NASCAR

NASCAR: Brad Keselowski met 60 overwinningen Penske legende in Atlanta

Het zag er aanvankelijk niet naar uit dat Penske-coureur Brad Keselowski aan de Folds of Honor Quick Trip 500 op de Atlanta Motor Speedway zou deelnemen. Vrijwel het gehele weekend werd hij door een maagvirus geteisterd. Reserve-rijder Austin Cindric stond al in de startblokken maar voor aanvang van de wedstrijd bleek Brad voldoende hersteld te zijn en reed een ijzersterke wedstrijd waarin hij zichzelf ook nog eens tot Penske legende bombardeerde. Anno 2019 is Keselowski de coureur die in de geschiedenis van het team de meeste overwinningen behaalde en streefde daarmee de legendarische Mark Donohue voorbij. In totaal behaalde Keselowski maar liefst 60 overwinningen voor het team van "The Captain".

2019 Keselowski Victory Lane
Wie had dat gedacht? Brad Keselowski zegevierde in Atlanta en is nu de coureur die voor Team Penske de meeste overwinningen behaalde. Daarmee trad hij in de voetsporen van de legendarische Mark Donohue, die als coureur natuurlijk veelzijdiger was.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR/Toyota Racing USA

2019 Start Atlanta
Start in Atlanta.


Brad Keselowski met 60 overwinningen Penske legende in Atlanta
Wie had dat gedacht? Brad Keselowski waarschijnlijk zelf niet in het minst. Maar met zijn zege in Atlanta heeft Brad Keselowski voor het team van Roger Penske in zijn carriere de meeste overwinningen behaald. Aanvankelijk zag het daar niet naar uit. Geteisterd door een maagvirus reed Keselowski in de trainingen zo min mogelijk. Een prachtig duel met Martin Truex Jr. in de slotfase van de wedstrijd werd in het voordeel van Keselowski beslist. Voor Keselowski betekende het tevens de 28e overwinning in zijn Cup-carriere. 27 ronden voor het einde nam Brad de leiding van zijn teamgenoot Joey Logano over en stond die niet meer af. Logano speelde eigenlijk daarna geen rol van betekenis meer. Overigens wisten Kyle Busch, Kyle Larson en Kevin Harvick vanuit de achterste regionen snel de aansluiting bij de koplopers te vinden. Na een trainingscrash moest Busch naar de T-Car overstappen.

2019 Larson race Het optreden van Kyle Larson werd niet echt beloond.

Vanaf pole nam Aric Almirola de leiding en reed tot aan een "competition neutralisatie" de eerste 35 ronden aan de leiding. Bij de herstart kwam Almirola slecht weg en nam Kyle Larson met zijn Ganassi Chevrolet de leiding en wist tevens het eerste wedstrijdsegment op zijn naam te schrijven. Kevin Harvick eindigde als tweede. Het tweede segment leverde een overwinning voor Kevin Harvick op terwijl Kyle Larson ditmaal als tweede eindigde. Vanwege te snel rijden in de pitlane kreeg Almirola een tijdstraf aan zijn broek en speelde niet meer voor de overwinning mee. Almirola zou uiteindelijk nog als achtste eindigen.


2019 Pitlane
Drukte in de pitlane met vooraan Aric Almirola.

Met nog ruim 100 ronden te gaan begon zich het wedstrijdbeeld te vormen. Kyle Busch werd het slachtoffer van een klapband maar speelde eveneens niet meer voor de eindzege mee. Busch sloot het wedstrijdweekend in Atlanta als zesde af. Toch was Rowdy achteraf niet ontevreden. Aan de dominantie van Kyle Larson kwam een einde toen hij zich in het "pitlane-verkeer" vastreed. Larson wist zich niet meer te herstellen en viel naar de twaalfde plek terug. Een chaotisch afgewerke pitstop kostte Ryan Blaney eveneens een potentiële zege. De Penske-rijder viel zelfs naar de 22e plek terug.

Cup-nieuwkomers Ryan Preece en Daniel Hemric reden tot aan de 273e ronde een uitstekende wedstrijd in de Top 10. Preece, die bij het binnenrijden van de pits teveel op zijn dashboard instrumenten geconcentreerd was, knalde tegen de auto van BJ McLeod aan, waarvan de crew van Chris Buescher het slachtoffer werd. Voor Preece was de wedstrijd definitief over. Alleen Martin Truex Jr. kon Keselowsi nog in de slotfase bedreigen maar de Toyota-rijder kwam in het verkeer duidelijk tekort. Martin Truex Jr: "Een beetje boos. Wij beschikten gewoon over de beste auto en hadden deze race moeten winnen."

2019 Helm Busch
Prachtige helm van Kyle Busch. 500 starts. Kurt heeft er 150 meer.

Start records voor "The Busch Brothers
Kurt Busch eindigde in zijn 650 Cup-start als derde en was niet ontevreden over zijn optreden bij het team van Chip Ganassi. Kurt Busch: " Om als derde onder de top van deze sport te eindigen laat gewoon zien dat Ganassi over het juiste materiaal beschikt". Daarachter volgden de Stewart Haas racers Kevin Harvick en Clint Bowyer. Broer Kyle Busch eindigde in zijn 500e Cup start als zesde. Overigens was het voor Busch eigenlijk met zijn 52e recordzege in de Truck series geen slecht weekend.


2019 SamBass
Op iedere auto vrijwel een sticker ter herinnering aan Sam Bass. De door NASCAR officieel erkende kunstenaar die eind vorige week plotseling overleed.

60 Penske-overwinningen
Voor de Mustang betekende het de eerste Cup-overwinning, voor Keselowski de 28e en de 60e Penske zege. Daarmee overtrof hij de legendarische Mark Donohue, die in tegenstelling tot Keselowski in verschillende autosportdisiciplines overwinningen wist te behalen. Brad Keselowski: "Dat was ik eigenlijk helemaal vergeten. Dit betekent nu wel erg veel voor mij. Dit is een groot getal en nu mag ik die gele Mark Donohue helm gaan dragen. Wauww. Ik kan deze dag niet onder woorden brengen. Enorm blij voor dit team, de eerste race volgens het nieuwe reglement of zoiets. Maar het was wel bijzonder om dit te winnen." In 2011 won Keselowski onder soortgelijke omstandigheden op Pocono nadat hij eerder een enkelblessure had opgelopen.


2019 Kyle Busch
Wisselvallig weekend voor Kyle Busch.

Nieuw aerodynamisch pakket
Het was ook de eerste wedstrijd dat men in de Cup-series met het nieuwe aerodynamische pakket reed. De auto's zijn daardoor iets langzamer geworden en moeten in theorie dichter bij elkaar rijden. Vanwege de aard van de baan in Atlanta kwam daar nog niet zo heel veel van terecht maar Steve O"Donnell van NASCAR was toch niet ontevreden."Wij zijn toch wel blij met de uitkomst en zullen nu de resultaten nader bestuderen" aldus O'Donnell.

Uitslag Folds of Honor Quick Trip 500
1. Brad Keselowski Ford 325 ronden
2. Martin Truex Jr. Toyota 325 ronden
3. Kurt Busch Chevrolet 325 ronden
4. Kevin Harvick Ford 325 ronden
5. Clint Bowyer Ford 325 ronden
6. Kyle Busch Toyota 325 ronden
7. Erik Jones Toyota 325 ronden
8. Aric Almirola Ford 325 ronden
9. Chris Buescher Chevrolet 325 ronden
10. Daniel Suarez Ford 325 ronden

2019 Keselowski winnaar
Brad Keselowski overtrof zichzelf. Maar dit deed hij in het verleden al eerder.  Op Pocono 2011 hing zijn start destijds ook aan een zijden draadje maar Brad won toch.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet