Sportscars

Sportscars: Castroneves zet Penske-Acura op pole in Long Beach, volledige eerste startrij GTLM voor Porsche

190412 IMSA quali Helio
Helio Castroneves was het snelst in de kwalificatie van de prototypes

De nummer 7-Penske-Acura start vanaf de pole-position voor de derde ronde van het Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship op het stratencircuit van Long Beach. In de kwalificatie voor de kortste race van het seizoen, slechts 100 minuten, reed Helio Castroneves in 1:11,332 minuten de beste tijd van het weekeinde. Renger van der Zande en teamgenoot Jordan Taylor missen de hele dag al snelheid met de WTR-Cadillac en Taylor kwam dan ook niet verder dan de zevende startplaats. In de GTLM-klasse ging de volledige eerste startrij naar Porsche: Nick Tandy behaalde met de Porsche nummer 911 met een tijd van 1:16,313 minuten de GT-pole, terwijl Laurens Vanthoor in de andere Porsche de volledige eerste rij voor het Duitse sportwagenmerk completeerde. De GTD-klasse rijdt in Long Beach niet.

Tekst: René de Boer (vanuit Long Beach, Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA, Porsche AG/Bob Chapman

Bij het team Konica-Minolta Wayne Taylor Racing was de deelname van Jordan Taylor zelfs en tijdlang onzeker, want afgelopen maandag moest hij tijdens vakantienop Hawai bij een spoedoperatie in Honolulu zijn appendix laten verwijderen. Donderagavond laat arriveerde Taylor met vader Wayne in Long Beach en kreeg groen licht om aan het evenement te mogen deelnemen. Indien nodig had Kamui Kobayashi kunnen inspringen als vervanger, maar van de diensten van de Japanner hoefde dus geen gebruik te worden gemaakt. Ford-rijder Joey Hand daarentegen ontbreekt wel vanwege "griep-achtige verschijnselen", zoals het team meedeelde. Hij wordt in Long Beach vervangen door Sébastien Bourdais, die daarmee als enige zowel in de IndyCars alsin de IMSA-serie op Long Beach in actie komt.

De snelste ronde van de prototype-rijders kwam op naam van Helio Castoneves in de nummer 7-Penske-Acura, die met 1:11,332 minuten ruim twee tienden van een seconde sneller was dan zijn Braziliaanse landgenoot Felipe Nasr in de nummer 31-Whelen-Action Express -Cadillac. De derde tijd was voor Juan-Pablo Montoya in de nummer 6-Penske-Acura, voor Joao Barbosa, die met een sterk slotoffensief met de nummer 5-Mustang Sampling-Action Express-Cadillac de vierde tijd reed. Daarmee verdrong hij Mazda-rijder Jonathan Bomarito in de nummer 55-Joest-Mazda naar de vijfde positie. Bomarito zorgde ook voor het enige noemenswaardige incident tijdens de 15 minuten durende kwalificatie door eenmaal in bocht 6 kort de muur te raken, waarop hij omderstuurd rechtdoor schoot en tegen de bandenstapel tot stilstand kwam. Hij kon zelfstandig weer de pits bereiken, zodat de sessie normaal kon worden afgerond. Jordan Taylor reed de kwalificatie in de WTR-Cadillac, die de hele dag al een seconde tekort komt. Dat was ook het geval in de kwalificatie, waarin Taylor genoegen moest nemen met een tijd van 1:12,312 minuten. Daarmee eindigde hij als zevende.

190412 IMSA quali Zande
De WTR-Cadillac van Van der Zande en Taylor miste de hele dag de snelheid

"Het was natuurlijk de hele week al een beetje spannend met Jordan, maar het gaat inmiddels wel weer goed met hem, althans als hij in de auto zit", vertelde Renger van der Zande. "Vandaar dat hij ook de kwalificatie deed en de start van de race doet, want dan hoeft hij alleen maar de auto uit. Instappen tijdens de race zou wat lastiger zijn. Waarom we de snelheid tekort komen, weten we eigenlijk niet zo goed. De auto voelt best goed aan, maar het blijkt gewoon dat we niet snel genoeg zijn. We gaan morgen iets proberen met de afstelling, geen idee of het lukt, maar zoals het nu is, is het in ieder geval niet goed."

190412 IMSA quali Porsche
Beide Porsches vertrekken vanaf de eerste startrij in GTLM voor de kortste race van het seizoen

In de GTLM-klasse is de volledige eerste startrij voor Porsche. Nick Tandy klom halverwege de kwalificatie al naar de eerste positie en verbeterde daarna nog een keer zijn tijd naar 1:16,313 minuten, waarmee hij de pole-position veilig stelde. Het was, na eerdere successen in Daytona en Sebring, de derde achtereenvolgende IMSA-pole voor de nummer 911-Porsche. Voor Tandy was het de zevende IMSA-pole, waarmee hij zijn eigen record verder verbeterde. Laurens Vanthoor completeerde het Porsche-succes met de tweede plaats in een tijd van 1:13,377 minuten. Oliver Gavin kwalificeerde de nummer 4-Chevrolet Corvette als derde, terwijl Sébastien Bourdais de nummer 66-Ford naar de vierde plaats reed. Ook de derde startrij is verdeeld tussen Corvette en Ford dankzij respectievelijk António Garcia en Ryan Briscoe, terwijl de beide BMW's van Tom Blomqvist en John Edwards op de vierde rij het GT-veld completeren.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet