Formula E

Formule E: Eerste seizoenszege Vergne, Frijns strandt in zicht finish door aanrijding

190323 FE race JEV
Opluchting bij Jean-Eric Vergne na zijn eerste seizoenszege

Titelverdediger Jean-Eric Vergne heeft eindelijk zijn eerste overwinning in het lopende seizoen binnen. Op het nieuwe stratencircuit in het subtropische Chinese vakantieoord Sanya zorgde de Fransman voor de eerste seizoenszege van het DS Techeetah-team, nadat hij in de 19e ronde de leiding van pole-sitter Oliver Rowland overnam. De Britse rijder van het Nissan-e.dams-team eindigde als tweede, Andretti-BMW-coureur António Félix da Costa kwam als derde over de eindstreep. Net als eerder in Hongkong en Mexico moest ook in Sanya de race weer met de rode vlag worden onderbroken, omdat het te lang duurde om de gecrashte auto van BMW-rijder Alexander Sims te verwijderen. Ook voor Robin Frijns was het een race om snel te vergeten: in de eerste helft reed hij mooi aanvallend en maakte tal van plaatsen goed, maar in de voorlaatste ronde werd hij hard geraakt door Sébastien Buemi, waardoor hij op zijn beurt de aanrijding met Di Grassi niet kon voorkomen en zo een vrijwel zekere zevende plaats aan zijn neus voorbij zag gaan. Ook Di Grassi scoorde na het incident geen punten.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

190323 FE race start
Startfase met Rowland op kop voor Vergne en Félix da Costa

Bij een temperatuur van 26 graden en een relatieve vochtigheid van 86 procent is het fysiek zwaar voor de rijders. Sébastien Buemi ontbreekt op de grid, omdat het team zijn auto nog moest herstellen na de crash van de Zwitser in de kwalificatie. Ook Gary Paffett start als gevolg van technische problemen vanuit de pitstraat. Het duurt ongelooflijk lang voordat de lichten uit gaan: er lijkt weer eens een probleem met de startinstallatie te zijn. Als de race dan eindelijk begint pakt Rowland de kop, terwijl Abt een beetje in het gedrang komt. Nasr valt in de eerste ronde stil, waarop wedstrijdleider Scott Elkins een 'full course yellow' uitroept, maar uiteindelijk vindt Nasr de snelheid weer en zo kan de race al vlot weer worden vrijgegeven.

Rowland leidt voor Vergne, Félix da Cosata, Abt, Sims en Lotterer, Frijns heeft twee plaatsen goedgemaakt en is al tiende. Sam Bird schiet in de tweede ronde rechtuit, nadat Stoffel Vandoorne hard tegen zijn auto aanreed. Voor Bird, de leider in het kampioenschap, betekent dit dat hij ditmaal geen punten scoort. Ook voor Nasr is de race voortijdig ten einde, hij parkeert zijn auto in de pits en valt uit. Stoffel Vandoorne is als gevolg van de aanrijding met Bird eveneens uit de wedstrijd.

In de zesde ronde passeert Frijns Mortara en neemt zo de negende plaats over. Een ronde later is Jerôme D'Ambrosio aan de beurt, waarmee onze landgenoot al achtste is. In de achtste ronde plaatst Vergne voor de eerste maal een serieuze aanval op leider Rowland, maar nog zonder succes. Daarmee vindt ook Félix da Costa de aansluiting bij de kopgroep. In de twaalfde ronde valt López stil, waarmee ook deze race in combinatie met de uitval van Nasr voor het Dragon-team weer een dramatisch verloop kent.

190323 FE race FRI
Robin Frijns reed opnieuw sterk, maar bleef zonder punten na een aanrijding door Buemi

In de 15e ronde maakt Frijns goed gebruik van de 'attack mode' en haalt Lucas Di Grassi in, waarmee hij de zevende plaats verovert. Zijn ex-DTM-collega Gary Paffett valt uit als gevolg van een defect aandrijfas. Halverwege leidt Rowland nog steeds voor Vergne, Félix da Costa, Abt, Sims, Lotterer en Frijns. In de 19e ronde verremt Rowland zich en Vergne neemt de leiding over. De Fransman rijdt in de volgende ronde gelijk 1,7 seconden bij Rowland weg, activeert de 'attack mode' en vergroot zijn voorsprong. Alex Sims raakt na een duel met Lotterer in de strijd om de vijfde plats met het rechter achterwiel in bocht 6 de muur en valt uit. Omdat de auto van de Brit deels de baan blokkeert, komt de safety-car in actie. Piquet rijdt met onderstuur de muur in en valt ook uit.

Omdat het te lang duurt om de auto van Sims te verwijderen, wordt voor de derde achtereenvolgende race de race met de rode vlag onderbroken. Bij de herstart wordt de klok een beetje teruggezet: er mogen nog twaalf minuten worden geracet. Het veld legt een ronde achter achter de safety-car af. Uiteraard rijden vrijwel alle coureurs over de 'attack mode'-activatiezone, behalve Frijns, die zijn twee pogingen al verbruikt heeft. Na de herstart verdedigt onze landgenoot heel sterk tegen Di Grassi, die ondanks 25 kW extra niet voorbij de Maastrichtenaar komt. Verderop in de ronde slaagt de Braziliaan er wel in om Frijns te passeren en daarmee is Di Grassi zesde. In de 29e ronde passeert Lotterer Abt en neemt zo de vierde plaats over. Lotterers teamgenoot Vergne is 'under investigation' bij de wedstrijdleiding vanwege een mogelijke overtreding van de procedure bij de safety-car.

190323 FE race Palmen MOR
Exotische locatie in China, met palmen en al

In de voorlaatste ronde komen Frijns en Di Grassi met elkaar in botsing, nadat Buemi hard in de auto van Frijns reed, waarop de race voor beide ten einde is. De wedstrijdleiding roept opnieuw een 'full course yellow' uit, waarop de volgorde natuurlijk niet meer wijzigt: Vergne wint voor Rowland, Félix da Costa, Lotterer, Abt, Buemi, D'Ambrosio, Wehrlein, Evans en Mortara.

190323 FE race Vergne Techeetah
Blijdschap bij de topmensen van het Chinese Techeetah na het succes van Jean-Eric Vergne in Sanya
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet