Sportscars

Sportscars: Jarvis zet Joest-Mazda op pole in Mid-Ohio, Van der Zande zevende, tweede startplaats GTD voor Bleekemolen/Keating

190504 IMSA kwali Jarvis
De nummer 77-Joest-Mazda start voor de tweede keer dit seizoen vanaf de pole-position

Terwijl zijn oud-DTM-collega's in Hockenheim in actie komen, behaalde Oliver Jarvis met de nummer 77-Mazda de pole-position voor de vierde IMSA-race van het seizoen op de Mid Ohio Sports Car Course. De Brit reed een tijd van 1:10,705 minuten en behaalde daarmee de tweede pole van het seizoen voor Mazda. Renger van der Zande kwalificeerde de Konica Minolta-WTR-Cadillac als zevende. In GTLM behaalde Sébastien Bourdais in de nummer 66-Ford de pole-position, nadat hij meerdere malen de toppositie wisselde met Porsche-rijder Laurens Vanthoor. In GTD was Richard Heistand in de AIM Vasser Sullivan-Lexus het snelst. Ben Keating had de nummer 33-Riley Motorsports-Mercedes-AMG GT3 aanvankelijk als derde gekwalificeerd, maar klom op naar de tweede startplaats nadat de tijden van de Pfaff-Porsche geschrapt werden vanwege een overtreding van de pitstopregels gedurende een rode-vlagsituatie die nodig was nadat Marco Seefried in de Park Place-Porsche van de baan was geraakt.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA, PR

In de DPi-klasse streden naast Oliver Jarvis ook Dane Cameron en Helio Castroneves, respectievelijk in de nummer 6 en de nummer 7-Penske-Acura's alsmede Pipo Derani in de Whelen-Action Express-Cadillac mee om de pole-position, maar een sterke ronde in de slotfase van de 15 minuten durende sessie leverde Jarvis uiteindelijk de pole op. Castroneves eindigde als tweede, voor Cameron en Derani. Renger van der Zande reed de zevende tijd en zei: "Een lastig weekeinde omdat we nauwelijks hebben kunnen rijden vanwege het weer. In de enige vrije training was het halverwege een beetje droog en toen kwamen we erachter dat we qua set-up niet helemaal goed stonden. Gelukkig ontdekten we dat nog voor de kwalificatie. De auto was niet verkeerd, maar de bandenspanning was veel te hoog, waardoor we niet goed hebben kunnen kwalificeren. Het ziet er qua auto wel een stuk beter uit dan vorig jaar, dus we hebben wel vooruitgang geboekt. Het is duidelijk dat de Cadillacs veel tekort gaan komen op de Mazda en de Acura, dus het is vooral zaak om de schade beperkt te houden."

In GTLM moest Sébastien Bourdais net als enkele weken geleden op Long Beach invallen voor Joey Hand en prompt zette de Fransman de nummer 66-Ford op de pole-position, nadat hij een aantal malen met Laurens Vanthoor in de nummer 912 van positie gewisseld had. Bourdais was met zijn tijd van 1:19,124 minuten uiteindelijk 0,275 seconden sneller dan Vanthoor. De derde startplaats was voor Jesse Krohn in de nummer 24-BMW voor Tommy Milner in de snelste van de beide Corvettes.

190504 IMSA quali Heistand
Richard Heistand behaalde de GTD-pole

Richard Heistand reed de AIM Vasser Sullivan-Lexus naar de pole-position in de GTD-klasse met een tijd van 1:24,281 minuten. Zach Robichon leek aanvankelijk met de Pfaff-Porsche als tweede geklasseerd te worden, maar zag uiteindelijk zijn tijd dus geschrapt vanwege een situatie in de pitstraat tijdens de rode vlag. Dat verschafte Ben Keating en Jeroen Bleekemolen met de Riley-Mercedes-AMG GT3 dus een uitstekende uitgangspositie in de vorm van een plek op de eerste rij in de klasse. "Een goede kwalificatie. Op een opdrogende baan kozen we voor slicks, wat de goede keuze bleek", zei Bleekemolen. "Ben reed een goede ronde om de plek te pakken. In de race zouden we goed mee moeten kunnen doen, we hebben hier getest en we weten aardig welke set-up we moeten hebben. Als het meezit moeten we zeker voor het podium kunnen gaan en misschien zelfs wel voor de overwinning."

190504 IMSA Mid-Ohio uitslag kwalificatie

190504 IMSA kwali Riley
Tweede startplaats voor de Riley-Mercedes van Bleekemolen/Keating
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet