Formula E

Formule E: Robin Frijns zorgt op Koningsdag voor eerste Nederlandse zege in Formule E

190427 Frijns FE vlag
Robin Frijns met de Nederlandse driekleur op weg naar de prijsuitreiking

Passend op Koningsdag zorgt Robin Frijns voor de eerste Nederlandse overwinning in het ABB FIA Formule E-kampioenschap. In de straten van Parijs reed de Maastrichtenaar ondanks een beschadigde linker voorvleugel de overwinning naar huis. Voor de rijder van het Envision Virgin-team is het de derde podiumplaats van het seizoen. Achter onze landgenoot eindigt André Lotterer in de DS-Techeetah als tweede, voor Daniel Abt namens het Audi Sport Team Abt Schaeffler. De race in Parijs werd tevens de eerste race met regen in de historie van de Formule E, wat gelijk voor heel wat incidenten en diverse 'full course yellows' alsmede een safety-car-fase zorgde. Frijns, die op de uitloopronde van een baanpost de Nederlandse vlag in zijn handen gedrukt kreeg, is de achtste verschillende winnaar in de acht races die er tot nu toe dit seizoen in de Formule E verreden zijn. Frijns neemt met zijn overwinning de leiding in de tussenstand van het kampioenschap over, één punt voor Lotterer en elf punten voor BMW-Andretti-rijder António Félix da Costa.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR, Bildagentur Kräling

Na de regenbui tijdens de eerdere Jaguar I-Pace Trophy-race is de baan voor de Formule E-wedstrijd weer zo goed als volledig opgedroogd en de zon schijnt zelfs, al is het met een temperatuur van 13 graden wel redelijk fris. De beide Mahindra's starten zoals bericht vanaf de laatste twee plaatsen op de grid, nadat de aanvankelijke pole-sitter Pascal Wehrlein en kampioenschapsleider Jerôme D'Ambrosio vanwege te lage bandenspanning hun tijden uit de kwalificatie geschrapt zagen worden.

Om onduidelijke redenen laat de wedstrijdleiding toch eerst een ronde achter de safety-car rijden, voordat de race wordt vrijgegeven. Rowland leidt voor Buemi, Frijns, Massa en de drie Duitsers Günther, Lotterer en Abt. Di Grassi, Dillmann en Mortara completeren de top tien. Lotterer opent de aanval op Günther, maar op twee bochten na laat het krappe en korte Invalides-circuit nauwelijks inhaalacties toe.

190427 FE Race 1
Frijns met Lotterer in zijn kielzog

In de derde ronde verremt Rowland zich en rijdt rechtdoor in de bandenstapels, waarmee hij de leiding in de wedstrijd kwijt raakt. Buemi rijdt nu op kop voor Frijns en Massa, terwijl Lotterer de druk op Günther hoog houdt. Na zo'n acht minuten is Robin Frijns de eerste uit de kopgroep die de 'attack mode' activeert, net als Felipe Massa achter hem. Leider Buemi gaat even dwars en een ronde later activeert ook de Zwitser de extra power, ongetwijfeld ook om zich Frijns van het lijf te kunnen houden. De Maastrichtenaar beschadigt bij een licht contact met Buemi de linker voorvleugel van zijn auto. Via de boordradio meldt Frijns vervolgens dat hij een merkwaardig geluid hoort, maar van zijn team krijgt hij de instructie om te blijven pushen.

In de negende ronde rijdt Lotterer tegen de achterkant van Günthers auto aan en neemt daarmee de vierde plaats over. In de tiende ronde valt Buemi uit en kan Frijns de leiding overnemen. Lotterer zet zijn opmars voort en passeert Massa, waarop bij de tweede plaats verovert. Vervolgens zet regen in, wat de nodige problemen voor de rijders geeft. Frijns leidt voor Lotterer, Abt, Massa, Günther, Di Grassi, Turvey, Dillmann, Mortara en Vergne. Uiteraard zijn er geen bandenwissels in de Formule E, waarin er op Michelin-all-weather-banden gereden wordt.

De regen gaat zelfs over in hagel, waarop wedstrijdleider Scott Elkins een 'full course yellow' uitroept. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de Formule E dat er sprake is van echte regenval tijdens een race. Na drie ronden wordt de race weer vrijgegeven. Frijns rijdt inmiddels achter Buemi, die een ronde achterstand heeft. Rome-racewinnaar Mitch Evans rijdt de pits in.

In de 19e ronde crashen Alex Sims en Sam Bird kort na elkaar op dezelfde plaats. Bird kan verder rijden, maar gaat prompt nog een keer in de rondte. Sims wordt door Rowland in de rondte getikt en crasht zijwaarts in de afgrenzing, waar zijn auto blijft steken. Opnieuw is er een 'full course yellow', met nog 20 minuten op de klok. Frijns leidt voor Lotterer, Abt, Massa, Günther, Di Grassi, Mortara, Verhne, Turvey en Félix Da Costa. Vandoorne zet zijn auto in de pits en valt uit.

190428 FE Lynn Mortara
Mortara rijdt Lynn de afgrenzing in

Met nog een kwartier te gaan wordt de race weer vrijgegeven. Buemi krijgt een 'drive-through' en maakt via de boordradio luidkeels zijn ongenoegen duidelijk. Mortara schiet rechtdoor en valt terug van de zevende naar de twaalfde plaats. Frijns glijdt van links naar rechts, maar weet zijn auto op de baan te houden. Dat geldt niet voor Lynn en Mortara, die in bocht 14 beide van de baan glijden nadat Mortara de auto van Lynn aantikte. De auto van Lynn blijft onder de plastic afgrenzing steken. Opnieuw is er een 'full course yellow'. Massa gaat in de rondte na een tik van Turvey.

190428 FE Frijns actie 2
Laatste ronde, Frijns rijdt met kapotte linker voorvleugel de zege naar huis, Lotterer eindigt als tweede

Alles loopt aanvankelijk in het voordeel van Robin Frijns, die aan de leiding blijft. De 'full course yellow' wordt echter omgezet in een safety-car-interventie, waarmee Frijns zijn voorsprong van zes seconden op Lotterer kwijt is. Als de race weer wordt vrijgegeven, staan er nog twee minuten en een ronde op de klok. Frijns rijdt direct weg bij Lotterer en verderop in het veld rijdt D'Ambrosio rechtdoor de afgrenzing in, waarop Lopez achterop de auto van de Belg rijdt. López kan weer wegrijden, voor D'Ambrosio is de race over. Vanwege de gestrande auto roept de wedstrijdleiding opnieuw een 'full course yellow' uit, waarmee de overwinning voor Frijns een feit is. Daarachter eindigden Lotterer, Abt, Di Grassi, Günther, Vergne, Férlix Da Costa, Paffett, Massa en Wehrlein.

190427 FE Frijns 2
Winnaar Robin Frijns met de Dome des Invalides op de achtergrond

"De moeilijkste race van mijn leven", zei Robin Frijns na afloop van de race tegen verslaggeefster Nikki Shields. "Regen is wel het laatste wat je wilt als je aan de leiding rijdt. André zette me zwaar onder druk. Het was ook lastig toen Buemi voor me reed, maar uiteindelijk is het gelukt." Frijns mocht, in aanwezigheid van ondermeer FIA-president Jean Todt, op het podium de winnaarstrofee in ontvangst nemen van Anne Hidalgo, de burgemeester van Parijs en een van de grootste voorvechtsters van een Formule E-race in haar stad. Zo kan het dus ook, mevrouw Halsema. In ieder geval zorgde Frijns met de eerste overwinning van een Nederlander in de Formule E op Koningsdag voor autosporthistorie. Dat verdient een oranjebitter!
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet