NASCAR

NASCAR: Kyle Busch wint in Phoenix.199e NASCAR zege een feit

En weer verbeterde "The Candyman" zijn persoonlijke record. Na een overwinning in de Xfinity-series afgelopen zaterdag kon Kyle Busch de 199e NASCAR-zege op zijn CV bijschrijven. In de Monster Energy Cup betekende het zijn 52e overwinning. Martin Truex Jr. eindigde als tweede. 15 Ronden voor het einde nam Rowdy definitief het heft in handen.

2019 Busch 1
Hopla ... overwinning 199  voor Kyle Busch.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR/Toyota Racing USA

Kyle Busch wint in Phoenix. 199e NASCAR zege een feit
Kyle Busch behaalde op Phoenix zijn eerste seizoensoverwinning. Tevens won de JGR-rijder afgelopen zaterdag de Xfinity-series. En dit weekend was de twaalfde maal dat Busch een "double" scoorde in zowel de MEN's als Xfinity-series. Busch heeft sinds vorig jaar op het nieuw geasfalteerde Phoenix alle drie wedstrijden gewonnen. Voor de koplopers speelde het brandstofverbruik een belangrijke rol.

Kyle Busch: "Toen we met nog 74 ronden te gaan op groen gingen wist ik dat we op het randje zaten. Eerst moet je maar racen en over het brandstofverbruik moet je je later maar zorgen maken. Toen ik Blaney eenmaal voorbij was wist ik wat brandstof te besparen. Voor het verkeer moest ik in het bijzonder op mijn banden letten. Moest er ook voor zorgen dat er genoeg brandstof aan boord bleef. Hierdoor ziet vorige week er nog stommer uit (Busch verknalde daar zijn kansen vanwege te hard rijden in de pitlane. red). Ik wou dat we het vorige week ook zo hadden kunnen doen. Met twee achtereenvolgende dubbeloverwinningen zou het prachtig geweest zijn." In de 312 ronden tellende wedstrijd reed Busch met zijn JGT-Toyota ruim 177 ronden aan de leiding. Sinds eind vorig jaar betekende het zijn tweede achtereenvolgende overwinning op Phoenix toen hij zich een plek in de Playoffs wist te verwerven.

2019 Martin Truex Jr Mooie tweede plek voor Martin Truex Jr, met de No 19.

Het eerste wedstrijdsegment leverde een overwinning voor Penske-coureur Ryan Blaney op en daarmee behaalde hij zijn eerste playoff-punt. Daarachter volgden Aric Almirola, Alex Bowman, Kyle Busch, Kyle Larson, Austin Dillon, William Byron, Chase Elliott en Kevin Harvick.

In de 63 ronde ging Brad Keselowski hard de muur in omdat er iets in zijn auto afbrak. Keselowski kon op een ronde achterstand de wedstrijd hervatten, maar bleef op een ronde achterstand. Erik Jones zorgde in de 38e ronde na een klapband voor de eerste neutralisatie. Met drie ronden achterstand kon JGR-coureur Jones de wedstrijd hervatten.

Bowman Pits
Alex Bowman laat de schade aan de No 88 herstellen.

Kort voor het einde van het tweede wedstrijdsegment ging Alex Bowman na een klapband hard de muur in. In de 160e ronde ging Michael McDowell na contact met zijn Front Row teamgenoot David Ragan eveneens de muur in en kon de wedstrijd niet meer hervatten. McDowell was na de kwalificaties op vrijdag in een fysiek incident met Daniel Suarez verwikkeld. Inmiddels waren de gemoederen voorafgaande aan de wedstrijd behoorlijk gesust, maar het verschil van mening tussen beiden bleef. Gelukkig hadden beide kemphanen geen plannen om elkaar van de baan af te rijden.

Ryan Blaney
Derde plek voor polesitter Ryan Blaney.

Chase Elliott klaagde in de 219e ronde over vibraties en een loszittend wiel. Met een spin voorkwam de Hendrick Motorsports-coureur dat hij de muur raakte. "Ik had het gevoel dat hij eraf kwam. Gelukkig gebeurde het niet een aantal meters eerder. Anders zouden we gecrasht zijn."

Ryan Preece zorgde voor twee achtereenvolgende neutralisaties, eerst nadat hij de muur raakte en vervolgens bij de herstart ook nog eens een keer spinde.

Voor Martin Truex Jr. betekende zijn tweede plek zijn beste resultaat in 27 starts op Phoenix. Zijn beste resultaat tot nu toe was P3. Hamlin behaalde zijn beste resultaat sinds de Daytona 500. Volgende week krijgt Kyle Busch de kans om op Fontana zijn 200e overwinning te behalen. Daarmee zou hij dan op gelijke hoogte met Richard Petty "The King" komen, maar die behaalde alle zeges in één serie.

2019 Busch 2
Kyle Busch viert uitbundig zijn 199e overwinning. Pitreporter Jamie Little komt op de achtergrond al aangereden.
.
Uitslag Ticket Guardian 500 Phoenix International Raceway
1. Kyle Busch Toyota 312 ronden
2. Martin Truex Jr. Toyota 312 ronden
3. Ryan Blaney Ford 312 ronden
4. Aric Almirola Ford 312 ronden
5. Denny Hamlin Toyota 312 ronden
6. Kyle Larson Chevrolet 312 ronden
7. Kurt Busch Chevrolet 312 ronden
8. Jimmie Johnson Chevrolet 312ronden
9. Kevin Harvick Ford 312 ronden
10. Joey Logano Ford 312 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet