IndyCar

Indycar: Josef Newgarden wint seizoensopener St. Petersburg. Rookie Felix Rosenqvist maakt indruk

De jaarlijkse Indycar-seizoensopener in St. Petersburg leverde een overwinning op voor Josef Newgarden die halverwege de wedstrijd door een uitgekiende Penske-strategie aan de leiding kwam. Debutant Felix Rosenqvist was de absolute smaakmaker in de wedstrijd, maar hij verloor de wedstrijd in de pits en niet op de baan. De seizoensopener begon met het traditionele duel Penske-Ganassi waarbij de lat wel erg hoog werd gelegd. Andretti Autosport's Alexander Rossi eindigde als vijfde.

Start
Start van de seizoensopener in St. Petersburg. Penske-coureur Josef Newgarden won door een uitgekiende strategie.


Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

Josef Newgarden wint seizoensopener St. Petersburg. Rookie Felix Rosenqvist maakt indruk
Een strategische stop bracht oud kampioen(2017) Newgarden halverwege de wedstrijd aan de leiding. Daarna stond hij de leiding niet meer af. Newgarden versloeg regerend kampioen Scott Dixon met een voorsprong van ruim 2.8998 secs. Voor Team Penske betekende het de vijfde rijder die hier de openingswedstrijd op zijn naam wist te schrijven. Eerder gingen hem Helio Castronves, Ryan Briscoe, Will Power en Juan Pablo hem in St. Petersburg voor. In de 110 ronden tellende wedstrijd reed Newgarden ruim zestig ronden aan de leiding.Voor Dixon was het zware wedstrijd omdat zijn drinkflesje niet meer werkte.


Rosenqvist
In Europa had Rosenqvist wat moeite om zijn carriere de juiste draai te geven. Maar in St Petersburg was hij de absolute smaakmaker.

Penske-coureur Will Power nam direct de leiding gevolgd door Felix Rosenqvist die werkelijk een raketstart had. Daarachter volgden Josef Newgarden, Scott Dixon, Alexander Rossi en Ryan Hunter Reay. In de vierde ronde zette Rosenqvist de Penske Dallara Chevrolet van Will Power al onder druk. In de Top 10 een fel gevecht tussen Graham Rahal en James Hinchcliffe. Marcus Ericsson kwam in de zevende ronde als eerste naar binnen.De volgorde na de eerste stops bedroeg Power, Rosenqvist, Newgarden, Dixon, Rossi, Hunter Reay, Harvey, Kimball, Rahal.

In de 13e ronde moest Sebastien Bourdais(Dale Coyne Racing with Vasser Sullivan Dallara Honda) met een mechanisch probleem opgeven Een hattrick zat er voor de Fransman niet in. Bij Team Penske besloot men Will Power op het allerlaatste moment naar binnen te halen. Daardoor kon Felix Rosenqvist kortstondig de kop overnemen.Ryan Hunter Reay zorgde met een mechaniscch defect in de 20e ronde voor de eerste neutralisatie. De Andretti Autosport-coureur verloor plotseling vermogen en verdween met flinke rookwolk van de baan. Tot nu toe is Hunter Reay(Andretti Autosport Dallara Honda) er nog nooit in geslaagd om in St. Petersburg te winnen.

St.Petersburg safetycar Josef Newgarden onder safetycar voor Scott Dixon.

Felix Rosenqvist nam na een herstart in de 24e ronde de leiding van Will Power over. De Penske-coureur leek kortstondig met een versnellingsbak probleem te kampen. In de 27e ronde ging Ed Jones met zijn Ed Carpenter Racing Dallara Chevrolet in Turn 9 hard de muur in. Matheus Leist in de Foyt Racing Dallara toucheerde lichtjes de achterkant van de gecrashte bolide en daarbij brak zijn rechter achterwiel af. Ook Leist moest opgeven. "Ik was op het verkeerde moment op de verkeerde plek" verklaarde hij kort na de crash.

Bij de herstart in de 37e ronde nam Rosenqvist opnieuw de leiding. In de 51e ronde volgde de reguliere pitstopcyclus waarbij de Zweed bij het uitkomen van de pitlane op gelijke hoogte met Power kwam. Daarbij moest Felix iets van het gas af waardoor de Penske-rijder opnieuw de leiding in handen kreeg.Ex-F1 rijder Marcus Ericsson(Schmidt Peterson Dallara Honda) kon niet echt imponeren. De tweede Zweed in Indycar moest in de 56 ronde met motorproblemen definitief opgeven.

Leist Out
Matheus Leist kon de gestrande Ed Jones jammer genoeg niet geheel ontwijken.

Na het voltooien van de reguliere stops kwam Penske-coureur Josef Newgarden definitief aan de leiding gevolgd door Scott Dixon, Will Power en Felix Rosenqvist. Een cruciale stop waarbij de Ganassi-coureur definitief de wedstrijd verloor maar wel zijn visitekaartje had afgegeven. Een snelle stint op de zachte rode Firestone rode banden leverde Newgarden een voorsprong van ruim acht seconden op Scott Dixon op. Het leverde hem een buffer op waardoor hij zijn elfde overwinning kon veilig stellen.


Rossi vijfde
Andretti Autosport speelde met Alexander Rossi tegen de Penske Ganassi Powerhouses slechts tweede viool.

Laatste pitstop window
In de 77e begon de laatste pitstop-window behield Josef Newgarden de leiding gevolgd door Scott Dixon, Will Power en Felix Rosenqvist. Daarachter volgden Alexander Rossi, James Hinchcliffe, Simon Pagenaud, Graham Rahal, Colton Herta en Santino Ferrucci. Twintig ronden voor het einde beschikte Newgarden over een voorsprong van ruim vijf seconden op Scott Dixon. De Nieuw Zeelander wist er in de slotfase nog twee seconden vanaf te rijden.

Colton Herta
Achtste plek voor Colton Herta.

Daarachter volgden Will Power en Felix Rosenqvist. Met een achtste en een negende plek in de Top 10 deden de rookies Colton Herta(Harding Steinbrenner Racing Dallara Honda) en Santino Ferrucci(Dale Coyne Racing Dallara Honda) het uitstekend.


Ferrucci
En een negende plek voor Santino Ferrucci.

Uitslag
1. Josef Newgarden Dallara Chevrolet 110 ronden
2. Scott Dixon Dallara Honda 110 ronden
3. Will Power Dallara Chevrolet 110 ronden
4. Felix Rosenqvist Dallara Honda 110 ronden
5. Alexander Rossi Dallara Honda 110 ronden
6. James Hinchcliffe Dallara Honda 110 ronden
7. Simon Pagenaud Dallara Chevrolet 110 ronden
8. Colton Herta Dallara Honda 110 ronden
9. Santino Ferrucci Dallara Honda 110 ronden
10. Jack Harvey Dallara Honda 110 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet