Groeten uit ...

Formule E: Groeten uit Hongkong

IMG 5202 2
De Formule E was voor het derde seizoen te gast in Hongkong.

Afgelopen weekeinde vond op het Harbourview Circuit bij de Victoria Harbour in Hongkong Central de vijfde ronde van het ABB FIA Formule E-kampioenschap 2018-2019 plaats. AUTOSPORT.NL was ter plekke en deed verslag van de activiteiten op de baan en achter de groene tafel, waar de aanvankelijke winnaar Sam Bird zijn eerste plaats verloor ten gunste van Edoardo Mortara, die zijn eerste succes in de serie kon vieren. Wat we verder nog tegenkwamen, geven we weer via onze gebruikelijke impressie.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar Automotive Productions

IMG 5023

Afgezien van het regenachtige weer - maart is regentijd in Hongkong, zoals we van enkele 'locals' leerden - is het eerste wat na het verlaten van de terminal van het vliegveld opvalt, het enorme aantal taxi's, vrijwel zonder uitzondering van het merk Toyota, type Comfort (waarbij dat begrip relatief is). Er zijn zo'n 18.000 taxi's in Hongkong, verdeeld in drie typen: rode (zo'n 15.000) rijden naar de meeste bestemmingen in de stad, groene (3.000) rijden naar de 'New Territories' en blauwe (slechts 50) rijden naar het eiland Lantau.

IMG 5028

Natuurlijk kom je in een urbane omgeving als Hongkong ook genoeg elektrische auto's tegen, hoewel de subsidie daarvoor ook in Hongkong binnenkort wordt stopgezet, wat naar we begrepen een flink effect op de verkoopcijfers heeft. Tesla had tijdens het raceweekeinde in het chique Pacific Place-winkelcentrum een pop-up-stand ter promotie van de modellen 3, S en X ingericht.

IMG 5056

Ook de voertuigen van de Formule E-organisatie, beschikbaar gesteld door BMW, zijn uiteraard elektrisch en moeten derhalve worden opgeladen wanneer ze in de paddock stil staan.

IMG 5049

Zoals gemeld waren de weersomstandigheden gedurende het weekeinde nogal wisselend. Regenbanden zijn er in de Formule E niet, maar de voorgeschreven Michelin Pilot Sport-banden zijn voorzien van profiel, zodat ze ook onder natte omstandigheden de nodige grip bieden.

IMG 5053

Ventilatoren waren dit weekeinde in ieder geval niet nodig.

IMG 5059

De vrijdag werd nog gebruikt voor TV-opnamen en interviews, zoals hier met oud-F1-coureur Pedro de la Rosa, die nauw betrokken is bij het DS Techeetah-team.

IMG 5074


Als autosportliefhebbers associëren we een reuzenrad graag met de 24-uursraces van Le Mans en Daytona, maar natuurlijk moet elke zichzelf respecterende stad ook zo'n attractie hebben. Hongkong vormt daarop met zijn 'Observation Wheel' geen uitzondering. Direct naast het circuit bood het ongetwijfeld een prachtig uitzicht op de race, al hebben we dat niet uitgeprobeerd.


IMG 5083 2


Op vrijdag waren de straten die het circuit vormden, nog open voor het normale wegverkeer.

IMG 5138


Op zaterdag luidde het motto: 'Formula E in progress', wat betekende dat diverse straten waren afgesloten.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet