GT

GT: Zege voor titelverdediger Precote Herberth Motorsport in ADAC GT Masters Oschersleben

De tweede wedstrijd van de ADAC GT Masters op Oschersleben leverde een overwinning op voor titelverdediger Robert Renauer en zijn nieuwe teamcollega Thomas Preining. In de slotfase stond de Precote Herberth Porsche 911 GT 3 R nog onder druk van de Montaplast by Land Motorsport Audi R8 LMS van Ricardo Feller.


2019 Renauer Preining

Tekst en Foto's Willem J. Staat

Zege voor titelverdediger Precote Herberth Motorsport in ADAC GT Masters Oschersleben
Met een tweede zege in de tweede ADAC GT Masters wedstrijd op Oschersleben is het seizoen voor titelverdediger Robert Renauer goed begonnen. Samen met zijn nieuwe teamcollega Thomas Preining behaalde Renauer zijn eerste seizoensoverwinning. Polesitter Mirko Bortolotti had met de Orange 1 Grasser Lamborghini Huracan een perfecte start en behield tot aan de reguliere pitstops de leiding in handen. Christian Engelhart gaf de Lamborghini-overwinning volledig uit handen bij een bandenwissel.

2019 Penalty 64
Het moment van de waarheid. Zowel het team als de wedstrijdleiding blunderden.........

Ook hield het team zich aanvankelijk niet aan de voorgeschreven van 70 secs. De combinatie Engelhart/Bortolotti kreeg daarvoor een "drive-through" opgelegd en viel daardoor naar de 24e plek terug. Een z.g. fantoomimpuls in het computersysteem zorgde voor deze verkeerde wedstrijdbeslissing.

2019 Openingsronde Prachtige strijd in de openingsfase tussen de Lamborgini, de Porsches en de Audi's.

Concreet betekent dit dat deze wedstrijdbeslissing definitief is en het ORANGE 1 by Grasser Team kan niet tegen deze beslissing van de wedstrijdleiding in beroep gaan.Rolf Ineichen/Franck Perrera bezorgden ORANGE 1 by Grasser met een derde plek alsnog een podium.Geen vlekkeloos verlopen weekend voor het ORANGE1 by Grasser Team dat kort voor de wedstrijd ook nog eens de verplichte groepsfoto-sessie miste.

In de openingsfase moest de safety-car kortstondig in actie komen nadat de Oostenrijker Simon Reicher met zijn Audi R8 LMS in de grindbak belandde. Na de herstart nam Bortolotti de leiding, gevolgd door de KÜS Team 75 Bernhard Porsche van Matteao Cairoli, Dries Vanthoor en Kelvin van der Linde. Vanwege te vroeg starten kreeg Cairoli bij de reguliere pitstop nog eens 5 strafseconden opgelegd waardoor de combinatie Adrien de Leener/Matteo Cairoli hun goede uitgangspositie verloor en uiteindelijk als achtste zou eindigen.

2019 Dries Vanthoor
Dries Vanthoor tijdens de openingsfase in actie.

Voor Fabian Vettel andermaal geen succesvol weekend. De ADAC GT Masters rookie ging halverwege de wedstrijd met zijn HTP Mannfilter AMG Mercedes AMG GT3 in de rondte en gaf daarbij ook nog de Audi R8 LMS van Florian Spengler een duwtje. Het duurde even voordat Vettel opnieuw in beweging kwam.

2019 Rearview
De Mücke Motorsport Audi R8 LMS jaagt de Lambo's voor zich uit.


Excellente pitstop
Regerend kampioen Robert Renauer kwam met een uitstekende stop als eerste voor de Land Motorsport Audi R8 LMS van Ricardo Feller terug op de baan. De Zwitser Feller zette Renauer in de slotfase behoorlijk onder druk maar besloot uiteindelijk geen risico meer te nemen en voor de punten te gaan. Vanaf een veertiende startplek wist de combinatie Indy Dontje/Maximilian Götz als achtste te eindigen.

2019 Indy Dontje
De kwalificaties waren het grootste probleem bij HTP Mannfilter. Maar toch goede vooruitzichten voor de rest van het seizoen.

Indy Dontje: "De kwalificaties pakten gewoon niet goed uit dit weekend." Maximilian Götz: " Het weekend ging niet zoals we gehoopt hadden. Maar als je kijkt naar het aantal posities dat we in de races goed gemaakt hebben dan is het erg positief. Maar je kunt zien hoe belangrijk de kwalificaties in de ADAC GT Masters zijn. Wij zagen er gewoon niet goed uit. Daaraan moet gewerkt worden. Als we hierin slagen dan zitten we in de volgende races bij de koplopers. Het is echter nog te vroeg om voorspellingen te maken. In ieder geval reden we tweemaal in de punten."

Nog slechter verging het Kelvin Snoeks bij Zakspeed. Ondanks een motorwissel moest Snoeks definitief van kwalificatie en deelname afzien. Voor Jeroen Bleekemolen/Jimmy Eriksson viel er ook met een 20e plek in R2 weinig eer te behalen. Het enige lichtpuntje was dat ze voor de winnaars van gisteren werden geklasseerd.

2019 MRS BMW M6 GTR
Voor de eerste maal een echt goed resultaat voor MRS GT Racing.

Overigens een opvallend goed resultaat voor MRS GT Racing met de BMW M6 GT3. Met de combinatie Nicolai Sylvest/Jens Klingmann behaalden zij hun beste ADAC GT Masters resultaat tot nu toe. De best geklasseerde Propeak Performance Aston Martin Vantage GT3 eindigde in handen van Daniel Keilwitz/Maxime Martin als 14. Gisteren verloor het team een Top 10 klassering omdat de brandblusser niet geactiveerd was.

2019 Winnaars 1
Prachtig duel in de slotfase tussen de koplopers. 

Uitslag ADAC GT Masters R2
1. Renauer / Preining – Herberth Porsche 911 GT3 R #1 41 r 1.01.31.602 gem.146.6 km/u
2. Feller / Vanthoor – Land Audi R8 LMS #28 + 1.455 secs.
3. Ineichen / Perera – Grasser Lamborghini Huracán GT3 #82 + 13.159 secs.
4. Niederhauser / van der Linde – HCB Audi R8 LMS #31 + 14.190 secs.
5. Beretta / Mapelli – Grasser Lamborghini Huracán GT3 #19 +14.635 secs.
6. Sylvest / Klingmann – MRS BMW M6 GT3 #14 + 18.656 secs.
7. de Leener / Cairoli – KÜS Porsche 911 GT3 R #18 +25.496 secs.
8. Dontje / Götz – MANN-FILTER Mercedes-AMG GT3 #47 + 26.605 secs.
9. Erhart / Kaffer – EFP Audi R8 LMS #11 + 30.654 secs.
10. Ortmann / Winkelhock – Mücke Audi R8 LMS #24 + 32.069 secs.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet