NASCAR

NASCAR: Busch Brothers Show in Food City 500 Bristol

Tijdens de Food City 500 in Bristol liet Kyle Busch andermaal zien over welke klasse hij beschikt. Door een aanrijding met Ricky Stenhouse Jr. in de tweede ronde viel de JGR-coureur naar de laatste plek terug maar zou andermaal in de slotfase toeslaan. Rowdy versloeg zijn oudere broer Kurt en behaalde zijn derde seizoensoverwinning

2019 Kyle Busch ereronde
Hoe je ook over hem denkt maar Kyle Busch is een geweldig coureur. Wat hij met deze gehavende Toyota liet zien was fenomenaal.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Toyota Racing USA/NASCAR

Busch Brothers Show in Food City 500 Bristol
Kyle Busch is op een rollercoaster. De JGR Toyota-coureur behaalde tijdens de Food City 500 zijn derde seizoensoverwinning. Bovendien is hij de eerste coureur sinds Bobbt Labonte in 1992 die acht achtereenvolgende top 10 resultaten wist te behalen. Met zijn 54e Cup-overwinning kwam Busch in de eeuwige ranglijst op gelijke hoogte met Lee Petty. Voor het tweede achtereenvolgende jaar zege Kyle Busch in het voorjaar op Bristol.

Kyle Busch: "Wij zijn gewoon gek. Wij proberen en doen er van alles aan om te winnen. Prachtig om tegen deze lieden te snookeren en op Bristol te winnen. Op het einde heb ik er van genoten om tegen mijn oudere broer te vechten. Deze Camry was vandaag zeker niet de beste auto, maar met hetgeen wij hadden, hebben wij er toch het meeste van gemaakt. En vervolgens kregen wij wat we aan het einde nodig hadden."

Kurt Busch won in het verleden zesmaal op Bristol en had graag voor het team van Chip Ganassi de zege binnen willen halen. Kurt Busch: "Het was zwaar. Ik wilde hem werkelijk verslaan. Ik wilde dicht genoeg bij hem in de buurt blijven en bij de witte vlag ging ik tussen Turn 3 en 4 recht op hem af. Ik bedoel hij heeft al een keer gewonnen. Met een beetje liefde had hij deze toch aan zijn broer cadeau kunnen geven. Nee natuurlijk niet. Ik had deze hard genoeg nodig. Ik voel precies zoals hem nu. Gek omdat ik niet gewonnen heb."Met nog amper 20 ronden te gaan greep Kyle Busch bij een neutralisatie zijn kans. Terwijl zijn concurrenten naar binnen gingen besloot hij op de baan te blijven. Een gok die uiteindelijk goed uitpakte.

2019 Chase Elliott gevecht Chase Elliott neemt in de eerste ronde direct de leiding.

Harvick afgekeurd
Nog voordat de wedstrijd begon was er tumult rondom de auto van Harvick die driemaal niet door de TC heenkwam. Harvick werd naar de laatste startrij verbannen en moest aan het begin van de wedstrijd ook nog eens een "drive-through" ondergaan. In de wedstrijd speelde hij geen rol van betekenis meer. William Byron die zich als derde gekwalificeerd had was in de tweede ronde al "loose" raakte daarbij vervolgens de auto van Aric Almirola. Het incident veroorzaakte een kettingreactie waarbij Ricky Stenhouse Jr. en Kyle Busch eveneens betrokken raakten. Stenhouse Jr. verminderde amper snelheid en raakte daarbij de auto van Kyle Busch.

Het eerste wedstrijdsegment leverde een overwinning voor Ty Dillon op terwijl Clint Bowyer als tweede eindigde. Voor Dillon betekende het zijn allereerste segment overwinning überhaupt. Het tweede segment leverde een overwinning op voor de Penske Ford Mustang van Joey Logano terwijl teamgenoot Ryan Blaney als tweede eindigde.

Dillon Bowyer gevecht
Dillon en Bowyer in gevecht.

Met nog ongeveer 70 ronden te gaan sneed Ryan Blaney de Chevrolet van Ryan Newman de pas af. Daardoor werd laatsgenoemde van achteren door Chase Elliott geraakt. Vervolgens maakten Clint Bowyer en Joey Logano contact waarbij eerstgenoemde met een lekke band naar binnen moest.Voor Kyle Larson werd het een teleurstellende dag. De Ganassi-coureur reed in de 415e ronde tegen de Chevrolets en William Bryon aan. In de Top 10 werd er flink om de posities gestreden. Tevens het beslissende moment in de wedstrijd.

Het resulteerde in een 14 ronden durende eindsprint waarbij Kyle Busch zijn oudere broer het nakijken af. Omdat Brad Keselowski zich bij de herstart niet juist wist te formeren kreeg hij de zwarte vlag en was vervolgens kansloos. Voor Kyle Busch betekende het overigens zijn achtste overwinning op Bristol.Oud NASCAR-coureur en commentator Darrell Waltrip kondigde na 19 jaar zijn afscheid als TV-analist aan. Hij mocht dan ook met de bekende woorden Boogity Boogity. Let's Go Racing de start verrichten.

Darrell Waltrip
Darrell Waltrip verricht de start. Boogity Boogity Let's Go Racing.

Uitslag Food City 500
1. Kyle Busch Toyota 500 ronden
2. Kurt Busch Chevrolet 500 ronden
3. Joey Logano Ford 500 ronden
4. Ryan Blaney Ford 500 ronden
5. Denny Hamlin Toyota 500 ronden
6. Paul Menard Ford 500 ronden
7. Clint Bowyer Ford 500 ronden
8. Daniel Suarez Ford 500 ronden
9. Ryan Newman Ford 500 ronden
10.Jimmie Johnson Chevrolet 500 ronden

2019 Kyle Busch doughnut Bristol
Voor de achtste maal laat Kyle Busch zijn handtekening op het asfalt achter.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet