Sportscars

Sportscars: Rik Breukers wint '36 Uur van Florida'

190317 Breukers 7
Rik Breukers en teamgenoten Mirko Bortolotti en Rolf Ineichen (vlnr) op het podium in Sebring

In de lange-afstandsracerij wordt er wel gesproken over de '36 Uur van Florida' als combinatie van de 'Rolex 24 At Daytona' en de 'Mobil 1 12 Hours of Sebring', de beide klassiekers waarmee traditioneel het seizoen in het IMSA WeatherTech SportsCar Championship begint. Slechts weinigen slagen erin, beide wedstrijden in één seizoen, binnen een periode van een week of zes, te winnen. Onze landgenoot Rik Breukers maakt nu deel uit van dit selecte gezelschap, want na zijn succes in Daytona won de rijder uit het Noord-Limburgse Ven-Zelderheide met de Lamborghini Huracán van het Oostenrijkse GRT Grasser Racing Team nu ook de GTD-klasse in Sebring.

Tekst: René de Boer (vanuit Sebring, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Jamey Price

190317 Breukers 1

"Ik hoop niet dat iemand me over een halfuur wakker maakt en dat het allemaal een droom blijkt te zijn geweest", lacht Rik Breukers na afloop van alle plichtplegingen die horen bij het winnen van een race: prijsuitreiking, het typisch Amerikaanse poseren voor de fotografen met een half dozijn verschillende sponsorpetten op het hoofd en natuurlijk de persconferentie. "Ik kan het zelf nog nauwelijks geloven." Dit keer geen Rolex, zoals in Daytona, maar we kunnen ons goed voorstellen dat ook de zilveren schaal, die in Sebring traditioneel wordt uitgereikt aan race- en klassewinnaars, bij de familie Breukers thuis een mooie plaats krijgt.

190317 Breukers 2

"Dat het toch nog is gelukt, had ik niet meer verwacht", geeft Breukers eerlijk toe. "Twee, drie uur voor de finish zag het er niet zo goed uit, dus het is ongelooflijk dat we toch nog hebben kunnen winnen. Het team heeft het geweldig goed gedaan, met name Mirko (Bortolotti, red.) in de laatste twee stints, dus we zijn superblij." De manier waarop Bortolotti in de spannende slotfase de hevig aandringende Andy Lally in de Magnus Racing-Lamborghini achter zich wist te houden, verdient inderdaad lof. Hoe beleefde Breukers die minuten? "We zaten allemaal supernerveus te kijken, we hielden het echt niet meer. Maar ja, je hebt geen keus, je kunt niks doen. We hebben het gevolgd, een paar heel spannende momenten, maar hij is als eerste over de streep gekomen, en dat telt."

190317 Breukers 5

Had Breukers zelf nog spannende momenten in de race? "Ik reed een hele tijd op de eerste plaats in de klasse en toen werd ik in bocht twee geramd door een BMW. Dat heeft ook onze auto een beetje beschadigd, maar gelukkig kwam het allemaal nog goed met het resultaat dat we hebben behaald." Wat heet: het is de tweede klassezege voor Lamborghini in Sebring, na het succes van Bryan Sellers, Madison Snow en Corey Lewis in de GTD-klasse vorig jaar, en daarmee kan het merk uit Sant'Agata Bolognese opnieuw de dubbel met Daytona en Sebring op de erelijst bijschrijven. Wat is de voornaamste herinnering aan Sebring die Breukers bijblijft? "Hobbelig", lacht hij.

190317 Breukers 3

Rik Breukers zelf kan terugzien op een geweldig eerste kwartaal, waarin hij begon met de overwinning in de 24 Uur van Dubai met de Audi van Car Collection Motorsport en vervolgens met de Lamborghini van het Oostenrijkse GRT Grasser Racing Team de GTD-klasse in de beide klassiekers in Daytona en Sebring wint. Komende donderdag wordt hij in Baudour in het zuiden van België officieel aangekondigd als rijder voor het gerenommeerde team WRT voor een volledig seizoen in de Blancpain GT Series. "Wat er daarna verder nog op mijn pad komt, zie ik wel", zegt hij, nuchter als altijd. Misschien een idee: naast de '36 Uur van Florida' bestaat er ook nog zoiets als de 'Triple Crown of Endurance Racing', die de races van Daytona, Sebring en de 24 Uur van Le Mans omvat. We bedoelen daar verder niets mee, maar wie weet...

190317 Breukers 4

190317 Breukers 6
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet