Sportscars

Sportscars: Cameron zet Penske-Acura op pole in Sebring, volledige eerste startrij Porsche in GTLM

190315 IMSA quali Cameron
Dane Cameron zette de Penske-Acura op pole voor de 12 Uur van Sebring

Twee keer Acura, bij de prototypes en in de GTD-klasse, en eenmaal Porsche met de volledige eerste startrij in de GTLM-categorie. Dat is het resultaat van de kwalificatie voor de 67e editie van de Mobil 1 Twelve Hours of Sebring, de tweede ronde van het Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship. Dane Cameron was in de sessie voor de prototypes het snelst met de nummer 6-Penske-Acura, die hij deelt met Juan Pablo Montoya en Simon Pagenaud. In de GTLM was de hele eerste startrij voor Porsche, met pole-position voor Patrick Pilet in de nummer 911. In GTD was Trend Hindman het snelst in de Acura NSX van Meyer Shank Racing.

Tekst: René de Boer (vanuit Sebring, Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA, Porsche/Jürgen Tap

De strijd om de pole-position bij de prototypes bleef spannend tot het einde, want Dane Cameron in de nummer 6-Penske-Acura, Tristan Nuñez in de nummer 77-Joest-Mazda en Helio Castroneves in de nummer 7-Penske-Acura waren zeer aan elkaar gewaagd. In de slotminuten van de sessie wisselden Cameron en Nuñez enkele malen van positie, waarbij Cameron uiteindelijk als snelste uit de bus kwam en met zijn tijd van 1:45,865 als enige onder de 1:46 bleef. Nuñez eindigde in 1:46,011 minuten als tweede, terwijl Helio Castroneves met de tweede Penske-Acura als derde het succes voor Acura completeerde. Ook hier was het spannend, want de tijden van Nuñez en Castroneves waren tot op de duizendste van een seconde identiek. Omdat Nuñez zijn tijd eerder in de sessie reed, mag hij als tweede starten, met Castroneves een rij verder naar achteren als derde op de grid. Jordan Taylor reed de kwalificatie in de nummer 10-Konica Minolta WTR-Cadillac en eindigde als zesde. "Het gaat tot nu toe naar tevredenheid, al zijn de Cadillacs hier niet de snelste auto's", zei teamgenoot Renger van der Zande, die dit weekeinde de dubbele taak van IMSA en WEC vervult.

190315 IMSA quali Porsche
Pole voor Patrick Pilet in de nummer 911-Porsche

In de GTLM-klasse domineerde Porsche de gang van zaken. Met een tijd van 1:55,899 minuten reed Patrick Pilet in de nummer 911 de snelste kwalificatieronde, ook nog eens een stuk sneller dan de WEC-poletijd van merkgenoot Kévin Estre gisteravond (1:57,500), terwijl de temperatuur vanmorgen aanmerkelijk hoger lag. Laurens Vanthoor reed in de nummer 912-Porsche in 1:56,042 minuten de tweede tijd en completeerde daarmee de volledige eerste startrij voor Porsche. Voor Pilet was het pas zijn tweede pole in de serie na COTA in 2015. Daarachter volgden António García in de snelste van de beide Corvettes met het startnummer 3 en Richard Westbrook in de nummer 67-Ford.

190315 IMSA quali Hindman
Trent Hindman zette de Meyer Shank-Acura op pole in GTD

Niet alleen in de prototype-klasse, maar ook bij de GTD's staat er een Acura op de pole-position. Snelste rijder in de GTD-kwalificatie was Trend Hindman in de nummer 86-Meyer Shank Racing-NSX. Met zijn tijd van 1:59,917 minuten bleef het jonge talent als enige van de 17 rijders onder de twee minuten. Op ruim drie tienden van Hindmans pole-winnende tijd kwalificeerde Robby Foley de opmerkelijk snelle Turner-BMW als tweede, gevolgd door de Canadees Zach Robichon in de Pfaff-Motorsport-Porsche, een nieuw chassis dat nodig was na de zware crash in Daytona. Met een sterk slotoffensief wist de Zwitser Rolf Ineichen de nummer 11-GRT-Lamborghini na het vallen van de zwart-wit geblokte vlag nog naar de vierde plaats wist te rijden. Eerder vanmorgen in de vrije training was Rik Breukers met de Lamborghini van de baan geraakt, nadat hij op zand op de kerbstones even de controle over de auto verloren had. "De rijder voor me was naast de baan geraakt, waarop er zand lag, en daardoor raakte ik de controle kwijt", verklaarde hij naderhand. De schade bleef beperkt tot de achtervleugel, wat op tijd voor de kwalificatie kon worden hersteld. Zoals gebruikelijk reed Ben Keating de kwalificatie in de nummer 33-Riley-Mercedes. Hij eindigde als best geklasseerde Mercedes-rijder op de negende plaats. "Binnen de mogelijkheden die we met deze BOP hebben is dat prima. We moeten zien hoe het uitpakt in de race", zei teamgenoot Jeroen Bleekemolen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet