IndyCar

IndyCars: Galavoorstelling en emotionele zege voor Alexander Rossi in Long Beach

Alexander Rossi was een klasse apart in de 45e Acura Long Beach Grand Prix, de vierde ronde van de NTT IndyCar Series. Gestart vanaf pole-position voerde de coureur van het Andretti-team vrijwel de gehele wedstrijd op het stratencircuit het veld aan en herhaalde vervolgens voor eigen publiek in Californië zijn overwinning van vorig jaar. Voor het team Andretti Autosport was het de 200e overwinning in de IndyCars, een succes dat Rossi opdroeg aan zijn grootvader, die op zaterdag overleed. Rossi werd tevens de vierde winnaar uit evenzovele races dit seizoen. Penske-rijder Josef Newgarden, die alleen tijdens de pitstopfase gedurende twee ronden leidde, had niet echt een weerwoord op Rossi's suprematie en moest genoegen nemen met de tweede plaats. Graham Rahal kwam als derde over de eindstreep, maar raakte die klassering naderhand kwijt aan Scott Dixon, omdat hij in de voorlaatste ronde Dixon had geblokkeerd.

Alexander Rossi 2
Alexander Rossi was in Long Beach andermaal een klasse apart.

Tekst: Willem J. Staat en René de Boer (vanuit Long Beach, Twitter: @renedeboer)
Foto's: IndyCar

Voorafgaand aan de IndyCar-race volgde vrijwel iedereen in het perscentrum van Long Beach een andere belangrijke sportgebeurtenis: de geweldige overwinning van golfer Tiger Woods bij de Masters in Augusta. De Amerikaanse IndyCar-commentatoren trokken meteen de vergelijking met Long Beach, maar natuurlijk is de status van de Masters beter te vergelijken met de Indy 500. Long Beach, de race op het stratencircuit van wat wel het Monaco van Amerika genoemd wordt, zou dan te vergelijken zijn met de US Open. Maar anders dan de toch wel verrassende zege van Woods bij zijn comeback, was de winst van Rossi op het stratencircuit allerminst een verrassing. Tijdens de kwalificatie op zaterdag liet Rossi al zien dat hij hooglopend favoriet was voor zijn tweede Long Beach-succes op rij.

De toeschouwers op de als altijd in Long Beach vrijwel tot de laatste plaats gevulde tribunes kregen een wedstrijd zonder al teveel spektakel te zien. Inhalen is op het deels smalle stratencircuit nu eenmaal lastig en dat had duidelijk zijn weerslag op het wedstrijdverloop.

Start LB GP
Rossi nam direct de leiding en werd eigenlijk nimmer door de concurrentie bedreigd. Een klasse apart.


Achter winnaar Rossi kwam Josef Newgarden als tweede over de eindstreep, waarmee hij het team van Roger Penske na de IMSA-wedstrijd van zaterdag opnieuw een tweede plaats in Long Beach bezorgde. Spannend was wel de strijd tussen Graham Rahal en Scott Dixon om de derde plaats in de slotfase. Rahal verdedigde zijn positie met hand en tand, wat naar de mening van de wedstrijdleiding een beetje teveel van het goede was. Zo raakte de Total-rijder zijn aanvankelijke klassering kwijt. Hij had ook geen enkel probleem om toe te geven dat hij Dixon geblokkeerd had. "Blokkeerde ik? Ja, ik blokkeerde. Je mag in deze serie blokkeren. We zullen het wel met de officials bespreken", zei Rahal. "Als ze het anders willen hebben, dan moeten ze die regel maar veranderen."

Ryan Hunter-Reay, traditioneel snel in Long Beach, eindigde ditmaal als vijfde, voor Simon Pagenaud, die blij was dat hij na een aantal lastige wedstrijden de opgaande lijn weer een beetje te pakken heeft. "We waren qua afstelling wat conservatief, maar later in het seizoen kunnen we profiteren van wat we op dagen als vandaag geleerd hebben. We gaan met een goed gevoel de 'Month of May' in", aldus de Fransman, die zijn teamgenoot Will Power voor bleef. Barbor-winnaar Takuma Sato, James Hinchcliffe en Felix Rosenqvist als beste nieuwkomer completeerden de top tien.

Josef Newgarden 2
Josef Newgarden eindigde als tweede maar was toch wel teleurgesteld.

Met een voorsprong van ruim 20.2359 secs. ging Alexander Rossi voor Josef Newgarden als eerste over de streep. Overigens de grootste marge in de geschiedenis van de Long Beach GP sinds 1995 toen Al Unser eveneens met bijna 23 secs. voorsprong de wedstrijd op zijn naam schreef. Overigens is Rossi nu de negende meervoudige winnaar van de Long Beach GP. Mario Andretti(drie overwinningen), Michael Andretti(twee overwinningen), Sebastien Bourdais(vier), Alex Zanardi(twee) en Al Unser Jr. zelfs zes overwinningen.

Alexander Rossi
Rossi: "Je kunt niet echt relaxen."

In totaal heeft Alexander Rossi nu zes overwinningen op zijn naam staan. Zes daarvan werden vanaf pole gewonnen. Na vier van de zeventien wedstrijden staat hij nu als tweede in het kampioenschap op 28 punten achter Josef Newgarden.

Alexander Rossi: " Wij hadden wat geluk dat we goed door het verkeer heen kwamen en Josef in het verkeer werd opgehouden. Vanuit dit standpunt konden we een gat opbouwen. Het is nooit gemakkelijk maar erg veel druk hadden we ook niet. Maar je moet wel snel zijn toch? Er zit een groepje snelle jongens achter je waardoor je niet kunt relaxen."

Rahal Dixon
De finish tussen Rahal en Dixon pakte iets anders uit.

Vier verschillende winnaars voor vier verschillende teams dit jaar. Ook was voor Andretti Autosport een klein jubileum. Hij bezorgde het team haar 200e overwinning van alle disciplines waarin men actief is. 63 van deze overwinningen kwamen in de NTT Indycarseries.

Teambaas Michael Andretti: "Ik ben er erg trots op van wat we in een zo'n korte tijd hebben kunnen bereiken. Heel veel fantastische mensen hebben ons geholpen. Ze hebben mij juist verteld dat er 38 rijders voor ons gewonnen hebben om deze mijlpaal te behalen."

Verder had Michael lovende woorden over zijn rijder. "Gedurende het gehele weekend was hij vlekkeloos. De kwalificatieronde maakte gewoon het verschil. En het maakt enorm veel uit om hier vanaf pole te starten."

Scot Dixon LB
Toch nog een podiumplek voor Scott Dixon.


Met een tweede plek behaalde Josef Newgarden in the No 2 Hitachi Dallara Chevrolet zijn vierde top vier resultaat dit seizoen. Hij startte als vier en kwam na de eerste pitstopcyclus als tweede terug op de baan en bleef daar voor de rest van de wedstrijd.

Josef Newgarden: " Zwaar als je niet op kop kunt rijden. We reden vooraan maar niet op de eerste plek en daar wil je voor gaan. Teleurstellend maar we hebben vandaag alles gegeven en voor het grootste gedeelte hadden we een goede wedstrijd. Wij kwamen alleen iets te kort."

Danielle Savre en Kelly Medders
Evenals in Monaco veel jetset in Long Beach. De actrice Danielle Savre en de zangeres Kelly Medders mochten Indycar lucht opsnuiven.

Regerend kampioen Scott Dixon kwam in zijn Ganassi Dallara Honda als vierde over de streep maar werd als derde geklasseerd. Graham Rahal verloor die plek omdat hij Dixon in de allerlaatste afblokte en werd daardoor één plek teruggezet.

Simon Pagenaud
Simon Pagenaud eindelijk weer eens in de punten.

Scott Dixon: " Een beetje ongelukkig dat incident met Graham Rahal. Hij vergaloppeerde zich in Turn 8 en reageerde te snel. Volgens het reglement mag je niet terugkomen om te verdedigen als er al iemand is. Dit is gebeurd. Eén van die dingen. Had hij niet gereageerd dan hadden we hem ook gepasseerd. Gewoon bitterhard racen."

Wickens Herta
Niet alleen jetset op Long Beach maar ook serieuze racers zoals Robert Wickens die uiteraard weer van de partij was. Hier samen met Colton Herta.

Graham Rahal weerlegde de feiten niet. "Ik ben niet boos. We hadden een goede dag. We hebben dit seizoen nog niet veel geluk gehad. Ik accepteer het en gewoon doorgaan" aldus Rahal.

De wedstrijd op Long Beach telde slechts één neutralisatie voor een incident in de eerste ronde tussen Turn 2 en 3 toen Marcus Ericsson, Spencer Pigot en Jack Harvey contact met elkaar maakten. Ericsson werd hiervoor wegens vermijdbaar contact bestraft.

In totaal bezochten 187.00 het evenement. Een stijging van één procent ten opzichte van 2018. Indycar focust zich nu volledig op de Indy 500 en op 24 april a.s. is er een Open Test op de Speedway voor alle deelnemers aan de Indy 500.

Podium
De Top 3 van 2019.

Uitslag
1. Alexander Rossi Dallara Honda 85 ronden
2. Josef Newgarden Dallara Chevrolet 85 ronden
3. Scott Dixon Dallara Honda 85 ronden
4. Graham Rahal Dallara Honda 85 ronden
5. Ryan Hunter Reay Dallara Honda 85 ronden
6. Simon Pagenaud Dallara Honda 85 ronden
7. Will Power Dallara Chevrolet 85 ronden
8. Takuma Sato Dallara Honda 85 ronden
9. James Hinchcliffe Dallara Honda 85 ronden
10. Felix Rosenqvist Dallara Honda 85 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet