Sportscars

Sportscars: Regen zorgt voor rode vlag in Rolex 24 at Daytona

190127 Redflag
Rode vlag in Daytona

Rond 7.20 uur lokale tijd besloot wedstrijdleider Beaux Barfield de Rolex 24 at Daytona me de rode vlag te onderbreken, omdat de omstandigheden door de zware regen en staand water op de baan te zwaar waren geworden om verder rijden te rechtvaardigen. Voor de onderbreking had het veld ruim een uur achter de safety-car gereden, nadat Tommy Milner in de nummer 4-Corvette van de baan was gegleden en hard met de rechter zijkant van de auto in de bandenstapels was beland.

Tekst: René de Boer (vanuit Daytona, Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA, Rebocar

Op het moment van onderbreking reed de nummer 10-Konica Minolta-WTR-Cadillac DPi van Renger van der Zande, Jordan Taylor, Fernando Alonso en Kamui Kobayashi aan de leiding, met Alonso achter het stuur. "Het was de juiste beslissing om te stoppen, want alleen maar achter de safety-car in de rondte rijden is voor niemand zinvol, niet voor ons en niet voor de toeschouwers", verklaarde de Spanjaard. Gedurende de nacht was de WTR-Cadillac samen met de beide Acura Team Penske-Acura's, de nummer 6 van Juan Pablo Monotoya, Dane Cameron en Simon Pagenaud en de nummer 7 van Ricky Taylor, Helio Castroneves en Alexander Rossi, en de nummer 31-Whelen Engineering-Action Express-Cadillica DPi in de strijd om de leiding. Alle vier de auto's hebben 521 ronden afgelegd, vier ronden daarachter rijdt de CORE Autosport-Nissan Dpi van Jon Bennett, Colin Braun, Romain Dumas en Loïc Duval op de vijfde plaats. In de LMP2-klasse heeft de nummer 81-DragonSpeed-Oreca (Henrik Hedman/Ben Hanley/Nicolas Lapierre/James Allen) aan de leiding, drie ronden voor de nummer 18-zusterauto (Roberto Gonzalez/Pastor Maldonado/Sebastian Saveedra/Ryan Cullen).

In GTLM rijden de eerste zes auto's nog steeds in dzelfde ronde, met de nummer 62-Risi-Ferrari (Davide Rigon/Miguel Molina/Alessandro Pier Guidi/James Calado) voor de nummer 912-Porsche (Earl Bamber/Laurens Vanthoor/Mathieu Jaminet), de nummer 66-Foed (Joey Hand/Dirk Müller/Sébastien Bourdais), de nummer 911-Porsche (Patrick Pilet/Nick Tandy/Fred Makowiecki), de nummer 67-Ford (Ryan Briscoe/Richard Westbrook/Scott Dixon) en de nummer 25-BMW (Augusto Farfus/Connor de Phillippi/Philipp Eng/Colton Herta).

190127 Regen 33 pitstop
Pitstop voor de nummer 33-Riley-Mercedes

In de GTD-klasse is het zelfs nog closer, met twaalf auto's in dezelfde ronde als de leider, de nummer 86-Meyer Shank Racing-Acura (Mario Farnbacher/Trent Hindman/Justin Marks/AJ Allmendinger). Daarachter rijden de nummer 29-Land-Audi (Daniel Morad/Christopher Mies/Ricardo Feller/Dries Vanthoor) en de nummer 540-Black Swan-Porsche (Tim Pappas/Marco Seefried/Matteo Cairoli/Dirk Werner). Ook de nummer 11-GRT-Lamborghini (Rolf Ineichen/Mirko Bortolotti/Christian Engelhart/Rik Breukers) rijdt in dezelfde ronde. Breukers reed in de nacht een heel sterke stint, waarin hij de auto van de elfde naar de eerste plaats reed. De nummer 33-Riley-Mercedes (Ben Keating/Jeroen Bleekemolen/Luca Stolz/Felipe Fraga) rijdt op de twaalfde plaats in de klasse, maar reed in de nacht ook lange tijd op kop, waarmee het tevens na zes en twaalf uur de volle punten pakte voor de Michelin North American Endurance Cup. Het team koos er echter voor om een pitstop te maken net voor de onderbreking, om dan klaar te zijn met een volle tank als de race wordt hervat.

Alle weer-apps laten ongeveer 100 procent regen zien tot morgenochtend, dus het is serieus de vraag of er nog geracet kan worden. Licht is het inmiddels wel min of meer, maar zon is in geen velden of wegen te bekennen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet