere Penske-Acura eindigden Renger van der Zande en Jordan Taylor in de Konica-Minolta-WTR-Cadillac als zesde. "Het was echt een lastig weekeinde", zei Van der Zande. "We hadden niet de snelheid om aan te vallen, dus het was zaak om de schade beperkt te houden. Vanwege de te hoge bandenspanning waren de banden in de kwalificatie aardig versleten en daar had ik tijdens mijn stint behoorlijk last van. Daarna ging het beter, maar meer dan de zesde plaats zat er niet in. We zijn in ieder geval opgeklommen naar de derde plaats in het kampioenschap en kijken nu uit naar de volgende race in Detroit, waar dit team altijd goed is."

190506 IMSA GTLM winner
Het Porsche-duo Laurens Vanthoor/Earl Bamber won de GTLM-klasse

In de GTLM-klasse was de overwinning voor het Porsche-duo Earl Bamber en Laurens Vanthoor. Bamber nam de leiding over van de nummer 3-Corvette van Jan Magnussen en António García tijdens de laatste pitstop, die bij het Porsche-team sneller ging. Uiteindelijk kwam Bamber met een voorsprong van 2,340 seconden op García als winnaar over de eindstreep. De derde plaats was voor de andere Porsche met Nick Tandy en Patrick Pilet, ondanks een drive-through voor Pilet vanwege een valse start. Tandy streed in de slotfase met Tom Blomqvist in de nummer 25-BMW en wist daarbij de derde plaats veilig te stellen. Pole-sitters Joey Hand en Sébastien Bourdais eindigden met de nummer 66-Ford in de achterhoede na opgelopen schade.

190506 IMSA GTD winner
Winst voor Richard Heistand (l.) en Jack Hakwsworth in GTD

In de GTD-klasse wisten de pole-winnaars hun goede uitgangspositie wel in de klassezege om te zetten: Richard Heistand en Jack Hawksworth zorgden voor de eerste overwinning voor het AIM Vasser Sullivan-Lexus-team. Een mooie inhaalactie van Hakwsworth op Mario Farnbacher in de nummer 86-Meyer Shank-Acura bij de herstart na de laatste safety-car-fase bracht de beslissing. Farnbacher en Hindman eindigden met de Acura op de tweede plaats. Bryan Sellers en Ryan Hardwick completeerden het podium met de Paul Miller Racing-Lamborghini, nadat Scott Hargrove met nog zeven minuten te gaan in de Pfaff Motorsports-Porsche van de baan raakte en zo zijn vrijwel zekere derde plaats verspeelde.

190505 IMSA Jeroen
Pech voor Jeroen Bleekemolen (Foto: Twitter Jeroen Bleekemolen/@MSportXtra)

Jeroen Bleekemolen en Ben Keating slaagden er in de Riley Motorsports-Mercedes-AMG GT3 niet in om hun goede uitgangspositie met de tweede plaats op de grid te verzilveren. Drie minuten nadat hij was ingestapt, reed Bleekemolen tegen de achterkant van de JDC-Miller Motorsports-Cadillac DPi van Misha Goikhberg en Tristan Vautier aan. Daarop raakte de voorkant van Bleekemolens Mercedes beschadigd en de motorkap ging open. Bleekemolen bracht de auto nog naar de pits, maar de schade bleek te groot om nog te kunnen herstellen. "Die DPi voor me werd voor een bocht opeens heel langzaam en ik kon hem niet meer ontwijken", zei Bleekemolen naderhand. "Maar ja, degene die er achterop rijdt is altijd fout. Jammer voor het team."

190505 IMSA Mid Ohio uitslag race
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet