NASCAR

NASCAR: Sterk optreden Denny Hamlin beloond met zege in Texas

Wat nu tijdstraffen? Ondanks twee opgelopen tijdstraffen behaalde Denny Hamlin op de Texas Motor Speedway zijn tweede seizoensoverwinning en de 33e in zijn carriere. Te snel rijden in de pitlane en een wegrollende band werden bestraft. Hamlins harde werken gedurende de wedstrijd werd beloond. Voor Hamlin betekende overigens zijn der de overwinning op de Texas Motor Speedway


2019 Blaney 1
Schitterende prestatie van Denny Hamlin in Texas. De JGR-coureur en zijn crew gaven niet op. Zij vochten tot het bittere einde.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR/Toyota Racing USA

Sterk optreden Denny Hamlin beloond met zege in Texas
Gedurende vrijwel de gehele wedstrijd moest Hamlin als een leeuw vechten. In het eerste segment kreeg hij een tijdstraf vanwege te snel rijden in de pitlane en tot overmaat van ramp ging zijn crew bij het slotsegment met een wegrollende band in de fout. Hamlin werd andermaal bestraft. Crewchief Chris Gabehart werkte hard om de No 11 weer terug in dezelfde ronde maar ook in Victory Lane te krijgen. In de 334 ronden tellende wedstrijd reed Hamlin er slechts 45 aan de leiding.

Topsnelheid was voor Hamlin het belangrijkste waardoor hij terug kon slaan. Denny Hamlin: " Het team heeft mij gewoon een snelle auto gegeven. Eéntje die het gehele veld aankon. Het was een ander type race waarin je probeerde te draften maar ook bij iedereen uit de buurt te blijven. Maar ik ben trots op dit FedEx Team hier."


2019 Johnson
Eindelijk weer eens een goede wedstrijd van Jimmie Johnson. Het werd tijd overigens. William Byron in de No24 volgt.

Polesitter Jimmie Johnson domineerde het eerste wedstrijdsegment met zijn Hendrick Motorsports Chevrolet. Na een aantal routinestops onder groen nam Joey Logano de leiding over en pakte zijn tweede segmentoverwinning dit seizoen. Het tweede segment kwam op naam van Hamlin te staan nadat zijn teamgenoot Kyle Busch 24 ronden aan de leiding had gereden. Een hattrick zat er voor Busch dit weekend overigens andermaal niet in. Zoals bekend schreef hij de Truck en Xfinity-wedstrijd op zijn naam. Penske-coureur Brad Keselowski verdween in het eerste segment gedurende enige tijd naar de garage maar kwam later toch weer terug op de baan.

In het tweede segment reed Kyle Busch ruim dertien ronden aan de leiding voordat hij deze aan Chase Elliott moest afstaan. In clean air kon Elliott wat afstand nemen van de "Busch brothers" die elkaar onderling ook nog eens bijna van de baan reden. Temidden van de groene vlag cyclus ging Kyle Larson hard de muur in. Zijn auto ving kortstondig vlam en voor de Ganassi-coureur was het definitief over en uit.


2019 Busch Wallace Kyle Busch en Bubba Wallace in gevecht.

Ryan Blaney besloot tussen de segmenten 2 en 3 niet naar binnen te gaan en bleef aan de leiding. Met nog 117 ronden te gaan nam Kyle Busch, die overigens op een andere strategie dan Blaney(Ford) zat, de leiding over. Evenals de latere winnaar Denny Hamlin liep Kurt Busch eveneens een tijdstraf vanwege los rollend wiel op. En ook Kevin Harvick liep voor een soortgelijk incident een bestraffing op.

Evenals zijn twee Penske collega's Logano en Keselowski moest Ryan Blaney vanwege een opgeblazen motor eveneens opgeven. Ryan Blaney: " Wij hadden kans op de overwinning en dan gebeurt er iets. De auto is snel, dat is de zonnige kant, maar ik word er een beetje moe van om telkens naar de zonnige kant te kijken."

2019 Hamlin 2
Tijdstraf voor Denny Hamlin deze wegrollende band.

Een klapband van Daniel Hemric zorgde tachtig ronden voor het einde eigenlijk voor de laatste neutralisatie. In de slotfase reden de drie JGR-Toyota's van Busch, Hamlin en Erik Jones aan kop. Een zeldzame fout van Busch verhinderde dus een hattrick dit weekend. De JGR-Toyota schampte de muur en moest naar binnen om de banden aan de rechterzijde te laten vervangen. Hij zou als tiende eindigen.

Veertien ronden voor het einde nam Hamlin opnieuw de koppositie in, maar moest voor brandstof en een verandering in de afstelling kortstondig naar binnen maar kwam na de reguliere cyclus opnieuw aan de leiding. Clint Bowyer eindigde als tweede gevolgd door Daniel Suarez(SHR Ford Mustang) die eveneens een uitstekende wedstrijd reed. Erik Jones eindigde als vierde gevolgd door Jimmie Johnson. Voor zowel Bowyer, Suarez als Johnson was dit hun beste seizoensresultaat tot nu toe.

2019 Hamlin 3
Werkelijk een geweldige wedstrijd van Denny Hamlin en zijn crew. Zij bleven scherp tot het einde.

Uitslag O'Reilly Parts 500 Texas
1. Denny Hamlin Toyota 334 ronden
2. Clint Bowyer Ford 334 ronden
3. Daniel Suarez Ford 334 ronden
4. Erik Jones Toyota 334 ronden
5. Jimmie Johnson Chevrolet 334 ronden
6. Wiliam Byron Chevrolet 334 ronden
7. Aric Almirola Ford 334 ronden
8. Kevin Harvick Ford 334 ronden
9. Kurt Busch Chevrolet 334 ronden
10.Kyle Busch Toyota 334 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet