Sportscars

Sportscars: Mazda's hoop gaat in vlammen op

190126 Mazda vuur
De race is over voor de nummer 77-Mazda

Mocht men bij Mazda na het sterke optreden in de 'Roar'-test eerder deze maand en de pole-position van Oliver Jarvis op vrijdag hoop gekoesterd hebben op de overwinning in de Rolex 24 at Daytona, dan is die hoop nu vervlogen. Letterlijk, want in het zevende uur van de race gaf de motor van de nummer 77-Mazda (Jarvis/Nuñez/Bernhard/Rast) als gevolg van een defecte turbo met een grote vlam de geest. De auto, waarin Timo Bernhard op het moment van uitval achter het stuur zat, werd nog teruggebracht naar de garage, maar daar konden de technici van het Mazda Team Joest niet anders dan forfait geven.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar

Kort daarvoor was de nummer 55-Mazda (Bomarito/Tincknell/Pla) de garage in geduwd met een probleem met de benzinedruk, maar deze auto kon uiteindelijk met drie ronden achterstand de race weer hervatten. Een klein uur eerder kwam het tot een botsing tussen Mark Kvamme in de gespinde PR1-Mathiasen Motorsports-Oreca LMP2 (#52, McMurry/Aubry/Kvamme/Guibbert) en de Colombiaan Juan Piedrahita in de nummer 84-JDC Miller Motorsports-Cadillac DPi (Trummer/Simpson/Miller/Piedrahita), die de aanrijding niet kon vermijden. Dat incident leidde uiteraard tot een neutralisatie van de race.

Na één derde van de wedstrijd leidt Renger van der Zande, die om 22.00 uur het stuur van de nummer 10-Konica Minolta-WTR-Cadilllac DPi overnam van Kamui Kobayashi. Daarachter rijden de beide Penske-Acura's.

In de GTLM-klasse zijn de verschillen als altijd klein, maar de nummer 911-Porsche (Pilet/Tandy/Makowiecki) rijdt aan de leiding, voor de nummer 62.Risi Ferrari (Rigon/Molina/Pier Guidi/Calado) en de nummer 25-BMW (Farfus/De Phillippi/Eng/Herta).

In GTD rijdt de Riley-Mercedes (Keating/Bleekemolen/Stolz/Fraga) op kop, voor de Park Place Porsche (Lindsey/Long/Campbell/Boulle) en de GRT-Lamborghini (Ineichen/Bortolotti/Engelhart/Breukers).

190126 vuurwerk
Vuurwerk hoort bij een 24-uursrace, zo ook in Daytona

Aanvankelijk werd er gezegd dat het pas zondag in de middag zou gaan regenen, maar nu melden de meeste weermodellen al regen vanaf vier uur in de nacht, die vervolgens de hele dag morgen aanhoudt.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet