Formula E

Formule E: Pole-position voor Stoffel Vandoorne en ander nieuws voorafgaand aan de race in Hongkong

190310 FE Nieuws Vandoorne
Stoffel Vandoorne zorgde met de pole voor de eerste punten voor het HWA-team

Zoals gemeld is AUTOSPORT.NL dit weekeinde in Hongkong voor de 50e race in de historie van het ABB FIA Formule E-kampioenschap. Voorafgaand aan de start (9.00 uur Nederlandse tijd, live via Eurosport) legden we nog het nodige nieuws vast.

Tekst: René de Boer (vanuit Hongkong, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Kräling Bildagentur, Rebocar

- Stoffel Vandoorne start de race vanmiddag vanaf de pole-position. Met een tijd van 1:11,580 minuten eindigde de Belg als eerste in de Superpole-sessie, waarin de baan na een hevige regenbui meer en meer opdroogde en hij als laatste daardoor ook enigszins in het voordeel was. Met zijn pole-position zorgde Vandoorne ook voor de eerste kampioenschapspunten voor het dit seizoen debuterende HWA-team. Nissan-E-dams-rijder Oliver Rowland kwalificeerde zich als tweede, voor Venturi-rijder Mortara. Die wordt echter drie plaatsen teruggezet vanwege te snel rijden na eenrode vlag in de kwalificatie. De derde startplaats is daarmee voor André Lotterer, voor Gary Paffett en Lucas Di Grassi.

190310 FE News Frijns
Robin Frijns was snelste in de tweede vrije training en kwalificeerde zich als tiende

- Van de vier kwalificatiesessies bleek de laatste het snelst, althans voor de beide rijders van het HWA-team, die met Stoffel Vandoorne en Gary Paffett respectievelijk de eerste en tweede plaats behaalden. Oliver Rowland, snelste in de derde heat, Edoardo Mortara en André Lotterer, respectievelijk eerste en tweede in de tweede sessie, en Lucas Di Grassi, die in de eerste heat de snelste tijd neerzette, waren de zes rijders in de Superpole-sessie voor de eerste zes. Pech was er voor titelverdediger Jean-Eric Vergne, die na afloop van zijn vliegende ronde in de rondte ging en de muur raakte. Daarmee veroorzaakte hij een rode vlag, waarmee zijn tijd geschrapt werd. Robin Frijns, die de tweede vrije training als snelste had afgesloten, kwalificeerde zich als tiende.

190310 FE Nieuws Tund
Jaguar-test- en reserverijder Ho Pin Tung woont tegenwoordig in Hongkong

- Voor Ho Pin Tung, test- en reserverijder van Jaguar Racing, is het evenement in Hongkong een thuiswedstrijd. "Ik woon sinds een paar maanden niet meer in Sjanghai, maar hier", vertelde hij in gesprek met AUTOSPORT.NL. "Vanwege de afsluitingen voor het stratencircuit moet ik een beetje omlopen, dus nu duurt het 20 minuten te voet naar mijn appartement, anders is het tien minuten."

- Tung is een van de velen die vanuit Hongkong doorreist naar Sebring, waar komend weekeinde het FIA WEC en het Amerikaanse IMSA-kampioenschap in actie komen. Hij rijdt er uiteraard met de Oreca-LMP2 van het team Jackie Chan DC Racing. Vorige maand reed hij in het kader van een bandentest voor het eerst op Sebring. "Wel een bijzondere ervaring, en een van de weinige circuits waar de toegangswegen van betere kwaliteit zijn dan de baan zelf... Maar natuurlijk wel een iconisch circuit, ik kijk er erg naar uit. Het wordt wel weer eens tijd dat we gaan racen!"

190310 FE Nieuws Vrouwendag
De dames (en enkele heren) in de Formule E verzameld voor internationale vrouwendag

- Afgelopen vrijdag was het internationale vrouwendag en ter gelegenheid daarvan had de Formule E-organisatie een spandoek laten drukken, waarmee de diverse dames die in de serie in de meest uiteenlopende functies werkzaam zijn, op de foto gingen. Waarom er ook diverse mannen mee op de foto moesten c.q. wilden, bleef onopgehelderd.

- In de paddock troffen we ook Maxi Günther, die het seizoen begon bij Dragon, maar voorafgaand aan de race in Mexico zonder al teveel plichtplegingen werd vervangen door Felipe Nasr. Hij liep in teamkleding, maar zonder teveel activiteiten bij Dragon rond. "Felipe rijdt in ieder geval de beide Chinese races, hier en Sanya. Daarna zullen we verder zien", zei Günther.

- De race in Hongkong is de eerste Formule E-wedstrijd die live wordt uitgezonden door de BBC, een feit waarop men bij de organisatie van de serie erg trots is. De 'Beeb' was jarenlang de Formule 1-zender in Groot-Brittannië, maar verloor de live-rechten met uitzondering van de Britse Grand Prix op Silverstone aan betaalzender Sky. Met het binnenhalen van de Formule E hoopt de BBC in ieder geval een deel van het vaste autosport-kijkerspubliek te kunnen vasthouden.

- Porsche, dat afgelopen dinsdag de roll-out van zijn nieuwe Formule E-auto met Neel Jani aan het stuur beleefde op het eigen testcircuit in Weissach, is net zoals bij eerdere Formule E-races dit seizoen ook in Hongkong met een delegatie aanwezig. Ondermeer sportdirecteur Fritz Enzinger en teammanager Carlo Wiggers zijn ter plaatse. Ook fabriekscoureur Earl Bamber is op bezoek, op doorreis vanuit zijn woonplaats Kuala Lumpur naar Sebring, waar hij komend weekeinde voor Porsche de 12-uursrace in het IMSA-kampioenschap rijdt.

- De Oostenrijkse hoofdstad Wenen behoort tot de diverse steden die in de race zijn om een Formule E-wedstrijd te mogen organiseren. Seriepromotor Alejandro Agag bevestigde afgelopen week tijdens de Autosalon van Genève aan het Oostenrijkse dagblad 'Salzburger Nachrichten', binnen afzienbare tijd onderhandelingen met de Weense burgemeester Michael Ludwig te zullen voeren. Op 4 april vindt er in Wenen een persconferentie van het Oostenrijkse concern Voestalpine plaats, dat als sponsor van het Europese deel van de Formule E-kalender optreedt. Wellicht dat er in dat kader nadere aankondigingen worden gedaan.

190310 FE Nieuws Beitske
Reis met hindernissen voor Beitske Visser

- BMW-reserverijdster Beitske Visser, die vandaag (zondag) haar 24e verjaardag viert, had wat vertraging tijdens haar reis naar Hongkong. "Ik had een overstap in Istanboel, waar we met de bus naar het vliegtuig vervoerd werden, maar toen opeens weer terug naar de terminal reden. Er bleek een technisch defect aan het vliegtuig te zijn, waarop er een nieuw toestel moest komen. Uiteindelijk vertrokken we zo'n vijf uur later dan gepland, maar goed, liever dat ze zo'n defect op de grond ontdekken dan onderweg", aldus Visser. Vervolgens werd de Nederlandse samen met de overige passagiers na aankomst in Hongkong nog eens ruim een halfuur in het vliegtuig opgehouden: "Naar werd verteld was er geld gestolen, dus eerst moest de politie aan boord komen voordat we eruit mochten. Ik was blij toen ik uiteindelijk een keer in het hotel was!"

- Net als bij de vorige race in Mexico bezette het RLL-team de eerste twee plaatsen in de Jaguar I-Pace Trophy. Ditmaal was het echter Bryan Sellers die de overwinning binnenhaalde, met zijn Britse teamgenote Katherine Legge op de tweede plaats. Simon Evans leek op weg naar een zekere derde plaats, maar werd bij het uitkomen van de laatste bocht voor de finish van de baan gereden door Sergio Jimenez. Die kwam daarop als derde over de eindstreep, voor Evans en Caca Bueno, maar het is zeer de vraag of Jimenez na zijn overenthousiaste actie zijn klassering mag behouden. Gastrijder Darryl O'Young uit Hongkong eindigde als zesde.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet