V8 Supercars

V8 Supercars: Scott McLaughlin wint 1000e Supercarwedstrijd in Melbourne. Mustangs domineren in GP supportraces

Het Supercar-kampioenschap telde in het kader van de F1 vier wedstrijden waarin vooral de Mustangs domineerden. De terroristische aanslag afgelopen vrijdag in het Nieuw Zeelandse Christchurch legden een behoorlijke schaduw over de overwinningen van Scott McLaughlin afgelopen vrijdag. Zowel McLaughlin als zijn teamgenoot Fabian Coulthard waren bijzonder aangeslagen afgelopen vrijdag. Tevens won Scott McLaughlin de 1000e wedstrijd van het Supercarkampioenschap gedurende het GP weekend. 

2019 R6
Drie overwinningen in vier wedstrijden dit weekend voor Scott McLaughlin.

Tekst Willem J. Staat
Foto's DJR Team Penske/Holden/Kelly Racing/PR

Scott McLaughlin wint 1000e Supercarwedstrijd in Melbourne. Mustangs domineren in GP supportraces
De Mustangs van zowel DJR Team Penske en Tickford waren oppermachtig dit weekend. De openingswedstrijd afgelopen vrijdag leverde een dubbeloverwinning op voor DJR Team Penske. Scott McLaughlin schreef de derde seizoenswedstrijd op zijn naam, gevolgd door Fabian Coulthard. In totaal werden de eerste vijf posities door Mustang-coureurs ingenomen. SVG kon de Mustangs aanvankelijk nog bijhouden maar moest voor de eerste maal dit seizoen met een kapotte motor opgeven. Met een zesde plek was Tim Slade de beste Holden-coureur. André Heimgartner was op de 15e plek de beste Nissan-rijder. Zowel McLaughlin als Coulthard hadden het op het podium behoorlijk moeilijk met de tragische gebeurenissen in hun geboorteland. McLaughlin kon tijdens het spelen van het volkslied nauwelijks zijn emoties bedwingen.

2019 Penske Spiegels Na de aanslagen in NZ werden de Penske-spiegels zwart gekleurd.

Scott McLaughlin: " Zowel "Fabs" als ik zijn uit Nieuw Zeeland afkomstig. Oorspronkelijk kom ik zelfs uit Christchurch. Direct na de kwalificatie hoorden wij wat er gebeurd was. Voor het systeem is dit een bijzondere schock. Het aanhoren van het Nieuw Zeelandse volkslied gaf mij kippenvel. Christchurch is een klein stadje. Zo moeilijk te geloven dat daar iets ergs zou kunnen gebeuren. Deze overwinning was voor Nieuw Zeeland. Blijf sterk daar iedereen."

Fabian Coulthard: "Prachtige finish voor het Shell V Power Racing Team. Het was bijzonder om samen met Scott op het podium te staan. Voor ons land was het een zwarte dag vandaag en wij hebben ter ere van hen geracet. Onze gedachten zijn bij de mensen in Christchurch . Dit resultaat is voor hen."

2019 Chaz Mostert
Eindelijk een zege voor Chaz Mostert dit weekend. Overigens wil Mostert in 2020 met BMW zijn vleugels verder uitslaan in de GT wereld.


Sprint-wedstrijd
Voor de vierde wedstrijd van het Supercars kampioenschap had men bij DJR Team Penske de spiegels zwart gespoten en de helmen van zowel McLaughlin als Coulthard met zwarte varentjes bestickerd. Ditmaal bestond de wedstrijd uit een dertien ronden durende Sprint zonder pitstops waarin de Mustangs andermaal oppermachtig waren. Wederom een drievoudige Mustang overwinning. Maar met met ditmaal de Tickford Mustangs van Chaz Mostert en Cameron Waters op P2 en P3. Jamie Whincup eindigde met zijn T8 Holden als vierde. Rick Kelly was met P16 de beste Nissan afgevaardigde. Het verschil tussen de McLaughlin en Mostert bedroeg bij de finish drie seconden.

2019 Heimgartner
De Nissans kwamen te kort maar André Heimgartner reed enkele goede wedstrijden.

De tweede wedstrijd op zaterdag eindigde voor zowel McLaughlin als Cameron Waters onder wel heel bijzondere omstandigheden. Gedurende het oprijden naar de gridposities en het opwarmen van de bandenknalde de eerste startrij tegen elkaar. Voor zowel McLaughlin als Waters was de race al over nog voordat hij begonnen was. De beschuldigingen vlogen dan ook over en weer. Helaas waren daarvan geen TV beelden beschikbaar en de organisatoren besloten voorlopig ook geen maatregelen te nemen. Voor SVG was het ook geen bijzonder goede dag want die verloor een wiel en moest voor de tweede maal opgeven. Het incident op de eerste rij gaf Chaz Mostert ruim baan.

2019 Chaz Mostert actie
Chaz Mostert op weg naar zijn eerste seizoensoverwinning.

Chaz Mostert: " Ongelofelijk. Ik had mij als zevende gekwalificeerd. Maar twee auto's minder. Dit hielp wel. Om eerlijk te zijn kan ik dit niet onder woorden brengen. Slechts één overwinning vorig jaar. Fantastisch om zo vroeg al te winnen. Gedurende het "off-season" heeft het team behoorlijk hard gewerkt. Engineer Adam De Borre heeft prachtig werk verricht om hier een echte race-auto van te maken." Achter Mostert eindigden Holden Commodores van Jamie Whincup en Tim Slade. Met een tiende plek scoorde André Heimgartner het beste resultaat voor Nissan.

2019 Whincup R5
Prachtige foto van Jamie Whincup.

McLaughlin wint slotwedstrijd
Ter afsluiting van het GP weekend schreef McLaughlin ook de laatste wedstrijd op zijn naam. Het betekende zijn vijfde seizoensoverwinning en de Ford Mustang lijkt dit seizoen niet te kloppen. Direct bij de start ging McLaughlin aan pole-sitter Chaz Mostert voorbij en alleen een safetycarsituatie bracht zijn vijfde seizoenszege even in gevaar. Voor Shane van Gisbergen andermaal een teleurstellende wedstrijd.

In een aanval op Will Davison verloor de T8 rijder twee posities. Vervolgens verruimde hij zich waarbij zijn landgenoot Fabian Coulthard van de baan raakte. SVG viel ver terug en kwam als dertiende over de streep maar kreeg voor het incident met Coulthard een tijdstraf opgelegd en werd naar de 22e plek teruggezet. Een crash tussen Macauley Jones(Holden Commodore) en Gary Jacobson(Nissan) zorgde in de vierde ronde voor een safetycarsituatie. Een mislukte inhaalmanoeuvre op Simona de Silverstro leek het incident getriggerd te hebben.
Larry Perkins Trophy voor Chaz Mostert

Tickford-coureur Chaz Mostert was de coureur die dit weekend de meeste punten bij elkaar sprokkelde en mocht daarvoor de prestigieuze Larry Perkins Trophy in ontvangst nemen.Scott McLaughlin: "Een betere dag dan gisteren. Bij de start moest ik het tegen Chaz opnemen maar ik had een betere. Na de safetycar moest ik hard pushen. Ik kijk nu al naar de rest van het jaar uit. Ik wist wat ik moest doen. Gedurende het gehele weekend beschikten wij over de snelste auto's. Prachtig om de laatste wedstrijd te winnen. En weer is deze overwinning voor Nieuw Zeeland en hebben we van het NZ volkslied kunnen genieten."

2019 Whincup podium 200 200 podiums in de Supercars voor Jamie Whincup. Respect.

Jamie Whincup eindigde als tweede en pakte daarmee zijn 200e Supercarspodium. Jamie Whincup: " In totaal genomen hadden wij een goed weekend. Beter dan wij verwachtten. Wij namen onze kansen en besloten achter de schermen wat risico te nemen. Dit werd beloond.Met onze performance kunnen we meer dan tevreden zijn. Wij moeten nog wat werk verrichten maar wij weten waar onze zwaktes liggen. Wij moeten over meer snelheid beschikken en dit betekent dan een zege voor iedereen." Richie Stanaway kreeg voor een incident in R5 met Lee Holdsworth overigens een boete van 10.000 Aus $ opgelegd waarvan 5000 voorwaardelijk voor de rest van het jaar.In totaal waren er tot aan de AGP 600 punten te behalen. McLaughlin scoorde er in totaal zes wedstrijden 500!


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet