Formule 2

Formule 2: Luca Ghiotto wint na indrukwekkende inhaalrace de sprintrace in Bahrein

R2-ghiotto

De banden speelden net als gisteren al een belangrijke rol op het schuurpapier asfalt van Sahkir. Net als twee jaar geleden keek Luca Ghiotto het kunstje af van Charles Leclerc, die halverwege nieuwe banden ging halen en na een verbluffende inhaalrace de Formule 2-wedstrijd won. Ghiotto stoomde vanaf een 14de plaats naar de winst, gevolgd door DAMS-teamgenoten Sergio Sette Camara en Nicholas Latifi, die geruime tijd zelf vochten voor de leiding. Nyck de Vries kon geen gebruik maken van deze strategie en bleef op de zevende plaats hangen. MP Motorsport haalde het eerste punt met Jordan King binnen.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: PR

Mick Schumacher mag na zijn achtste plaats van gisteren, door de omgekeerde grid van de eerste 8 uit de hoofdrace van pole positie vertrekken. Naast de zoon van zevenvoudig F1-wereldkampioen Michael staat de Engelsman Jack Aitken. Nyck de Vries vertrekt vanaf een derde startplaats.

23 ronde te racen, voor een bijna geheel verlaten hoofdtribune, staat er op het programma. Een combinatie van hitte en zand zorgt voor een asfaltlaag wat als schuurpapier de gele mediumbanden gaat bewerken.

  JA1 1567

Schumacher blijft koel na de start en gaat als eerste de bochtencombinatie in. Daarachter gaat Aitken te wijd en verliest een aantal plaatsen. Bonter maken De Vries en Louis Deletraz het. De twee kemphanen raken elkaar waardoor De Vries terugzakt naar de achtste plaats. Deze actie staat "under investigations" bij de wedstrijdleiding, maar er volgen geen verdere straffen. Sergio Sette Camara profiteert van het gerommel voor hem en pakt de tweede plek en zet gelijk Schumacher onder druk. Latifi pakt de derde plaats voor de prima gestarte Ghiotto en Deletraz. De Vries gaat naar de zesde plaats ten koste van Anthoine Hubert. Vanuit de slipstream en nog zonder DRS verovert Sette Camara de koppositie.

Ghiotto heeft een indrukwekkende 'racepace': gekomen vanaf een zevende startplaats verwijst hij Schumacher naar de derde plek. De Duitser moet nog even wennen aan het tempo vooraan en verliest nog een positie aan Latifi. De Vries is voorbijgegaan aan Delétraz en is nu ook op weg om het Schumacher moeilijk te maken. Ondertussen stoomt Ghiotto door en pakt de leiding. Zonder rekening te houden met de mediumbanden rijdt de Italiaan snelle ronden en pakt een flinke voorsprong. Door een hele late remactie gaat De Vries Schumacher voorbij.

Na zeven van de 23 ronden beginnen de rijders al te klagen over hun minder wordende banden. Het is duidelijk dat de rijders die slecht met de banden omgaan al snel de pits moeten opzoeken voor de rode zachte variant.

Door een geheel onnodige actie rijdt Juan Manuel Correa zijn band en voorvleugel kapot op de achterkant van MP Motorsport-coureur Jordan King, en moet de pits opzoeken. Sean Gelael neemt al eerste de gok om over te stappen op de zachtere banden. Ook Nobuharu Matsushita en Jordan King volgen zijn voorbeeld. Koploper Ghiotto heeft ook teveel van zijn banden geëist en neemt ook de gok voor nieuwe banden. Het is duidelijk dat de rijders die op zachte banden zijn overgestapt veel sneller rondrijden dan hun collega's op de mediumbanden. Ook Nyck de Vries gaat nieuwe banden halen. Ghiotto komt als 14de weer terug op de baan terwijl De Vries daar twee plaatsen achter ligt.

Aan kop strijden de twee teamgenoten om de koppositie wat weer extra tijdverlies en meer slijtage aan hun banden oplevert. Daarachter blaast Ghiotto zijn tegenstanders voorbij. De Vries rijdt de snelste tijd, de zachte banden zijn 3 tot 4 seconde sneller dan de koplopers, die de gok van banden wisselen niet aandurven. Eerst pakt Ghiotto zijn teamgenoot Guanyu Zhou en daarna verschalkt hij ook Delétraz en ligt al op een vierde plaats. Schumacher op plaats drie moet ook het onderspit delven tegen de dadendrang van de Italiaan. Wat bij Ghiotto allemaal wel lukt gaat bij Nyck de Vries niet door. Onze landgenoot blijft hangen op een zevende plaats en maakt jacht op de teruggevallen Schumacher.

Ghiotto moet met nog vijf ronden te gaan een gat dichten van 7 seconden op Latifi en Sette Camara, maar komt zienderogen dichterbij. Ghiotto krijgt aansluiting en gaat met behulp van DRS Latifi voorbij en hoeft nu alleen nog maar af te rekenen met Sette Camara, die problemen heeft met zijn banden. Met nog twee ronden te gaan verliest de Braziliaan de ongelijke strijd en Ghiotto pakt de kop en wint de wedstrijd. De ongelofelijke inhaalrace na zijn bandenstop maakt veel indruk. Er moet dit seizoen rekening gehouden worden met de Italiaan die nog voor veel vreugde kan zorgen voor zijn kleine Uni-Virtuosi-team (voorheen Russian Time). De Vries komt als zevende over de finish en pakt twee extra punten mee vanwege zijn snelste raceronde. Het Nederlandse MP Motorsport pakt dit seizoen de eerste punt met de achtste plaats voor Jordan King.

F2, Sakhir, sprintrace, 31 maart 2019

1. Luca Ghiotto (Uni-Virtuosi) 42:36.192 – 15 pnt
2. Sergio Sette Camara (DAMS) +5.474 – 12 pnt
3. Nicholas Latifi (DAMS) +6.867 – 10 pnt
4. Guanyu Zhou (Uni-Virtuosi )+18.240 – 8 pnt
5. Louis Deletraz (Carlin) +21.939 – 6 pnt
6. Mick Schumacher (Prema Racing) +24.679 – 4 pnt
7. Nyck de Vries (ART Grand Prix) +25.154 – 4 pnt (snelste ronde)
8. Jordan King (MP Motorsport) +25.520 – 1 pnt
9. Anthoine Hubert (BWT Arden) +30.514
10. Sean Gelael (Prema Racing) +30.532
11. Jack Aitken (Campos Racing) +32.224
12. Nobuharu Matsushita (Carlin) +35.980
13. Nikita Mazepin (ART Grand Prix) +40.541
14. Ralph Boschung (Trident) +43.074
15. Tatiana Calderon (BT Arden) +46.006
16. Callum Ilott (Sauber Junior Team by Charouz) +56.487
17. Dorian Boccolacci (Campos Racing) +1:00.048
18. Giuliano Alesi (Trident) +1:21.115
19. Juan Manuel Correa (Sauber Junior Team by Charouz) +1:32.585
20. Mahaveer Raghunathan (MP Motorsport) op 1 ronde
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet