NASCAR

NASCAR: Kyle Busch met 200 NASCAR-zeges levende legende

Kyle Busch moest er na gisteren een dag op wachten maar vandaag behaalde hij op Fontana zijn 200e NASCAR-overwinning in de Auto Club 400. Busch schreef beide wedstrijdsegmenten op zijn naam. Met nog 73 ronden te gaan werd Busch bestraft voor te snel rijden in de pitlane maar een late neutralisatie pakte alsnog in zijn voordeel uit.

2019 Kyle Busch vlag
Kyle Busch schreef historie op Fontana. 200 NASCAR-overwinningen.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Toyota Racing USA/NASCAR

Kyle Busch met 200 NASCAR zeges levende legende
Je mag hem of je mag hem niet maar Kyle Busch is een bijzonder coureur. In totaal 200 ronden overwinningen bij elkaar opgeteld in de MEN's Cup, Xfinity-series en de Trucks. Daarmee kwam hij op gelijke hoogte met de legendarische Richard Petty die eveneens 200 overwinningen in de toenmalige NASCAR-series behaalde.

Petty behaalde die zeges overigens in één discipline. Het zijn natuurlijk 200 overwinningen maar voor de diehard fans en critici zal die vergelijking niet helemaal opgaan waarschijnlijk.

2019 5 Breed 2 Een prachtig eerbetoon aan de betalende toeschouwers in wat een historische wedstrijd zou worden. Vijf rijen breed om hen te bedanken. Daar kunnen andere raceseries nog iets van opsteken.

De kwalificatie afgelopen vrijdag was een ramp omdat niemand voor het laatste gedeelte naar buiten ging en de baan leeg bleef. Daardoor kreeg Austin Dillon als snelste van Q2 de pole toebedeeld. Voor de volgende wedstrijden zal de kwalificatiemodus zeker gewijzigd worden.

Het eerste wedstrijdsegment werd na een spin van Ricky Stenhouse Jr. onder neutralisatie beëindigd nadat Kyle Busch vrijwel de eerste 60 ronden gedomineerd had. Het startveld was na een klapband van Austin Dillon net op snelheid gekomen. Busch wist ook het tweede wedstrijdsegment op zijn naam te schrijven. In de eerste 120 ronden reed Busch ruim 100 ronden aan de leiding.

2019 5 breed 1
 Vanuit safetycar perspectief gezien.

Vanwege het pitlane incident viel Busch na het tweede segment zelfs naar de 18e plek terug. Maar ook zijn JGR Teamgenoten Denny Hamlin en Martin Truex Jr. werden bestraft en vielen naar de start van het veld terug. Hamlin was eveneens te snel in de pitlane en bij Hamlin waren er teveel crewleden over de muur. In de 145e ronde beschikte de Penske-Ford van Brad Keselowski over een voorsprong van ruim drie seconden op Kevin Harvick, Joey Logano, Ryan Blaney en Kurt Busch.

Een klapband van Bubba Wallace in de 163e ronde pakte in het voordeel van Kyle Busch uit. Vijf auto's uit de Top 6 besloten om naar binnen te gaan waaronder Kyle Busch. Ryan Blaney reed op dat moment aan de leiding maar de Ford-coureur moest die na de laatste herstart al snel aan Brad Keselowski afstaan.

Een intern Penske duel tussen Brad Keselowski en Joey Logano werd in het voordeel van Kyle Busch beslist. Busch nam in de 174e definitief de kop en stoomde af op zijn 200e NASCAR-overwinning. In de slotfase verloor de JGR-rijder nog iets in het verkeer maar behield definitief de leiding.

2019 Busch Hamlin kop
Denny Hamlin en Busch werden bestraft maar kwamen gigantisch terug.

Met 200 overwinningen kwam de nu 33-jarige Busch op gelijke hoogte met de legendarische Richard Petty die al zijn overwinningen in de Cup-series behaalde. In totaal behaalde Busch 53 overwinningen in de Cup Series, 94 in de Xfinity-series en 53 in de Truck series. In beide laatstgenoemde series is Kyle Busch recordhouder.

Kyle Busch: "Zoals in het verleden voelt dit als overwinning No 1 aan. Man ik had een fantastische auto en ik ben erg verheugd dat we voor de fans op de Auto Club Speedway een fantastische show hebben kunnen bieden. Prachtig. 200 wat het ook moge betekenen. Het betekent veel voor me en voor iedereen bij Joe Gibbs Racing. Jullie zijn de beste. Het is een prachtige aangelegenheid om voor Joe Gibbs Racing uit te komen en ik heb er elke minuut van genoten. Ik hoop dat we hiermee door kunnen gaan, competitief blijven en deze races kunnen blijven winnen."

2019 actie Fontana
Kyle Busch op weg naar zijn 200e NASCAR-overwinning. Een absoluut record.

De Chevrolets zijn nog steeds niet competitief genoeg. Kurt Busch verloor moest in de slotfase een Top 5 klassering prijsgeven en eindigde als zesde. Kurt Busch: " Ik ben trots op mijn jongste broer. Hij was altijd lui op de bank vroeger. Maar als je in deze drie series uitkomt doe je een flinke aanslag op je lichaam maar alle waardering voor Kyle Busch, hij is gewoon een geweldige coureur"

In 2005 behaalde Busch voor het team van Hendrick Motorsports zijn allereerste overwinning en stapte in 2008 naar het team van Joe Gibbs Racing over. Toen had Kyle slechts 11 overwinningen op zijn CV staan. Busch is overigens de eerste coureur dit jaar die twee achtereenvolgende overwinningen wist te behalen.

2019 Crew JGR
Groepsfoto van de succesvolle No 18 JGR crew.

Uitslag AutoClub Speedway 400 Fontana
1. Kyle Busch Toyota 200 ronden
2. Joey Logano Ford 200 ronden
3. Brad Keselowski Ford 200 ronden
4. Kevin Harvick Ford 200 ronden
5. Ryan Blaney Ford 200 ronden
6. Kurt Busch Chevrolet 200 ronden
7. Denny Hamlin Toyota 200 ronden
8. Martin Truex Jr. Toyota 200 ronden
9. Aric Almirola Ford 200 ronden
10. Austin Dillon Chevrolet 200 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet