GT

GT: Callaway Corvette wint thriller op Oschersleben

Niet alleen de titelkandidaten zijn dit jaar onvoorspelbaar maar ook de winnende combinaties. De combinatie Markus Pommer(D)/Marvin Kirchhofer behaalde een verrassende overwinning in de openingswedstrijd op Oschersleben. Een lokaal regenbuitje op het achterste circuitgedeelte beroofde de koplopers in de slotfase van de overwinning en zorgde voor een verrassende ontknoping. Indy Dontje was met een 9e plek de beste Nederlander.

2019 Start 1
Begin van een prachtig duel dat bijna tot het einde duurde. Maar de Callaway Corvette C7-R was de lachende derde.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

Callaway Corvette wint thriller op Oschersleben
Het team van Schütz Motorsport maakt dit jaar een comeback in de ADAC GT Masters en veroverde bij haar comeback direct de pole met de combinatie Marvin Dienst/Aidan Read met een Mercedes AMG GT3. De Schütz Motosport Mercedes AMG GT3 nam in handen van Marvin Dienst direct de leiding, gevolgd door David Jahn die vanaf een vierde startplek eveneens een superstart had.

Overigens lagen er in de kwalificatie maar liefst 19 auto's binnen een seconden. Dontje/Götz kwalificeerden zich teleurstellend als 23e met daarachter de Zakspeed Mercedes AMG GT3 van de combinatie Jeroen Bleekemolen/Jimmy Eriksson. De tweede Zakspeed Mercedes AMG GT3 van de combinatie Kelvin Snoeks/Max Wishofer werd vanwege het negeren van de rode vlaggen gedurende de kwalificatiesessie naar de laatste plek teruggezet.

2019 Start
En weer een record aantal inschrijvingen van 31 deelnemers bij het begin van het seizoen.

Ook Jahn maakt dit jaar na enkele jaren afwezigheid een comeback in de series. Rondenlang vochten Dienst en Jahn om de kop. Na 25 minuten ging de pitwindow open. Veel teams besloten om tot een vroege stop over te gaan. Aan de kop veranderde er aanvankelijk weinig. De No 77 Callaway Corvette die aanvankelijk in een fel duel met de Orange 1 Grasser GRT Lamborgini Huracan GT3E van Christian Engelhart verwikkeld was, won in de slotfase snel terrein op de RWT Callaway Corvette C7 R van Sven Barth.

Voor Kelvin Snoeks was de wedstrijd van korte duur. De Nederlander moest in de 12e ronde met technische problemen opgeven terwijl Christian Engelhart acht ronden later eveneens zijn ORANGE1 Lamborghini Huracan GT3E aan de kant moest zetten.

2019 Start Rear Oscherslebne
Veel spektakel in de openingsfase.

Een klein gemeen regenbuitje op het achterste circuit gedeelte zou tien minuten voor het einde van de wedstrijd het lot van de koplopers bezegelen. Sven Barth geraakte als eerste van de baan en viel naar de achtste plek terug. Na de reguliere pitstops beschikten de leiders zelfs over een voorsprong van meer dan zeven seconden op de concurrentie..

Vervolgens kwam de Australiër Aidan Read in de Schütz Motorsport Mercedes AMG GT3 onder druk van Marvin Kirchhofer te staan en moest zijn eerste positie prijsgeven. Ook de Montaplast by Land Motorsport Audi R8 LMS van Dries Vanthoor wist de Schütz Motorsport Mercedes nog te passeren. Uiteindelijk zat er niet meer dan een vierde plek in. De HCB Rutronik Audi R8LMS van Patric Niederhauser(CH)/Kelvin van der Linde(ZA) eindigde als tweede gevolgd door de BWT Mücke Motorsport Audi R8 LMS van de combinatie Ricardo Feller(CH)/Dries Vanthoor(B).

2019 Dontje zaterdag
Indy Dontje/Maxmilian Götz toch nog in de punten. Na jarenlang met startnr. 48 gereden te hebben nu de overstap naar startnr.47 voor Indy.

De Precote Herberth Motorsport Porsche 911 GT3 R van regerend kampioen Robert Renauer en nieuwkomer Thomas Preining eindigde als zesde algemeen na een indrukwekkende stint van laatstgenoemde. Preining wist gedurende zijn stint maar liefst vijf posities goed te maken en maakte behoorlijk veel indruk. Vanaf een 23e startplek reed de combinatie Indy Dontje/Maximilian Götz een uitstekende wedstrijd. Zij eindigden als negende en waren de tweede best geklasseerde Mercedes combinatie. Voor Jeroen Bleekemolen en Jimmy Eriksson zat er niet meer dan een 19e plek overall in Vanaf het begin van het weekend kende men bij Zakspeed de nodige technische problemen.

2019 Vettel Zwaar teleurgesteld. Fabian Vettel.

Voor debutant Fabian Vettel werd zijn eerste ADAC GT Masters ook een teleurstellende voorstelling. Nadat Fabian van Philip Ellis het stuur had overgenomen stuurde het team hem te vroeg de baan op. Een drive-through en een 26e plek algemeen was het resultaat.

2019 HCB Rutronik Racing 2
De HCB Rutronic Audi R8 LMS op weg naar een tweede plek.

Markus Pommer: "Ik had een zeer goede start maar kwam niet direct aan Patric Niederhauser voorbij. Daarom heb ik me wat ingehouden, want het is toch wel belangrijk dat de race zonder al teveel voorvalletjes geschiedt. Het weer heeft ons gewoon aan het slot in de kaart gespeeld. Met Audi en AMG Mercedes heb ik de Masters races gewonnen, maar nog nooit met de Corvette direct bij de eerste wedstrijd."

2019 Regenbanden klaar
De regenbanden stonden klaar. Maar uiteindelijk kwam er toch niemand naar binnen.

Marvin Kirchhöfer: "Ik ben super Happy. Vorig jaar heb ik direct bij het begin twee nul resultaten geboekt. Nu heb ik in de eerste wedstrijd een betere job verricht. De wedstrijd verliep iets chaotisch. Voor de tweede Corvette,die het in de wedstrijd zo goed deed, vind ik het onzettend jammer. Het was een misverstand met Sven Barth. Hij wilde mij voorbij laten en kwam iets te ver op de curbs en spinde. Omdat het harder begon te regenen was het glad en kwam iets te ver over de curbs. Vorige week heb ik Monza een regenwedstrijd gereden. Daarom waren de omstandigheden voor mij geen sprong in het koude water. Ik ben wel aan de regen gewend. Ook in de Formule Masters deed ik het hier onder wisselende omstandigheden uitstekend. Voor mij was het daarom gemakkelijker om in de aanval te gaan en aan een inhaalmanoeuvre te beginnen.

2019 Prosport Aston Martin
Direct bij debuut gediskwalificeerd. De PROpeak Performance Aston Martin Vantage.


De PROpeak Performance Aston Martin Vantage AMR van de combinatie Keilwitz/Martin kwam als tiende over de streep en werd na afloop gediskwalificeerd evenals de Audi R8 LMS Elia Erhart/Pierre Kaffer.


2019 Winnende Corvette
Prachtige overwinning voor de Callaway Corvette C7 GT3.


Uitslag Race 1 ADAC GT Masters Oschersleben
1. Pommer / Kirchhöfer – Callaway Corvette C7 GT3-R #77 42 ronden 1.02.40.340 gem. 147 km/u
2. Niederhauser / van der Linde – HCB Audi R8 LMS #31 + 3.607 secs.
3. Schmidt / Haase – Mücke Audi R8 LMS #25 + 7.716 secs
4. Feller / Vanthoor – Land Audi R8 LMS #28 + 8.498 secs.
5. Dienst / Read – Schütz Motorsport Mercedes-AMG GT3 #36 11.057 secs.
6. Renauer / Preining – Herberth Porsche 911 GT3 R #1 +12.918 secs.
7. Hofer / Mies – Land AUdi R8 LMS #29 + 13.002 secs.
8. Jahn / Barth – RWT Corvette C7 GT3-R #13 + 13.638 secs.
9. Dontje / Götz – MANN-FILTER Mercedes-AMG GT3 #47 + 14.005 secs.
10. Ludwig / Asch – HB Ferrari 488 GT3 #7+ 19.945 secs.

2019 Dienst Pommer
Dolgelukkige combinatie. Marvin Kirchhöfer en Markus Pommer.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet