NASCAR

NASCAR: Kort nieuws uit Daytona


Kort nieuws uit Daytona. Afgelopen zaterdag overleed de legendarische kunstenaar Sam Bass op slechts 57 jarige leeftijd. In de Truck wedstrijd afgelopen vrijdag kwamen slechts negen auto's over de finish en Loris Hezemans deed het goed de afgelopen dagen op Smyrna Raceway.


joie chitwood sheryl crow sam bass daytona 070613
Joie Chitwood, Sheryl Crow en de legendarische kunstenaar Sam Bass die dit weekend overleed.

Tekst Willem J. Staat

Foto's NASCAR/Toyota Racing USA

Kort nieuws uit Daytona. Kunsternaar Sam Bass overleden
Aan de vooravond van de Daytona 500 overleed afgelopen zaterdag Sam Bass op 57-jarige leeftijd. Zelfs uw redacteur is zelfs in het bezit van twee prachtige Jeff Gordon prints. Bass was meer dan 30 jaar actief in de NASCAR Scene en kreeg de benaming de enige "officially licensed artist" van NASCAR te zijn. Diabeet Bass kampte al geruime tijd met gezondheidsproblemen maar de reden van zijn overlijden werd niet meegedeeld.

2010 charlotte may nscs sprint all-star race program cover artwork Een van de vele creaties van Sam Bass. 

Bass was in de negentiger jaren ook verantwoordelijk voor het meest iconische kleurenschema in NASCAR ooit, nl. dat van de Hendrick Motorsports Chevrolet van Jeff Gordon. Dit schema van de Rainbow Warriors werd een begrip in NASCAR en ver daarbuiten werd het zelfs gekopieerd.

Wie heeft de film Talladega Nights eigenlijk niet gezien? Voor deze kaskraker met acteur Will Ferrell ontwierp Bass de overalls maar zorgde ook voor het design van de diverse auto's die in de film een rol speelden.

jeff gordon car at daytona 2004
Het door Bass ontworpen kleurenschema van Jeff Gordons maakte hem bij zijn leven al onsterfelijk. In vele raceseries werd dit gekopieerd.

Als 7 jarige werd Bass op een lokale baan in Richmond door het autosportvirus bevangen. Vanaf toen nam hij zich voor om hier als kunstenaar naam in te maken. Het Rainbow Warriors Schema van Jeff Gordon's Chevrolet heeft hem eigenlijk onsterfelijk gemaakt

Loris Hezemans sluit campagne op New Smyrna Raceway als derde af.
Loris Hezemans heeft de afgelopen week voor het team van Mike Skinner op New Smyrna Raceway vrijwel elke avond een wedstrijd gereden. Bij de openingswedstrijd vorige week eindigde hij als derde en bij de laatste wedstrijd op zaterdagavond eindigde Loris eveneens als derde. In vrijwel alle wedstrijden kwam de Nederlander aan de finish. Een leerproces bij één van de wedstrijden afgelopen week toen Loris vanaf de eerste startrij te vroeg op het gas ging en vervolgens de zwarte vlag kreeg. Hij werd als negende geklasseerd. Afgelopen donderdag eindigde Loris als vierde in een wedstrijd waarbij hij eveneens op kop reed. De Amerikanen beschouwen Hezemans wel als de beste Europese rookie die ze tot nu toe gezien hebben.


Austin Hill
Austin Hill won een chaotische Truckrace. Slechts negen man gefinisht.

Austin Hill wint Truck Chaos
Austin Hill won afgelopen vrijdag een chaotische NASCAR Gander Outdoors Truckwedstrijd. Voor Hill betekende het na 52 starts in de Truck series de allereerste overwinning. Hij versloeg Grant Enfinger met zijn Toyota. In de wedstrijd die vanwege crashes tweemaal verlengd moest worden reed Hill ruim 29 ronden aan de leiding. In totaal kende de wedstrijd maar liefst 11 neutralisaties waarbij van de 32 deelnemende bolides er maar liefst 26 bij diverse incidenten betrokken waren. Slecht negen van de 32 starters zagen het zwart wit geblokt. Meest prominente uitvaller was Natalie Decker die bij haar debuut al in de eerste ronde met een brandende auto naar binnen moest. Ten gevolge van brokstukken en een klapband vatte de voorkant van de auto in de pitlane vlam. Decker kon ongedeerd uitstappen.

2019 Decker
Teleurstellende dag voor Natalie Decker die in de ARCA wedstrijd vorige week zesde werd.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet