NASCAR

NASCAR: Denny Hamlin wint Demolition Daytona 500. Drievoudige Toyota overwinning voor JGR Racing

Voor de tweede maal sinds 2016 wist JGR-coureur Denny Hamlin de Daytona 500 op zijn naam te schrijven. Tot aan de 180e ronden was het een prachtige wedstrijd. Daarna ontaardde de race in de Demolition Daytona 500. Het team van JGR behaalde met Denny Hamlin, Kyle Busch en Erik Jones een drievoudige Toyota-overwinning. Een fraai eerbetoon aan team mede-eigenaar J.D. Gibbs die begin januari overleed.

2019 Allerlaatste Herstart
Bij de allerlaatste herstart ging het goed. De  JGR Toyota's maakten de dienst uit.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR/Toyota Racing USA

Denny Hamlin wint Demolition Daytona 500. Drievoudige Toyota overwinning voor JGR Racing
Hamlin's tweede overwinning in de Daytona binnen vier jaar betekent een prachtig eerbetoon aan zijn overleden teambaas J.D. Gibbs die begin vorige maand overleed. In de 11e ronde was er bij het JGR Team in de pitlane een eerbetoon aan de overleden teambaas. Elke ronde dat Hamlin met de No 11 op kop zou rijden werd 111 U$ aan het J.D. Gibbs Legacy Fund gedoneerd
.
Het eerste incident deed zich in de beginfase voor. Kurt Busch, Bubba Wallace, Jamie McMurray en Austin Dillon waren hierbij betrokken. Busch was "loose" en een touché met Ricky Stenhouse Jr.leidde tot de nodige schades. Zonder dat er geneutraliseerd behoefde te worden wisten alle betrokkenen de pitlane te bereiken. De eerste neutralisatie deed zich overigens voor nadat Ford-coureur Randy Lajoie het slachtoffer van een klapband werd. Vanaf een 31e startplek wist Kyle Busch het eerste wedstrijdsegment op zijn naam te schrijven. In de eerste 60 ronden reed Busch overigens 27 ronden aan de leiding.

2019 Eerbetoon
11e ronde. Eerbetoon van de crew van de startnr. 11 aan hun overleden teameigenaar. Joe Gibbs (zittend) heeft het moeilijk.


Dollar incident
Ryan Blaney schreef het tweede wedstrijdsegment op zijn naam. Achter hem volgden polesitter William Byron, Aric Almirola en Ricky Stenhouse Jr. die overigens bij verschillende incidenten betrokken zou raken. Bij de reguliere stop moesten de verbijsterde Penske-coureurs een vijf dollar biljet uit de grille verwijderen.

Matt DiBenedetto maakt indruk
De man die tijdens de Daytona 500 ofwel "The Great American Race" de meeste indruk maakte was Matt DiBenedetto die voor het Levine Family Team fantastische dingen liet zien. DiBenedetto reed maar liefst 49 ronden aan de leiding en had met zijn Toyota zeker een kans op de eindzege. In een gigantische massacrash waarbij maar liefst 22 auto's betrokken waren werd de privateer uitgeschakeld.


2019 Di Benedetto

Wat een schitterend optreden van Matt DiBenedetto met de No 95 Toyota. Het werd helaas niet beloond.

 


Matt DiBenedetto: "Een fantastische dag die ik met een gebroken hart verliet." DiBenedetto werd negen ronde voor het einde door Paul Menard aangetikt. Het resulteerde in een enorme massacrash waarbij iedereen vrijwel ongedeerd bleef. DiBenedetto: "Na afloop heb ik met Paul gesproken. Just racing. Geen opzet. Hij raakte mij gewoon van achteren. Voor de tweede achtereenvolgende week was Menard bij een megaklapper betrokken.

2019 Megaklapper
Bij de door Paul Menard veroorzaakte megaklapper waren 22 auto's betrokken.

2019 Crash
Luchtreis van Almirola over de auto van Ragan. DiBenedetto is het haasje.

Bij de crash waren onder meer Austin Dillon, Chase Elliott, Ryan Blaney, Aric Almirola en Daniel Suarez betrokken. Menard stak dan ook duidelijk zijn hand in eigen boezem en nam de verantwoording op zich. Aric Almirola maakt een tumultueuze luchreis over de auto van David Ragan heen en belandde boven op diens voorruit. Tien auto's werden defintief uitgeschakeld. De rest kon onder een Code Rood situatie opgelapt worden.

In het derde wedstrijdsegment maakten overigens de Hendrick Motorsports Chevrolets van William Byron en Jimmie Johnson de dienst uit.Johnson was overigens bij een nogal vreemd pitlane incident betrokken toen de debutanten BJ McLeod en Cody Ware bij de entrance van de pitlane in de fout gingen. Vervolgens werden Jimmie Johnson, Ricky Stenhouse Jr. en Tyler Reddick van achteren geraakt.

De HMS Chevrolet van Johnson liep vooral aan de kant van de brandstoftank de nodige schade op en kreeg vanwege een overtreding van zijn crew nog een tijdstraf opgelegd. Met zijn gehavende Chevrolet wist Johnson te overleven en zou als negende eindigen. Ook Johnson was wederom bij diverse incidenten betrokken.Na de eerste herstart ging het mis tussen Kyle Larson en Ricky Stenhouse Jr. Bij dit incident waren nog vier andere auto's betrokken.

2019 Bowman
Routinestop voor Alex Bowman

Tweede Rode Vlag
Vervolgens ging het bij de laatste herstart in de 198e weer fout toen polesitter William Byron en Clint Bowyer elkaar raakten. Na die crash moest er opnieuw met een Code Rode onderbroken worden. In totaal bevonden er zich daarna nog 19 auto's op de baan waarvan 14 in dezelfde ronde.

2019 Hamlin
Tweede Daytona 500 overwinning voor Denny Hamlin sinds 2016.

Monsterverbond tussen Chevrolet/Toyota teams
Het is duidelijk dat de nieuwe Mustang een sterk wapen is. Het reflecteerde zich ook in de openingsfase van de wedstrijd toen op een gegeven moment de Top 10 volledig door Mustangs bezet werd. Het mocht dan ook geen geheim meer genoemd worden dat de teams van Joe Gibbs Racing en Hendrick Motorsports achter de schermen een monsterverbond hadden gesloten om elkaar zoveel mogelijk te helpen en de Fords van de zege af te houden. Een missie die voor het team van Joe Gibbs Racing slaagde.

De zware crashes zijn grotendeels te wijten aan het z.g. Pack Racing(waarin de auto's opeengepakt rijden en een kleine fout de grootste gevolgen kan hebben) en de "Restrictor Plates" waarvan na vandaag definitief afscheid werd genomen. Voor de wedstrijd op Atlanta volgende week treedt het nieuwe NASCAR reglement in werking. Het nieuwe reglement moet er ook voor zorgen dat de auto's dichter bij elkaar te laten rijden maar het is niet de intentie om overal "Pack Racing" te hebben liet men bij de NASCAR organisatie vorig jaar al doorschemeren.

2019 Hamlin Dougnut
Toyota pakt de volle winst in de 61e Daytona 500.

Uitslag Daytona 500
1. Denny Hamlin Toyota 207 ronden
2. Kyle Busch Toyota 207 ronden
3. Erik Jones Toyota 207 ronden
4. Joey Logano Ford 207 ronden
5. Michael McDowell Ford 207 ronden
6 Ty Dillon Chevrolet 207 ronden
7. Kyle Larson Chevrolet 207 ronden
8. Ryan Preece Chevrolet 207 ronden
9. Jimmie Johnson Chevrolet 207 ronden
10.Ross Chastain Chevrolet 207 ronden

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet