Groeten uit ...

Div: Groeten uit Bathurst

Bathurst opening

Afgelopen weekeinde vond op het Mount Panorama-circuit in het Australische Bathurst de Liqui-Moly Bathurst 12 Hour plaats, de seizoensstart van de Intercontinental GT Challenge Powered by Pirelli. Sinds in 2011 voor het eerst ook GT3-auto's en internationale teams werden toegelaten, heeft de race zich gestaag ontwikkeld tot een van de echte lange-afstandsklassiekers in de GT-racerij. Met Matthijs Bakker, Jeroen Bleekemolen, Yelmer Buurman en Nicky Catsburg waren er niet minder dan vier Nederlanders ingeschreven, hoewel Bleekemolen zoals gemeld niet aan racen toe kwam. AUTOSPORT.NL was als enige Nederlandse online-medium ter plaatse en vergaarde meer dan genoeg materiaal voor een uitgebreide reportage.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar Automotive Productions

Bathurst wombat

Ja, het is een klassieker, maar zo'n foto moet je gewoon maken als je in Australië onderweg bent. Op de route van Sydney naar Bathurst, door de Blue Mountains via de Great Western Highway (klinkt goed, maar is niet meer dan een matig onderhouden provinciale weg door een paar dorpjes met stoplichten, en dan 180 kilometer lang...) kwamen we deze waarschuwingsborden voor kangoeroes en wombats met enige regelmaat tegen.

Bathurst sunset wednesday

Op woensdag was het tijdens de rit van Sydney naar Bathurst nog wat bewolkt, maar de zonsondergang op woensdagavond beloofde al veel goeds.

Bathurst Thursday morning

En dan word je, na twee nachten in een vliegtuig vanuit Daytona, op donderdagochtend rond 7.30 uur in het hotel naast het circuit gewekt door het geluid van raceauto's. En dan schuif je de gordijnen open en hebt dit als uitzicht... Veel beter wordt het niet!

Bathurst parade 1

Op donderdag was er aan het eind van de ochtend een parade van raceauto's van het circuit naar het centrum van het stadje Bathurst.

Bathurst Parade 2

Op aanwijzing van de organisatie werden de auto's geparkeerd voor het historische gerechtsgebouw, maar het rangeren van de GT3-auto's duurde natuurlijk even, wat voor een kleine file zorgde. Waarschijnlijk de duurste file die er ooit in Bathurst gestaan heeft.

Bathurst parade 3

Voor een gewone donderdagmiddag was er volop publiek aanwezig, dat ruimschoots van de gelegenheid gebruik maakte om de GT3-auto's van nabij te bewonderen. Ook fotografen konden zich uitleven.

Bathurst parade 4

Met name de handtekeningen van de in Australië mateloos populaire Supercar-coureurs, zoals hier Shane van Gisbergen, waren zeer gewild.

Bathurst parade 5

Journalisten hadden volop tijd om met de rijders te praten. Hier journalist en boekauteur John Smailes in gesprek met Porsche-rijder Dirk Werner. Na zijn recente boek over de rally London-Sydney, dat in Australië een enorm succes, werkt Smailes nu aan een boek over de historie van het Mount Panorama-circuit, dat later dit jaar verschijnt.

Bathurst parade 6

Groepsfoto met de aanwezige rijders, de burgemeester van Bathurst en de organisatie van het evenement.

Bathurst parade 7

Oud-Indycar-rijder Paul Tracy was het voorgaande weekeinde nog actief als commentator voor NBC bij de 24 Uur van Daytona, maar stapte in Bathurst voor het eerst sinds lange tijd weer eens in een raceauto. Hij nam deel met een MARC II V8. "Ik ben er zelfs apart voor naar de sportschool geweest", vertelde Tracy.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet