NASCAR

NASCAR: Martin Truex Jr. behaalt eerste seizoenszege in Richmond

Oud kampioen Martin Truex Jr. moest er na een lange droogte lang op wachten om eindelijk weer eens op het podium te mogen staan. Voor Truex Jr. betekende het zijn eerste zege op een z.g. short track. Penske-coureur Joey Logano eindigde als tweede. Ook behaalde Truex Jr. zijn eerste Play Off punten.

2019 Truex domineert
Martin Truex Jr. behaalde op Richmond zijn eerste short track-overwinning.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Martin Truex Jr. behaalt eerste seizoenszege in Richmond
In de laatste 25 ronden wist de JGR-coureur Martin Truex Jr. de beide Fords van Clint Bowyer en Joey Logano achter zich te houden. Gedurende de laatste 100 ronden probeerde Clint Bowyer aan Truex Jr. voorbij te gaan maar moest drie ronden voor het einde zijn positie zelfs aan Joey Logano prijsgeven. Clint Bowyer: "Een uitdagende baan. Ik zat er dichtbij maar ineens ging Joey aan ons voorbij. Het was een goede dag voor ons. Je wordt er chagrijnig van als je er zo dichtbij zit en het niet lukt."

Voor Martin Truex Jr. betekende het zijn allereerste short track overwinning in meer dan 80 starts op dit soort banen. Truex Jr. behaalde zijn overwinning met een auto die het in de slotfase eigenlijk niet echt goed deed.


Joey Logano Drie weken achter elkaar in de run voor een overwinning. Maar Joey Logano kwam ook ditmaal te kort.

Martin Truex Jr.: "De laatste 40 minuten had ik nogal wat moeite. Ik kon niet gewoon insturen. Tijdens de laatste run was het gewoon erg krap."

Het eerste wedstrijdsegment leverde een overwinning op voor Kyle Busch die eigenlijk dit seizoen voor elke wedstrijd een factor is. Voor Busch was het overigens zijn vijfde segment-overwinning dit seizoen. De eerste 30 ronden reed Kevin Harvick aan de leiding. Na 40 ronden besloot de NASCAR-organisatie een z.g. "competition-caution" ofwel neutralisatie te hanteren zodat de teams hun banden konden evalueren.

Omdat er regen verwacht werd was de rubber tractie eigenlijk minimaal. Na de herstart reed Kyle Busch de overige 70 ronden probleemloos aan de leiding.

Het tweede segment kwam in handen van Joey Logano die vier ronden voor het einde Martin Truex Jr. wist te passeren. In de 132e ronde werd Kyle Larson het slachtoffer van een klapband en het contact met de muur leverde zoveel schade op dat hij definitief moest opgeven. Tijdens de neutralisatie die daarop volgde kreeg Kyle Busch vanwege te snel rijden in de pitlane een tijdstraf opgelegd en viel naar de staart van het veld terug.

Voor NASCAR-begrippen was het eigenlijk een vrij tamme wedstrijd. Joey Logano eindigde als derde. Joey Logano: "Fun wedstrijd. Ik heb er van genoten. Voor drie achtereenvolgende weken beschikte ik over een auto waarmee ik kon winnen, maar ik heb nog steeds niet gewonnen. Frustrerend. Maar als je over een tweede plek gefrustreerd bent is dit toch een goed teken van waar het team zich bevindt."

2019 Winnaar Truex
Verdiende overwinning voor Martin Truex Jr. in Richmond.

Uitslag 
1. Martin Truex Jr. Toyota 400 ronden
2. Joey Logano Ford 400 ronden
3. Clint Bowyer Ford 400 ronden
4. Kevin Harvick Ford 400 ronden
5.Denny Hamlin Toyota 400 ronden
6. Austin Dillon Chevrolet 400 ronden
7. Brad Keselowski Ford 400 ronden
8. Kyle Busch Toyota 400 ronden
9. Ryan Newman Ford 400 ronden
10. Paul Menard Ford 400 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet