TCR Series

WTCR: Ook slotrace Marrakesj beslist door technisch defect, Björk bezorgt Lynk & Co. eerste WTCR-zege

190407 WTCR Bjoerk winner R3
Thed Björk schreef autosporthistorie met de eerste WTCR-winst voor Lynk & Co.

Ook de derde en laatste WTCR-race van het openingsweekeinde in Marrakesj werd beslist door een technisch defect. Yvan Muller, die met een uitstekende start de leiding had genomen en tot in de 13e ronde de race aanvoerde, viel uit met een gebroken stabilisator, waarop zijn Zweedse merkgenoot Thed Björk de leiding kon overnemen. Die reed vervolgens de zege naar huis en zorgde zo voor de eerste overwinning voor het dit weekeinde debuterende Lynk & Co. De Belg Frédéric Vervisch eindigde met de Comtoyou-Audi op de tweede plaats, de Spanjaard Mikkel Azcona werd met de Cupra derde, waarmee er opnieuw drie merken op het podium eindigden. Nicky Catsburg moest vanwege de in de voorgaande race opgelopen schade verstek laten gaan. Tom Coronel eindigde als 14e en scoorde daarmee nog twee kampioenschapspunten, Niels Langeveld werd als 18e geklasseerd.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCR/DPPI

190407 WTCR Start R3

Pole-sitter Vervisch komt slecht weg, Muller pakt de leiding voor Björk. Monteiro schiet rechtdoor in de chicane. Ehrlacher en Monteiro komen met elkaar in botsing bij een poging om, in combinatie met Guerrieri, met drie auto's naast elkaar de bocht door te komen, wat uiteraard niet lukt. Ehrlachers Lynk & Co. en Monteiro's Honda stranden in de bandenstapels, beide rijders stappen ongedeerd uit. De wedstrijdleiding stuurt de safety-car de baan op, waarmee ook de raceafstand wordt verlengd tot 23 ronden. De volgorde luidt: Muller voor Björk, Vervisch, Azcona, Guerrieri, Vernay, Tarquini, Girolami, Shedden en Farfus. Coronel is 17e, Langeveld 21e.

Bij de start van de zesde ronde wordt de race weer vrijgegeven, Muller kan zonder problemen weglopen bij zijn merkgenoot Björk. Huff zet Coronel flink onder druk in de strijd om de 17e plaats, terwijl Vervisch Björk aanvalt in zijn poging om de mislukte start goed te maken. Björk pareert de aanval, terwijl Muller profiteert en verder kan uitlopen. Vervisch vindt vervolgens Azcona direct achter zich.

Huff raakt de achterkant van Coronels auto en maakt daarmee zijn ambities duidelijk, maar Coronel verdedigt zijn positie. Veel meer gebeurt er niet: de onderlinge afstanden zijn weliswaar klein, maar tot positiewisselingen komt het niet. In de 13e ronde meldt Muller via de boordradio dat er een stabilisator gebroken is. Björk rijdt het gat naar de Elzasser dicht als Muller zichtbaar langzamer wordt.

In de 14e ronde maakt Muller ruimte, ook hij verliest daarmee de leiding als gevolg van een technisch defect. Daarmee erft Björk de leiding voor Vervisch en Azcona, Muller rijdt de pits in. Ook Farfus valt uit, zijn Hyundai komt op de baan tot stilstand met een defecte versnellingsbak. Alfa-rijder Ma klimt daarmee op naar de tiende plaats.

In de 21e ronde crasht Vernay vanaf de vijfde plaats op dezelfde positie als Catsburg in de vorige race, duidelijk ook met een technisch probleem. Het zag eruit alsof de achterwielen plotseling blokkeerden. Ook de Fransman kan uitstappen, maar opnieuw komt de safety-car in actie. Zo blijft de volgorde tot aan de finish: Björk wint voor Vervisch, Azcona, Guerrieri, Tarquini, Girolami, Shedden, Michelisz, Ma en Haglöf. Coronel eindigt als 14e, Langeveld 18e.

190407 WTCR Marrakesj uitslag race 3
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet