NASCAR

NASCAR: Succesvol Mustang weekend. Joey Logano wint Pennzoil 400 Las Vegas

Na het dubbele succes van Scott McLaughlin in de Australische Supercars complementeerde Joey Logano het weekend voor Team Penske met een overwinning op de Las Vegas Motor Speedway. Teamgenoot Brad Keselowski eindigde als tweede. Kyle Busch slaagde er na zijn overwinningen in de Trucks en Xfinity-series niet in om een hattrick te scoren. Zijn wens ging echter niet in vervulling.

2019 Logano Burnout
Eerste seizoensoverwinning voor regerend kampioen Joey Logano in Las Vegas. Topweekend voor de Ford Mustang.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR/PR/Toyota

Succesvol Mustang weekend. Joey Logano wint Pennzoil 400 in Las Vegas
40 ronden voor het einde nam het Penske-duo Logano Keselowski in de Pennzoil 400 het commando over. Vanuit 19e positie wist Keselowski zich 27 ronden voor het einde naar de kop te werken maar slaagde er niet in om deze te behouden. Brad Keselowski: " Ik had graag nog een ronde meer gehad. Een prachtig duel waarbij wij beiden fel om de kop streden maar "het verkeer" besliste de wedstrijd. Met nog 21 ronden te gaan plaatste Brad de aanval op zijn teamgenoot. Daarbij ging Keselowski iets te dwars waardoor hij bijna een volle seconde verloor.

Daarna had hij onvoldoende in huis om deze manoeuvre nogmaals te herhalen. Het verkeer kostte Keselowski eenvoudig teveel tijd. "Het was werkelijk een goede dag en ik ben erg blij voor Team Penske." aldus Keselowski.

Voor het Team van Roger Penske betekende het de tweede achtereenvolgende overwinning waarbij zich twee van de drie rijders al voor de Play Offs later dit seizoen gekwalificeerd hebben. Voor Joey Logano betekende het overigens zijn 22e NASCAR MEN's Cup-overwinning en de eerste op Las Vegas in zijn 10 jarige Cup-carriere. Daarbij moet wel aangetekend worden dat Logano in 2017 een Xfinity-wedstrijd op zijn naam wist te schrijven. Joey Logano: "Wat een fantastische wedstrijd. Brad en ik waren aan elkaar gewaagd en je kunt met het nieuwe reglement gewoon geen afstand nemen. Mijn hart klopt nog steeds."

2019 Hamlin Harvick Denny Hamlin en Kevin Harvick vertrokken vanaf de eerste startrij maar eindigden niet in de Top 3.

In de 267 ronden tellende wedstrijd reed Kevin Harvick het meeste aantal ronden aan de leiding(89) maar de SHR-rijder moest met een vierde plek genoegen nemen. Een tijdstraf voor the snel rijden in de pitlane gedurende de 130e ronde brak hem uiteindelijk zwaar op. Een zwaar teleurgestelde Kyle Busch kon zijn doel van een hattrick op de Las Vegas Motor Speedway echter niet verwezenlijken.

Kyle Busch: "Indien we in de pitlane geen penalty hadden opgelopen, hadden we deze race zeker gewonnen. Wij beschikten over de beste auto en ik geloof dat ik wel de meeste auto's heb ingehaald maar de rijder heeft het gewoon verknald" Broer Kurt Busch reed kortstondig aan de leiding en behaalde met een vijfde plek op zijn thuiscircuit zijn beste resultaat sinds 2005.

2019 Drie breed Almirola
Drie breed. Dit willen we zien en voor het eerst sinds 2002 geen interventies voor crashes of incidenten.

Behalve de neutralisaties voor de beide wedstrijdsegmenten waren er verder geen onderbrekingen meer. Het resulteerde in een prachtige "cleane" wedstrijd. Het nieuwe aerodynamische pakket moet voor meer close racing en inhaalacties zorgen. Zeker door de gereduceerde snelheden en verhoogde neerwaartse druk. Op de Las Vegas Motor Speedway werkt het perfect. 23 wedstrijden geleden was het de laatste maal dat er nauwelijks geneutraliseerd behoefde te worden. In 2002 vond er zelfs een wedstrijd zonder neutralisaties plaats.

2019  Logano Kop
Joey Logano op weg naar zijn eerste seizoensoverwinning.

Sommige diehard fans konden weinig waardering voor het nieuwe wedstrijdverloop op brengen maar de algemene mening is dat dit toch een behoorlijke stap vooruit is. Steve O'Donnell van NASCAR verklaarde dat het nieuwe pakket een behoorlijke verbetering is maar dat men nog niet tevreden over het wedstrijdverloop was. Wel was het verloop in het tweede en slot-segment aanmerkelijk beter. Bij de herstart van het tweede segment wist Aric Almirola zich in een recordtijd van een 12e naar een 6e plek op te werken. Dingen die men bij NASCAR graag wil zien.
Voor Team Penske en de Ford Mustang was het op twee continenten een uitstekende dag.

2019 Playoffs
Hopla binnen een week kwalificeerden twee Penske-coureurs zich nu al voor de Playoffs later dit seizoen.

Uitslag
1. Joey Logano Ford 267 ronden
2. Brad Keselowski Ford 267 ronden
3. Kyle Busch Toyota 267 ronden
4. Kevin Harvick Ford 267 ronden
5. Kurt Busch Ford 267 ronden
6. Ricky Stenhouse Jr. Ford 267 ronden
7. Aric Almirola Ford 267 ronden
8. Martin Truex Jr. Toyota 267 ronden
9. Chase Elliott Chevrolet 267 ronden
10.Denny Hamlin Toyota 267 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet