Liveblogs

DTM: Liveblog vanuit Hockenheim

190503 DTM Liveblog opening


Dit weekeinde start op het circuit van Hockenheim het nieuwe seizoen in de DTM. Daarnaast is er de lang verwachte première van de nieuwe W-Series en ook de Porsche Carrera Cup Deutschland, die zijn 30e seizoen beleeft, en de Audi Sport Seyffarth R8 LMS Cup komen op Hockenheim in actie. AUTOSPORT.NL is ter plekke en verzorgt het eerste liveblog van dit jaar. De meest recente bijdragen verschijnen als altijd bovenaan, vragen en opmerkingen zijn welkom via de commentaarfunctie onderaan dit artikel. 

Tekst: René de Boer (vanuit Hockenheim, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat, Rebocar Automotive Productions, PR

18.20 uur: De wedstrijdleiding meldt dat WRT-Audi-rijder Jonathan Aberdein naderhand nog een tijdstraf van 20 seconden heeft gekregen vanwege het onreglementair gebruik van DRS en push-to-pass. Daarmee is de uitslag definitief en sluiten ook wij de berichtgeving via dit liveblog vanuit Hockenheim af. Volgende afspraak over twee weken voor een bijna-thuiswedstrijd, namelijk op Circuit Zolder in België.

15.55 uur: Rahel Frey heeft ook de tweede race van de Audi Sport Seyffarth R8 LMS Cup gewonnen. Aanvankelijk voerde Robin Rogalski het veld aan, maar relatief snel na een safety-car-fase als gevolg van de uitval van Christian Wicht, die in de gridbak van de voorlaatste bocht strandde, stelde de Zwitserse orde op zaken, nam de leiding over en reed vervolgens de overwinning naar huis. Rogalski eindigde als tweede, de Italiaan Fabio Citignola werd als derde geklasseerd.

2019 Rast 2
Prachtige strategie bij Team Rosberg.

14.45 uur: René Rast startte na problemen in de kwalificatie slechts vanaf de 16e plaats, maar werkte zich met een gewaagde strategie met twee pitstops voor nieuwe banden gestaag op naar voren en behaalde tenslotte zijn elfde overwinning in de DTM. De beide Abt-Audi-teamgenoten Nico Müller en Robin Frijns eindigden als tweede en derde en completeerden daarmee het volledige podium voor Audi.

2019 Rast
Verrassend winnaar René Rast.

Frijns maakte met zijn tweede podiumplaats op rij zijn verprutste start weer goed. Pole-sitter Philipp Eng kwam als vierde over de eindstreep, voor zijn BMW-merkgenoten Spengler en Glock. Paul Di Resta haalde de eerste kilometers aan de leiding van een DTM-race voor nieuwkomer Aston Martin binnen, maar maakte een extra pitstop en moest daarop genoegen nemen met de zevende plaats.


190506 Ten  Voorde Podium


12.05 uur: 100% Nederlandse score in de Porsche Carrera Cup Deutschland: na het succes met de winst voor Larry ten Voorde en de tweede plaats van Jaap van Lagen van gisteren herhaalden de twee Nederlandse rijders in de klasse dit geweldige resultaat ook in de tweede race op Hockenheim. Larry ten Voorde startte andermaal vanaf de pole-position en voerde van start tot finish het veld aan, waarmee zijn tweede overwinning op rij een feit was. Jaap van Lagen reed direct bij de start van de derde startplaats naar de tweede positie en hield die eveneens de hele race vast.

De derde plaats ging naar de Nieuw-Zeelander Jaxon Evans, die gisteren ook al de laatste podiumplaats behaalde, maar die klassering naderhand kwijtraakte vanwege de bodemplaat die bij de technische nacontrole niet in orde bleek. Het team ging tegen deze beslissing in beroep. De race van vandaag werd eenmaal onderbroken door een safety-car-interventie na een botsing.

190506 Eng

11.15 uur: Philipp Eng had tot nu toe een abominabel weekeinde in de DTM in Hockenheim, want met elektronicaproblemen aan zijn BMW M4 DTM kwam hij in de trainingssessies nauwelijks aan rijden toe. De problemen zijn echter overduidelijk verholpen, want in de kwalificatie voor de tweede race reed de Oostenrijker een tijd van 1:28,972 minuten, de snelste ooit in Hockenheim gereden tijd met een gesloten raceauto. Daarmee behaalde Eng de tweede pole-position van zijn DTM-loopbaan, terwijl Marco Wittmann, de racewinnaar van gisteren, de volledige eerste startrij voor BMW completeerde.

Robin Frijns klom met zijn laatste ronde op van de 13e naar de derde plaats met een tijd van 1:29,712 minuten en is daarmee de best geklasseerde Audi-rijder op de grid, met zijn Zwitserse Abt-Audi-teamgenoot Nico Müller direct naast zich. Voor Frijns is het zijn beste DTM-kwalificatieresultaat tot nu toe. Beste rookie was opnieuw Sheldon van der Linde op de tiende plaats, terwijl Dani Juncadella de snelste Aston Martin als 14e kwalificeerde.

9.30 uur: Na haar overwinning van gisteren heeft Rahel Frey ook voor de tweede race in de Audi Sport Seyffarth R8 LMS Cup een uitstekende uitgangspositie, want in de kwalificatie reed de Zwitserse met 1:46,296 minuten de snelste tijd. Zo'n drie tienden daarachter veroverde Robin Rogalski de tweede startplaats, terwijl de pole-sitter van gisteren, Rodolf Rhyn, vandaag als derde start, voor de Duitser Mike Hesse. Voor Matthias Kämpf blijft het lastig: hij kwalficeerde zich als 13e en laatste met 7,3 seconden achterstand op Frey.

9.00 uur: Goedemorgen vanuit Hockenheim, waar het weliswaar steenkoud is, maar we in ieder geval werden verrast met een vriendelijk zonnetje. Een stuk beter dan al die natte ellende van gisteren! Het programma voor vandaag is als volgt:

9.00-9.30 uur: kwalificatie Audi R8 LMS Cup
10.45-11.05 uur: kwalificatie DTM
11.30-12.00 uur: race 2 Porsche Carrera Cup Deutschland
13.33-14.30 uur: race 2 DTM
15.20-15.50 uur: race 2 Audi R8 LMS Cup

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet