Sportscars

Sportscars: Renger van der Zande: 'Winst in Daytona de kroon op het werk'

190127 Zande podium
Renger van der Zande (2e van rechts) op het podium met teamgenoten Kamui Kobayashi, Jordan Taylor en Fernando Alonso (vlnr)

Met zijn overwinning in de Rolex 24 at Daytona, als pas de vierde Nederlander in de 57-jarige historie van de race, heeft Renger van der Zande autosportgeschiedenis geschreven. Exact één jaar nadat hij op dezelfde locatie in Florida zijn eerste race voor het team van Wayne Taylor in het IMSA WeatherTech SportsCar Championship reed – en gelijk overtuigde door de pole-position te behalen – zorgde hij nu samen met zijn teamgenoten voor de tweede Daytona-zege voor het team na 2017. "Dit is wel echt een hoogtepunt", verklaart Van der Zande in gesprek met AUTOSPORT.NL.

Tekst: René de Boer (vanuit Daytona, Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR, Rebocar

De race is inmiddels al zo'n twee uur achter de rug, buiten regent het nog steeds onophoudelijk. Eindelijk komen de winnaars na de huldiging, de obligate fotosessie met alle verschillende petten van de diverse sponsors en tal van televisie-interviews naar het perscentrum op het binnenterrein van het circuit van Daytona om daar de schrijvende journalisten te woord te staan. Naast Renger van der Zande, die als eerste aan het woord komt, zitten ook zijn teamgenoten Kamui Kobayashi, Jordan Taylor en Fernando Alonso, teameigenaar Wayne Taylor en teammanager Max Angelelli achter de tafel.

190127 Zande helm

"Ik ben super-happy. Fantastisch", steekt Van der Zande van wal. "Ik zei voor het weekeinde al dat het team, met name Wayne en Max, er heel goed in zijn om allerlei kleine stukjes in elkaar te laten passen. Het is een grote puzzel, en nu, met deze overwinning, valt alles op zijn plaats." Teameigenaar Wayne Taylor memoreerde nog even het succes van onze landgenoot tijdens 'Petit Le Mans', de afsluitende race van het vorige seizoen op Road Atlanta. "We hebben de laatste 15 jaar elk seizoen minstens één race gewonnen, en vorig jaar duurde het tot de laatste race, maar gelukkig zorgde Renger daar alsnog voor de overwinning. Anders was het wel een heel slecht winterseizoen geworden."

"Vanuit een heel diep gat nu winnaar van de 24 Uur van Daytona"
Met zijn winst in de Rolex 24 at Daytona heeft Van der Zande nu de grootste klassieker in de Amerikaanse lange-afstandsracerij op zijn naam geschreven. "Nu ontbreekt alleen nog Sebring, dus het volgende doel is duidelijk", lacht hij. Van der Zande memoreerde hoe hij na afloop van zijn DTM-avontuur aan het eind van het seizoen 2011 nauwelijks mogelijkheden meer zag om door te gaan in de autosport. Via de opzet van zijn eigen bedrijf in autosportverzekeringen vond hij uiteindelijk toch weer de nodige optie. "En kijk waar ik nu sta: vanuit een heel diep gat hier als winnaar van de 24 Uur van Daytona! Wie zou dat een paar jaar geleden gedacht hebben?"

191027 Zande actier

"Ik vind het vooral mooi dat het een overall-zege is", vervolgt Van der Zande. "Dat heb ik natuurlijk wel eerder geprobeerd, in Spa of op de Nürburgring, maar hier om de algehele overwinning te kunnen strijden en dan ook te winnen, met zo'n beroemd team en zulke bijzondere teamgenoten, dat maakt het wel heel speciaal. Dit is iets wat ik de rest van mijn leven meeneem! Het is de kroon op het werk, maar het is wel hard werken geweest, het komt echt niet uit de lucht vallen. Het is heel goed om bij dit team betrokken te zijn: je komt aan en je weet dat alles in de puntjes is voorbereid. Ze vragen heel veel van de rijder, maar dat is alleen maar een goed teken, want je ziet dat je daarmee races kunt winnen.

"Strategie belangrijke factor"
"Ik denk dat vooral de strategie heel belangrijk was", zegt de winnaar, gevraagd naar de belangrijkste factor in het succes. "We hebben telkens bij de strategie nog wat achter de hand gehouden. Ook in mijn stint, de tijden waren misschien niet de allersnelste, maar omdat ik telkens heel veel benzine heb weten te sparen, kan ik iedere keer net wat korter staan om te tanken tijdens de pitstop, en dat scheelt dan weer. In het Amerikaanse racen kun je met strategie en allerlei slimme acties op vele fronten veel winnen. Ik zeg het al een aantal jaren: dit is mijn favoriete kampioenschap, ik voel me hier heel goed thuis. En dit is natuurlijk de kroon op het geheel, ik denk zelfs dat het kampioenschap winnen nog minder belangrijk is dan deze overwinning. Hier ben ik echt heel blij mee!"

190127 Zande Rolex
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet