Formula E

Formule E: Evans bezorgt Jaguar Racing eerste overwinning, Frijns vierde na sterk slotoffensief

190413 FE Start
Start met pole-sitter Lotterer nog voor de uiteindelijke winnaar Evans

Het blijft spannend in het ABB FIA Formule E-kampioenschap: met zijn overwinning in de E-Prix van Rome werd Jaguar Racing-coureur Mitch Evans de zevende winnaar uit evenzovele races dit seizoen. Voor zowel de Nieuw-Zeelandse coureur als zijn team was het de eerste zege in de Formule E. In een chaotische race, die evenals de drie voorgaande evenementen met de rode vlag moest worden onderbroken na een incident met meerdere auto's in de beginfase, moest pole-sitter André Lotterer genoegen nemen met de tweede plaats. Stoffel Vandoorne eindigde als derde en werd daarmee na Jerôme D'Ambrosio de tweede Belgische rijder in de Formule E-historie met een podiumplaats. Onze landgenoot Robin Frijns streed in de slotfase, net zoals eerder in Sanya, met Nissan-rijder Buemi. Met een succesvolle inhaalactie stelde Frijns de vierde plaats veilig.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

190413 FE Lotterer pole
André Lotterer behaalde zijn eerste pole-position in de serie

Niet alleen op de Nürburgring, Assen of Monza kregen coureurs vandaag te maken met wisselende weersomstandigheden, ook bij de Formule E in Rome was er regen. Die had ook zijn weerslag op het verloop van de kwalificatie, met een bui tussen de vier groepssessies en de Super-Pole voor de zes snelste rijders. In de Super-Pole was het DS Techeetah-rijder André Lotterer die met een tijd van 1:32,123 minuten het snelste was, ondanks dat hij zich in de slotsector eenmaal flink verremde. Natuurlijk hielp het dat de Duitser op de opdrogende baan als laatste mocht starten en zo de beste omstandigheden van de zes rijders had. Voor Lotterer was het zijn eerste pole-position in de serie. Jaguar-rijder Mitch Evans kwalificeerde zich met een achterstand van 0,360 seconden als tweede, voor José María López in de snelste van de beide GEOX-Dragon-auto's. Ook López' teamgenoot, de teruggekeerde Maximilian Günther (Felipe Nasr racet dit weekeinde IMSA in Long Beach) nam deel aan de top-zes-shootout en behaalde de vijfde startplaats achter HWA-rijder Stoffel Vandoorne. Nissan-E.dams-coureur Sébastien Buemi completeerde de top zes. Robin Frijns miste als achtste net de shootout.

Voor de race bleef de aanvankelijk door velen gevreesde regen uit, zodat de race normaal doorgang kon vinden. Kort na de start ging het echter mis: eerst tikte López in bocht 11 Sam Bird in de rondte, vervolgens raakte de Argentijn verderop in de ronde in bocht 17 zelf de muur, waarop Gary Paffett niet meer op tijd kon uitwijken en op zijn beurt hard geraakt werd door Jean-Eric Vergne. Ook voor de beide Mahindra-rijders Wehrlein en D'Ambrosio, Audi-rijder Abt en de beide NIO-coureurs Dillmann en Turvey was de baan geblokkeerd. De wedstrijdleiding had daarop geen andere keuze dan, net als eerder in Mexico, Hongkong en Sanya, de race met de rode vlag te onderbreken. De interruptie duurde maar liefst 47 minuten, waarop de wedstrijd met een resterende tijd van 42 minuten weer werd vrijgegeven. Voor Gary Paffett was de race echter ten einde, zijn auto was te zwaar beschadigd om nog te kunnen rijden. Bird en Vergne daarentegen profiteerden juist van de lange onderbreking om hun auto's nog te laten repareren.

190413 FE Evans
Mitch Evans mocht de gelukwensen en de trofee in ontvangst nemen na zijn eerste zege

Na de herstart achter de safety-car behield pole-sitter André Lotterer de leiding, voor Evans en Vandoorne. Met nog iets meer dan een kwartier te gaan maakte Evans gebruik van de extra energie via de 'attack mode' en wist daarmee Lotterer in de combinatie van bochten 11 en 12 te passeren. Vervolgens hield de Nieuw-Zeelander ondanks volop druk van Lotterer de leiding vast en reed de overwinning naar huis. Lotterer eindigde als tweede en wacht daarmee nog steeds op zijn eerste zege in de serie, terwijl Vandoorne met zijn derde plaats voor het eerste Formule E-podium voor het HWA Racelab-team zorgde.

190413 FE Frijns
Sterk slotoffensief van Robin Frijns resulteerde in de vierde plaats voor onze landgenoot

Terwijl de GEOX Dragon-rijders hun goede startposities niet konden vertalen naar goede klasseringen in de race – naast de schade van López kreeg Günther een tijdstraf van vijf seconden voor inhalen onder geel, wist Robin Frijns goed naar voren te rijden. Zo kwam hij in de slotfase achter Sébastien Buemi in de Nissan-Edams terecht en slaagde erin om de Zwitser te passeren, waarmee onze landgenoot als vierde eindigde. Buemi werd vijfde voor zijn teamgenoot Rowland, terwijl Lucas Di Grassi in een lastige race voor het Audi-team als zevende de enige punten voor het Duitse team binnenhaalde. Met Jerôme D'Ambrosio als achtste en Pascal Wehrlein als tiende eindigden ook beide Mahindra-rijders in de punten, daartussen werd BMW-Andretti-rijder António Félix da Cost als negende geklasseerd.

190413 FE Ambrosio
Jerôme D'Ambrosio voert opnieuw de tussenstand van het kampioenschap aan

D'Ambrosio voert opnieuw het kampioenschap aan met 65 punten, terwijl Félix Da Costa (64), Lotterer (62) en de kersverse winnaar Mitch Evans (61) slechts geringe achterstand hebben. Ook Di Grassi (58) op de vijfde plaats, titelverdediger Vergne en Robin Frijns (beide 55) hebben nog volop kansen. Frijns' teamgenoot Sam Bird staat met 54 punten op de achtste plaats. DS Techeetah voert het teamkampioenschap aan. Voortzetting volgt over twee weken, dan in Parijs.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet