Sportscars

Sportscars: Job van Uitert vierde bij LMP2 debuut op Paul Ricard


job-paul-ricard

Job van Uitert heeft bij de eerste wedstrijd van het European Le Mans Series kampioenschap op het Franse circuit van Paul Ricard aan boord van de GDrive Racing Aurus beslag gelegd op de vierde plaats in de LMP2 klasse. Bij zijn debuut in de hoogste klasse van het Europese Endurance kampioenschap reed Van Uitert, samen met teamgenoten Roman Rusinov en Norman Nato, een race die werd bemoeilijkt door bandenproblemen maar desondanks bleek de vierde plaats een prima start van het seizoen.


Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

In 2018 won Van Uitert de LMP3 klasse van het kampioenschap en afgelopen winter bewees de pas 20-jarige jongeling zich genoeg om een plekje aan boord van de Gdrive Aurus 01 te bemachtigen. Het team won vorig jaar voor de derde keer op rij de European Le Mans Series en is dit jaar op jacht naar titel nummer vier en een overwinning op Le Mans. Die missie begon op zaterdag goed toen de Fransman Norman Nato in de kwalificatie de snelste tijd noteerde.

De race startte op zondagmiddag goed voor het Russisch-Franse team toen teameigenaar Roman Rusinov sterk vertrok en het veertig auto's tellende veld achter hem liet. Echter kreeg de Rus na twintig minuten racen last van een kapotte linker voorband waardoor de oranje Aurus LMP2 terugviel naar de achtste plaats. Dit betekende dat Van Uitert eerder dan gepland de auto in mocht voor zijn debuut in de LMP2 klasse en vanaf de eerste ronde bleek dat de Brabander op zijn plek zat. In een stint van ruim tachtig minuten was Van Uitert consequent de snelste op de baan en vocht hij zich een weg naar voren. Toen hij het stuur halverwege de race overgaf had hij de Gdrive Aurus terug naar de tweede plek gebracht en hoewel het geen gemakkelijke stint was overheerste tevredenheid bij de jongeling: "Het was tricky omdat we op de banden moeten letten en omdat er extreem veel verkeer is. Een paar keer werd ik enorm opgehouden waardoor ik veel tijd verloor maar dat hoort nu eenmaal bij het Endurance racen", legt Van Uitert uit. "Al met al ben ik tevreden met mijn rondetijden en de positie waarin ik de auto terug heb gebracht."

46678405245 6b9617f22f k

Het slotstuk van de wedstrijd kwam voor de rekening van Nato die aanvankelijk op een derde plaats reed maar aan het einde van de wedstrijd wat tijd en een plek verloor. Hierdoor finishte het drietal als vierde in een race die door Dragonspeed gewonnen werd. Geen overwinning of podiumplaats maar wel een race waarin veel punten gescoord werden ondanks een paar problemen. "Er zit nog heel veel rek in. Natuurlijk hadden we op het podium willen en eigenlijk ook moeten staan maar ondanks de pech vroeg in de wedstrijd slepen we er toch nog een goed resultaat uit. Daarover ben ik tevreden."

De eerstvolgende wedstrijd in de European Le Mans Series vindt plaats op 11 en 12 mei op het circuit van Monza maar Gdrive Racing komt in het weekend van 4 en 5 mei ook nog in actie tijdens de 6 uur van Spa-Francorchamps, een ronde van het wereldkampioenschap.

Uitslag 4 uur van Paul Ricard
1. Dragonspeed Allen/Hedman/Hanley 135 ronden
2. IDEC Sport Lafarque/Rojas/Chatin +16.655s
3. Duquene Engineering Ragues/Jamin/Bradley +30.659s
4. Gdrive Racing Rusinov/Van Uitert/Nato +41.534s
5. Graff Racing Caugnaud/Hirschi/Gommendy +1.38.033s

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet