V8 Supercars

V8 Supercars: Mustang blijft onverslaanbaar. McLaughlin wint avondrace 2 in Perth

Polesitter Scott McLaughlin had wederom een slechte start voor de tweede wedstrijd in Perth. Het weerhield hem niet om zijn achtste overwinning dit seizoen te behalen en de vierde achtereenvolgende voor DJR Team Penske in het populair Supercars kampioenschap. Jamie Whincup eindigde als tweede.

Tekst Willem J. Staat
Foto's DJR Team Penske/Nissan/Tickford/PR/Holden

2019 McLaughlin winnaar
Regerend kampioen Scott McLaughlin lijkt op weg te zijn naar zijn tweede titel.

Mustang blijft onverslaanbaar. McLaughlin wint avondrace 2 in Perth
Triple Eight-coureur Jamie Whincup had in tegenstelling tot polesitter Scott McLaughlin een perfecte start. In de 17e ronde kwam McLaughlin voor zijn eerste stop voor vers rubber en brandstof naar binnen. Een perfecte stop waardoor hij weer als 16e terug op de baan kwam. De DJR Team Penske crew gaf hem de opdracht om direct te gaan pushen. Een aantal snelle rondes volgden waarbij McLaughlin slechts enkele honderdsten van het baanrecord verwijderd zat. Whincup ging in de 25e ronde voor zijn reguliere stop naar binnen maar vanwege McLaughlin's snelheid had hij er geen voordeel bij.

2019 Whincup McLaughlin
Jamie Whincup en Scott McLaughlin. Bij T8 moet men volgens Whincup de lat nu nog hoger leggen...

In de 35e ronde beschikte Whincup al over een voorsprong van ruim zes seconden op Whincup terwijl Fabian Coulthard met de tweede DJR Team Penske Mustang zich nog eens op vier seconden afstand bevond. In de 47e ronde ging hij als eerste voor de tweede pitstopcyclus naar binnen. Als 13e kwam hij weer terug op de baan. Twee ronden later zorgde Scott Pye voor een safetycar-interventie. McLaughlin ging direct naar binnen maar wist de leiding te behouden. Achter hem volgden Jamie Whincup en Cameron Waters in de Tickford Mustang. De voorsprong tussen McLaughlin en Whincup steeg zelfs naar bijna drie seconden. Coulthard bleef op 0.6 secs. van Waters maar had onvoldoende in huis om zijn Mustang collega te passeren. Met zijn overwinning vergrootte McLaughlin zijn voorsprong in de tussenstand van het kampioenschap naar 142 punten.

2019 SVG SVG rijdt zoals we van hem gewend zijn. Wanneer krijgen we in Europa weer een avond sprintwedstrijd voor toerwagens?

In totaal eindigden er vijf Holdens in de Top 10 met Whincup als beste vertegenwoordiger van het merk. Jamie Whincup: "Sind Phillip Island hebben we een lange weg afgelegd. Ik ben trots op mijn crew. We hebben de maximale snelheid eruit gehaald. Maar we moeten terug naar de werkplaats. Er moet meer werk verricht worden. We blijven vechten. Shane van Gisbergen was met een vijfde plek de tweede beste Holden-coureur. Tweemaal een vijfde plek dit weekend leverde Shane een derde plek in de tussenstand van het kampioenschap op.

Voor Tickford Racing behaalde de 24-jarige Cameron Waters zijn 8e podiumresultaat dit seizoen. Inmiddels is hij aan zijn vierde Supercar-seizoen bezig. Cameron Waters: "Ik geloof dat ik de laatste tijd een beetje pech gehad heb, eerst met het koelpak in Adelaide, toen de confrontatie met SVG op Phillip Island en bij de GP met Scott McLaughlin. Goed dat mijn teammaat Chaz Mostert gisteren een podium behaalde en goed voor Tickford in het algemeen. Ik denk dat ik dicht bij de andere jongens zit en weer bekers kan gaan winnen."

In de 55e ronde waren Rick Kelly en SVG in fel gevecht verwikkeld. De Nissan kwam daarbij op het gras en verpulverde een Pirtek reclame-uiting. De Stewards besloten geen verdere actie te ondernemen. Met een 12e plek was Simona de Silvestro wederom de beste Nissan afgevaardigde. Met een zesde en een zevende plek deden de Penrite Erebus Holdens het eigenlijk uitstekend. David Reynolds eindigde als zesde en Anton de Pasquale als zevende.

2019 Simona 1
Opgaande lijn bij Simona de Silvestro.

Scott McLaughlin: " Mijn eerste avondoverwinning hier in Perth. Ik heb ervan genoten. Een prachtig spektakel. Shell V Power Racing gaf ons een fantastische auto en dit was de beste manier om terug te slaan. Ik verprutste andermaal mijn start. Daar moeten we naar gaan kijken.We kregen het terug en behaalden de overwinning. Fantastisch werk van het team. Twee poles en twee overwinningen is de sensationele manier om een antwoord te geven op alles wat er gaande is. Ik ben trots op iedereen hier."

2019 Cameron Waters
Podium voor Cameron Waters in de Tickford Mustang.

Fabian Coulthard: " In de kwalificatie hebben we het gewoon niet goed gedaan. Het was een fatsoenlijke wedstrijd en we hebben een stap voorwaarts gemaakt. Het team heeft hard gewerkt, fantastische stops en we nemen weer een zak vol punten mee. De volgende wedstrijd is Winton waar ik vorig jaar won. Ik kijk er nu al naar uit."

Whincup Podium
Podiums maar geen overwinningen voor oud kampioen Jamie Whincup.

Uitslag
1 17 Shell V-Power Racing Team Scott McLaughlin Ford Mustang GT 83 ronden 1:20:03.0092
2 88 Red Bull Holden Racing Team Jamie Whincup Holden Commodore ZB 83 ronden  1:20:04.9375
3 6 Monster Energy Racing Team Cameron Waters Ford Mustang GT 83 ronden 1:20:07.3407
4 12 Shell V-Power Racing Team Fabian Coulthard Ford Mustang GT 83 ronden  1:20:08.1485
5 97 Red Bull Holden Racing Team Shane van Gisbergen Holden Commodore ZB 83 ronden 1:20:09.8718
6 9 Penrite Racing David Reynolds Holden Commodore ZB 83 ronden 1:20:14.2907
7 99 Penrite Racing Anton De Pasquale Holden Commodore ZB 83 ronden 1:20:15.9583
8 23 Milwaukee Racing Will Davison Ford Mustang GT 83 ronden  1:20:16.4488
9 5 The Bottle-O Racing Team Lee Holdsworth Ford Mustang GT 83 ronden  1:20:18.1373
10 8 Holden Guaranteed Value Nick Percat Holden Commodore ZB 83 ronden 1:20:21.1138

Top 3 kampioenschap
Scott McLaughlin - Ford 1346
Fabian Coulthard - Ford 1204
Shane van Gisbergen - 1024 - Holden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet