GT

GT4 European Series: Reinhard Kofler en Patric Niederhauser winnen eerste spannende race op Brands Hatch.

0P4A6461


Wederom een spannende wedstrijd van de GT4 European Series. Een verrassende overwinning voor Reinhard Kofler/Patric Niederhauser, die voor de rijderswissels zich nog niet bemoeiden met de strijd tussen de eerste vijf, maar na hun ultra strakke pitstop plotseling op kop reden. Overal door het grote veld flinke strijd met het bij behorende aftasten van het plaatwerk. Vanmiddag de tweede race rond 15:45 uur, rechtstreeks te zien op de livestream van de serie.


Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: PR

Florian Thoma (PROsport Performance Aston Martin) en Daniel McKay (Equipe Verschuur McLaren) waren op zaterdag de snelste rijders tijdens de twee kwalificatie sessies voor de twee GT4 European Series races op het lange GP circuit van Brands Hatch. Thoma was de snelste in de eerste sessie en vertrok de eerste race vanaf poleposition, terwijl McKay de tweede wedstrijd vooraan mag beginnen en de eerste met Benjamin Lessennes aan het stuur vanaf de eerste rij. Max Koebolt kwalificeerde zich als derde.

34 fraaie GT's hadden zich ingeschreven en hadden de oversteek gemaakt naar het mooie glooiende circuit in Kent. Luc Braams was voor een ziekenhuis opname in Nederland gebleven. Wij van Autosport.nl wensen hem een spoedig herstel toe. Zijn plaats naast zijn vrouw Liesette werd in Engeland ingenomen door de ervaren Gaby Uljee. Ook terug in de autosport is Meindert van Buuren junior die zich naar een tiende plaats reed.

Na de start is het dringen en duwen. Een driedikke strijd eindigde in schade voor een aantal deelnemers. Een paar bochten verder een synchroon spin van twee deelnemers met grindbezoek tot gevolg. Een Full Course Yellow zorgde voor wat rust op de baan. Na de herstart leidde Thoma voor Lessennes terwijl Trefz en Liesette Braams koplopers waren in hub klasse na 5 ronden racen.

Meindert van Buuren kreeg een drive through straf en zakte terug. Ook Max Koebolt verloor een tweetal plaatsen en moest zich voor de vijfde plaats verdedigen tegenover zijn oude teamgenoot Simon Knap. Het duurde niet lang voordat de safety car de baan op kwam, vanwege een hele zware klap op het korte rechte stuk. Oleg Kharouk ging vol de vangrail in maar stapte gelukkig ongedeerd uit, dat kon niet gezegd worden van zijn Bullitt Racing Mercedes-AMG die flink beschadigd werd. Flinke troep op de baan. Alle wagens werden achter de SC door de pits geleid.

Ondanks alle troep op de baan hadden de schoonmaakploegen het snel schoon geveegd. Dat kan je wel aan de Engelse marshalls over laten. Met nog 34 minuten te gaan liet de SC de wagens weer los. Lessennes dook gelijk naar binnen voor zijn rijderswissel. De strijd tussen Koebolt en Knap ging onverminderd voort. Zij aan zij gevecht tussen beide landgenoten, die in het voordeel van de BMW van Knap werd beslecht.
    GT4E-2019-05-BRH-0920Sun20R1-2023-DBWP0561

Na alle verplichte stops en rijderswissels was de rangorde veranderd. Na een superstrakke pitstop lag de True Racing KTM van Reinhard Kofler verrassend op kop, gevolgd door Akhil Rabindra die het stuur had overgenomen van Florian Thoma. De Aston Martin moest zich flink verdedigen tegen de McLaren van Daniel McKay en de Audi van de oprukkende Nicolay Möller-Madsen. Er ontstond een spannend gevecht tussen dit drietal. Ook wat verder in het veld flinke strijd tussen een aantal groepen met wagens. Ricardo van der Ende op de viertiende plaats moest in de aanval op Andy Meyrick en Bas Schouten en zich verdedigen op Marc Basseng.

Aan kop had Kofler een flinke voorsprong genomen op het strijdende drietal Rabindra, Möller-Madsen en McKay. Na het inhalen van Rabindra nam Möller-Madsen te veel risico en knalde in Stirlings Bend voor en achter de vangrail in. Flinke schade aan de Phoenix Racing Audi. Veel werk voor de monteurs om deze wagen voor de tweede race aan de start te krijgen. Rabindra moest nog flink knokken op McKay en en de Mercedes van Jan Kiesel, de teamgenoot van Max Koebolt. Alec Udell reed daar weer achter met de BMW gevolgd door het Pro-Am duo Marcus Paverud (Mercedes) en Gabriele Piana (BMW).

  ktm-winnaar

Na een uur fraai racen pakte Reinhard Kofler/Patric Niederhauser met de True Racing KTM de winst voor Akhil Rabindra, Daniel McKay en Jan Kisiel. Vijfde voor de PROsport Aston Martin van Jeremy Sarhy. Teamgenoot van Simon Knap Alec Udell eindigde als zesde. Ricardo van der Ende reed naar een zwaarbevochten tiende plaats. Street Art Racing won de Am klasse voor, CMR en Las Moras by Equipe Verschuur.

  3S3A6470


Uitslag Race 1

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet