NASCAR

NASCAR: Cole Custer wint Xfinity Fontana. Busch moet 200e zege uitstellen.

Een prachtige thuiszege voor Cole Custer in de Xfinity-series op Fontana. Kyle Busch was in principe oppermachtig maar een rampzalige pitstop kort voor het einde van de wedstrijd beroofde hem van de overwinning. Busch eindigde als tweede.

Custer Burnout
Prachtige thuiszege voor Cole Custer op Fontana.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Cole Custer wint Xfinity Fontana. Busch moet 200e zege uitstellen.
Tot 33 ronden voor het einde van de wedstrijd domineerde Kyle Busch in de Xfinity-series op Fontana. Een rampzalige pitstop beroofde hem van de overwinning. Hoewel Busch na die stop nog veel terrein goed maakte was hij voor Cole Custer geen partij meer. De 21 jarige jongeman uit Californië kon met gemak de thuiswedstrijd op zijn nam schrijven. Custer's woonplaats ligt slechts op 100 km van Fontana verwijderd. Een zwaar teleurgestelde Kyle Busch: " Op het einde gewoon gebrek aan grip. Wij beschikten gewoon niet over de snelheid om Custer bij te houden."

Busch wist de beide wedstrijdsegmenten op zijn naam te schrijven en leek duidelijk op weg te zijn naar de 200e overwinning. Maar 35 ronden voor het einde blunderde zijn team met de krik. Vervolgens kreeg het team nog een straf opgelegd vanwege een band die door de pitlane rolde. Met nog amper 15 ronden te gaan had Busch zich naar de tweede plek opgewerkt. Maar de afstand met de 00 SHR Ford was definitief te groot.

Cole Custer: "Een thuiswedstrijd voor ons gehele team. Ik ben nogal opgewonden. Dit betekent tonnen voor ons. Ik denk dat we ontzettend goed waren. Gewoon een kwestie van "track position" en een tikje beter te zijn en ik denk dat we dit bereikt hebben."

2019 Busch Reddick
Kyle Busch in gevecht met Tyler Reddick. Daarachter Christopher Bell en Cole Custer.

Vanaf de tweede startplek nam Busch direct de leiding en schreef het eerste segment met een voorsprong van meer dan vijf seconden op zijn naam. Een neutralisatie voor een spin van Tim Cindric in de 112e ronde beroofde Busch definitief van de overwinning. Zijn crew ging bij deze stop de mist in. Door een incident tussen Brandon Jones en Ryan Preece werd er 26 ronden voor het laatst geneutraliseerd. Achttien ronden voor het einde bevond Busch zich in derde positie. Vier ronden later was Busch terug in P2 maar de kans op een 200e overwinning was definitief verkeken.

2019 Busch Vandaag misschien de 200e zege voor Busch op Fontana?

Cole Custer: Kyle wordt natuurlijk één van de legendes van deze sport. Maar het is natuurlijk prachtig om hem nog één race voor die 200e overwinning te laten wachten. Ik denk dat hij behoorlijk gefrustreerd is."

Uitslag
1. Cole Custer Ford 150 ronden
2. Kyle Busch Toyota 150 ronden
3. Christopher Bell Toyota 150 ronden
4. Tyler Reddick Chevrolet 150 ronden
5. Chase Briscoe Ford 150 ronden
6. Austin Cindric Ford 150 ronden
7. Brandon Jones Toyota 150 ronden
8. Ryan Preece Chevrolet 150 ronden
9. Justin Allgaier Chevrolet 150 ronden
10. Justin Haley Chevrolet 150 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet