IndyCar

Indycar: Pole voor Takuma Sato op Barber Motorsports Park. RLL verrast

Beide RLL auto's op de eerste startrij voor de Indycar-wedstrijd op Barber Motorsports Park. De Japanner Takuma Sato versloeg zijn teammaat Graham Rahal in de allerlaatste seconden voor de pole. Voor het eerst geen Penske en Andretti -auto's in de Firestone Fast Six. Een bijzonderheid.


Sato
Takuma Sato juicht. Zijn achtste Indycarpole.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

Pole voor Takuma Sato op Barber Motorsports Park. RLL verrast
In de Honda GP van Alabama pakte de Japanner Takuma Sato zijn eerste Indycar-pole sinds Detroit 2017. Met een tijd van 1.08.5934 secs. was de RLL-coureur de snelste man in de Firestone Fast Six. Met een tijd van 1.08.6971 secs. was zijn teamgenoot Graham Rahal slechts 1/10e langzamer. Een set verse Firestones leverde Sato zijn eerste pole dit seizoen op.

Voor Sato betekent het tevens de achtste Indycar-pole in zijn carriere. De Top 5 werd volledig bezet door Honda-aangedreven bolides. Opvalled was dat Spencer Pigot(Ed Carpenter Racing) de enige Chevrolet-coureur was die zich voor de Firestone Fast Six wist te kwalificeren. Penske-coureur Will Power kwalificeerde zich overigens als zevende. Overigens leken de Penske-coureurs vanaf het begin van het weekend over te weinig topsnelheid te beschikken. En ook geen van de vier Andretti Autosport bolides wist zich voor de Firestone Fast Six te kwalificeren.

Graham Rahal 1 Teamgenoot Graham Rahal leek gedurende lange tijd de pole in handen te hebben.

In Q1 strandden al vele bekende namen. In Groep 1 konden de Andretti-coureurs Marco Andretti(13) en Zach Veach(23) al inpakken evenals het volledige team van A.J. Foyt met Matheus Leist(15) en routinier Tony Kanaan(19).Ganassi-coureur Felix Rosenqvist kwam niet verder dan een teleurstellende 17e tijd.

In Groep 2 strandden de Penske-coureurs Simon Pagenaud(14) en Josef Newgarden(16) En dan te bedenken dat dit duo in het verleden op Barber Motorsports Park goed was voor vier overwinningen. De rookies Patricio O'Ward(Harding 18), Marcus Ericsson(Schmidt Peterson Motorsport 22) en Ben Hanley (Dragon Speed 24) konden in Q1 ook nauwelijks imponeren.

Sato 2
Overigens een eerste startrij voor RLL Racing.

2019 Barber Motorsports Park

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet