GT

GT: Debuut GT4 Germany een succes. Zeges voor BMW en KTM X-Bow

Een jaar later dan gepland maakte de GT4 haar debuut op Oschersleben. De beide eerste wedstrijden leverden een BMW en een KTM X-Bow overwinning op. Race 1 werd gewonnen door de RN Vision STS BMW M4 GT4 van de 16-jarige Marius Zug en de Italiaan Gabriele Piana. In de tweede wedstrijd boekte het team van Hans Reiter met True Racing zelfs een dubbeloverwinning. De Oostenrijkse combinatie Laura Kraihammer en Reinhard Kofler schreven de tweede wedstrijd op hun naam.

2019 Start GT4 1
Premiere van de GT4 Germany op Oschersleben was een succes.


Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Willem J. Staat/ADAC Motorsport

Debuut GT4 Germany een succes. Zeges voor BMW en KTM X-Bow
De allereerste wedstrijd van de ADAC GT4 Germany leverde een verrassende overwinning op voor de combinatie Marcus Zug/Gabriele Piana met de RN Vision STS BMW M4 GT4. Vanuit een tweede positie nam de 16 jarige Marius Zug direct de leiding en wist ook direct wat afstand van de concurrentie te nemen. Polesitter Florian Thoma crashte in de Propeak Performance Aston Martin Vantage AMR al in de vierde ronde. Behalve een stijve knie hield Thoma er weinig aan over. De Aston Martin kon echter voor de tweede wedstrijd niet meer op tijd gerepareerd worden. Twee safetycarfases zorgden voor kortstondige onderbrekingen. Zug verklaarde dat zijn auto in het begin iets sneller was dan de concurrentie maar daarna over dezelfde speed als de overige M4's beschikte. Marius Zug: "Ik reageerde bij de start perfect en kon gelijk afstand nemen.

Vanaf P1 gaf Zug de M4 GT4 over aan de in Zwitserland wonende Italiaan Gabriele Piana die daarna kortstondig de leiding moest afstaan aan de beide KTM X-Bows van Reiter Engineering van Eike Angermayer en Reinhard Kofler. Vanuit de achterste regionen hadden beide auto's het gehele veld opgerold voordat ze weer terugvielen. Angermayer viel na een korte grindbak excursie naar de vijfde plek terug en Kofler kreeg een "Drive-through" aan zijn broek.

2019 Zug Piana Winnaars Niet de snelste maar wel de sterkste De winnende BMW M4 GT4

Een derde safetycarfase leek de BMW zege nog even in gevaar te brengen maar ook hier wist Piana afstand te nemen. Gabriele Piana: "Een onbeschrijfelijk gevoel toen ik als eerste over de streep kwam en daarmee voor ons team de debuutzege bij de première van de GT4 Germany kon veilig stellen. De tweede plek ging naar de Getspeed Mercedes AMG GT4 van de in Keulen wonende gebr. Owega. De derde plek was weggelegd voor Team Allied Racing Porsche Cayman GT4 Porsche ontwikkelingsingenieur Lars Kern/Jan Kasperlik. Ook wonnen zij het Trophy klassement voor rijders boven de 35 jaar. Daarachter volgde de Mercedes AMG GT4 van Thomas Heinemann/Luke Wankmuller van HP Racing International. De Team GT McLaren 570s GT4 van de in Duitsland ontzettend populaire You Tube Star Felix von der Laden en de Zwitser Alain Valente.

2019 Zug Piana
Premiere-winnaars Piana en Zug worden geïnterviewd.


Dubbeloverwinning voor KTM X-Bow in R2
In de tweede wedstrijd boekten de beide KTM X-Bows van Reiter Engineering een dubbeloverwinning. De overwinning ging naar de Oostenrijkse combinatie Laura Kraihammer/Reinhard Kofler. De tweede plek werd bezet door de Noor Mads Siljehaug/Eike Angermayr terwijl de Porsche Cayman 718 GT4 van Kasperlik/Kern wederom de derde plek voor zich opeiste. Vanuit vijfde positie wist Kofler zich halverwege de wedstrijd op te werken. Kofler: "Om het risico te beperken heb ik elke inhaalmanoeuvre weloverwogen en toen ik aan de koploper voorbij ging wilde ik gewoon van hem weglopen. Hij slaagde volledig in zijn voornemens. En tot aan de pitstop wist Kofler al een voorsprong van meer dan 10 seconden op te bouwen. Laura Kraihammer hoefde de klus alleen nog maar te klaren. Laura Kraihammer: " Ik heb het mij nog niet geheel gerealiseerd en ben regelrecht overweldigd. Het resultaat is gewoon top."

2019 Winnende X Bow
Prachtige overwinning voor de X-Bow in R2.

Voor de als tweede geklasseerde X-Bow zag het er aanvankelijk naar een teleurstellende zondag uit. Angermayr verloor bij de start de nodige posities en viel zelfs naar de tiende plek terug. Angermayer: "De start heb ik verprutst en kwam gewoon ook niet in mijn ritme. Met mijn prestatie kan ik dan ook niet tevreden zijn." Het resultaat was dan ook te danken aan het sterke optreden van de Noor Mads Siljehaug. "Ik heb de auto al vroeg in de pitwindow overgenomen en gewoonweg volgas gegeven. Op Oschersleben functioneert de X-Bow bijzonder goed."

2019 Lars Kern
Tweemaal een podiumklassering voor Porsche.

Porsche-coureur Jan Kasperlik was met de derde plek meer dan tevreden. "Tegen de KTM X-Bow waren wij vandaag kansloos. Die hebben wij laten gaan en onze wedstrijd zuiver ten einde gereden. Voor Kasperlik betekende het zijn tweede zege in het Trophy Klassement.
Jules Szymkowiak kwam als vervanger van Markus Lungstrass zondag op het allerlaatste moment bij het team van Racing One in een Audi R8 GT4 aan de start. Lungstrass moest afgelopen zaterdag vanwege een noodgeval binnen zijn familie het circuit direct verlaten waardoor deelname zondag onmogelijk werd. Voor de onvoorbereide Szykowiak eigenlijk een verloren zaak. Meer dan een 19e plek zat er niet in.

2019 Getspeed Mercedes
Tweede plek voor Getspeed in R1

Race 1
1. RN Vision STS Gabriele Piana/Marius Zug BMW M4 GT4 36 ronden 1:02:25.766
2. GetSpeed Performance  Hamza Owega /Jusuf Owega Mercedes-AMG GT4 36 ronden + 0.999
3. Team Allied-Racing Jan Kasperlik /Lars Kern Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport  36 ronden + 1.228
4. HP Racing International Tim Heinemann /Luke Wankmüller Mercedes-AMG GT4  36 ronden  + 2.727
5. Felbermayr-Reiter Eike Angermayr/Mads Siljehaug KTM X-Bow GT4 36 ronden + 3.564
6. Team GT Alain Valente /Felix von der Laden  McLaren 570S GT4 36 ronden + 4.064
7. KÜS Team75 Bernhard Horst Hadergasser/Hendrik Still Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport 36 ronden + 4.726
8. Leipert Motorsport Morgan Haber Luca-Sandro Trefz /Mercedes-AMG GT4 36 ronden  + 4.906
9., True Racing Reinhard Kofler Laura Kraihammer KTM X-Bow GT4 36 ronden + 5.238
10. Racing by Bonk Motorsport Michael Fischer/Claudia Hürtgen BMW M4 GT4 36 ronden + 5.531

2019 Von der Laden
You Tube Star Felix von der Laden. In Duitsland een begrip en ook nog GT4 racer.

Race 2
1. True Racing Reinhard Kofler /Laura Kraihammer KTM X-Bow GT4 37 1:01:47.057
2.  Felbermayr-Reiter Eike Angermayr/Mads Siljehaug KTM X-Bow GT4 37 ronden + 13.927 secs.
3. Team Allied-Racing  Jan Kasperlik/Lars Kern  Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport  37 ronden + 18.421
4. Hofor Racing by Bonk Motorsport Thomas Jäger /Michael Schrey BMW M4 GT4 37 ronden + 26.965
5. Hofor Racing by Bonk Motorsport Michael Fischer /Claudia Hürtgen BMW M4 GT4  37 ronden + 28.988
6. GetSpeed Performance  Hamza Owega Jusuf Owega  Mercedes-AMG GT4  37 ronden + 32.791
7. Leipert Motorsport Morgan Haber /Luca-Sandro Trefz Mercedes-AMG GT4 37 ronden + 33.561
8. PROpeak Performance Joonas Lappalainen Jörg Viebahn Aston Martin Vantage GT4 37 ronden + 39.064
9. RN Vision STS Gabriele Piana Marius Zug BMW M4 GT4 37 + 58.085
10. Team Allied-Racing Constantin Schöll/Glenn Van Parijs Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport 37 ronden + 1:00.590

2019 GT 4 Toekomst
GT4 wacht in Duitsland een grote toekomst.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet