GT

Blancpain GT Series Endurance Cup: Dinamic Motorsport pakt de winst onder moeilijke weersomstandigheden op Monza

winnaars

Een fantastisch debuut voor het Italiaanse Dinamic Motorsport team in de openingsronde van het nieuwe seizoen van de Blancpain GT Series Endurance Cup, dankzij een foutloos optreden van de Porsche 911 GT3 R coureurs Andrea Rizzoli, Zaid Ashkanani en Klaus Bachler. Het debuterende team versloeg de gevestigde orde op hun thuiscircuit Monza en zorgde voor de eerste endurance-overwinning van Porsche sinds 2012.

Tekst: Gerrie Hoekstra/PR
Foto's: PR

De winst kwam tot stand onder moeilijke, veranderlijke weersomstandigheden. De hele zaterdagnacht en zondagochtend had het flink geregend, en de baan was nog drijfnat voor de start. Iedereen in het mooie grote veld van 46 bolides ging op regenbanden van start.

  start-endurance


De slechte omstandigheden gaven het Dinamic trio een platform om te excelleren. De winnende Porsche startte vanaf een 23ste startplaats met de ervaren Rizzoli aan het stuur, maar wist zich ondanks de flinke spray van de voorgangers in de eerste stint op te werken tot een veelbelovende top 10-positie. Na een uur racen droogde de baan steeds meer op. Reden voor een aantal teams om voor de slicks te kiezen. Tweede rijder Ashkanani maakte zijn serie debuut op Monza, maar de rijder uit Koeweit vocht zich langs een aantal Blancpain GT Series veteranen, ondanks een flink aantal safetycarperiodes, naar voren. Bachler mocht in het derde en laatste uur de klus afmaken. De Oostenrijker reed de laatste beslissende stint op een tweede plaats achter de Sainteloc Racing Audi R8 LMS, die een met vier seconden voorsprong de laatste 20 minuten in ging.

In de slotfase van de race verkleinde Bachler zijn achterstand op de Sainteloc-Audi, die zichtbaar problemen kreeg met de grip en zelfs een extra pitstop moest maken voor nieuwe banden. De Dinamic-Porsche had deze problemen niet en pakte de koppositie over, waarna Bachler beheerst naar de winst reed. Hij werd gevolgd door het Orange1 FFF Racing Team Lamborghini Huracan GT3 bolide, in het laatste gedeelte bestuurd door Marco Mapelli, na een bewogen optreden voor het Chinese team.

orange-podium

Na de titel in de Blancpain GT Series Asia debuteerde het team nu in de endurance serie op Monza, waarbij de hele snelle Dennis Lind in het openingsuur een fantastische indruk achter liet voordat hij het stuur overgaf aan mede teameigenaar Andrea Caldarelli.

De laatste podiumplaats ging naar het Black Falcon Mercedes-AMG GT3 team van Luca Stolz, Yelmer Buurman en Maro Engel. De regerende Endurance Cup kampioenen begonnen de wedstrijd slecht na een botsing van Stolz, maar gedurende de race klom de Mercedes steeds hoger op in de rangschikking tot uiteindelijk een derde plaats bij het vallen van de geblokte vlag. Het scheelde echter niet veel of zij hadden het podium gemist, nadat de AKKA ASP Team Mercedes-AMG GT3 van Felipe Fraga in de laatste ronde dreigde Engel in te halen. De Braziliaan moest echter genoegen nemen met een vierde plaats algemeen, maar wat veel belangrijker was, hij pakte samen met Nico Bastian en Timur Boguslavskiy de winst in de Silver Cup. Het Franse team reed in de beginfase als eerste algemeen rond en liet zien dat zij gedurende de race capabel genoeg waren om voor de algemene podiumplaatsen te gaan in de verdere wedstrijden dit seizoen.

Een dominante Am Cup winst ging naar de Barwell Motorsport Lamborghini Huracan GT3 met Adrian Amstutz, Leo Matchiski en Miguel Ramos als rijders, die als 16de algemeen werd afgevlagd.

Een zwaar bevochten overwinning in de Pro-Am klasse ging naar het debuterende Britse Tempesta Racing Ferrari 488 GT3 team. Regerend klasse-kampioen Chris Buncombe nam zijn winnende vorm mee naar Monza en reed het eerste gedeelte, gevolgd door Jonathan Hui en uiteindelijk Chris Froggatt.

Met alle debuterende teams, die aanspraak maakten voor de verschillende podiumplaatsen, is het niveau van de Blancpain GT Series wederom gestegen. De volgende wedstrijden van de Blancpain GT World Challenge Europe worden op 4 en 5 mei verreden op Brands Hatch met twee sprintraces. Een week later is Silverstone de locatie voor de tweede race in de endurance cup.

  podium  

UITSLAG Race 1 – Endurance Monza
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet