Formula E

Formule E: Sam Bird wint Santiago Eprix voor Envision Racing. Frijns 5e. Vandoorne stelt teleur

De Brit Sam Bird heeft de tweede manche van het FIA Formula E kampioenschap in Santiago/Chili op zijn naam geschreven. Vanaf een vierde startplek ging Bird met zijn Envision bolide in de negende ronde in de Attack Mode en passeerde Pascal Wehrlein in de Mahindra bolide. Al kort na het vallen van de vlag werd bekend dat Bird mogelijk beneden het gewicht zou zijn. De uitslag is daarom provisonal.


2018 Bird
Sam Bird op weg naar de overwinning in Santiago.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Formula E/Kräling Motorsportbild

Sam Bird wint Santiago Eprix voor Envision Racing Frijns 5e. Vandoorne stelt teleur
Met temperaturen van meer dan 37 graden Celsius werd de Eprix van Santiago verreden. Voor polesitter Lucas di Grassi werd het een teleurstellende dag. De Schaeffler Audi Abt coureur moest zijn pole inleveren omdat hij tijdens de inlap harder op de rem getrapt zou hebben dan gedurende zijn kwalificatieronde. Een regel die overigens eerst eerder deze week van kracht werd. "Ik ben het slachtoffer geworden van de meest stomme regel in de autosport die pas deze week van kracht werd" mopperde de Braziliaan die vanwege zijn diskwalificatie achteraan moest starten. Maar ook een schitterende inhaalwedstrijd werd niet beloond. Voor onze zuiderbuur Stoffel Vandoorne werd het ook een weekend om te vergeten. Voor de Superpole procedure reed Stoffel te laat de pits uit en moest één startplek inleveren. Gedurende de wedstrijd reed Vandoorne met zijn HWA Racelab bolide na een herstart tegen de muur en moest in vijfde positie opgeven.

Sebastien Buemi mocht vanaf pole vertrokken maar moest halverwege de wedstrijd eveneens na een touché met de muur opgeven. Vanaf een vierde startplek ging Bird eerst aan Daniel Abt voorbij, maar deze gaf zich niet direct gewonnen. In de openingsfase kwam het tevens tot contact tussen Nelson Piquet Jr en Oliver Turvey. Di Grassi moest daarom de nooduitgang in, maar werd door de FIA Stewards hiervoor niet bestraft.

2019 Sam Bird
Mooie race van Sam Bird.

In de openingsronde bleef de auto van Tom Dillmann plotseling stilstaan maar de Fransman wist zijn bolide te resetten. Vervolgens kreeg Antonio Felix Da Costa een duwtje van achter waardoor Jean Eric Vergne uit de wedstrijd spinde.


2018 Di Grassi
Slechte dag voor Lucas di Grassi.

Bird ging in de Attack Mode aan Pascal Wehrlein voorbij. De Mahindra rijder bevond zich eveneens in dezelfde modus maar slaagde er niet in om toe te slaan. In de achterhoede reed Di Grassi vervolgens ook nog eens bij tegen Jose Maria Lopez aan. Die ging in de rondte en verloor behoorlijk veel tijd. Di Grassi werd voor dit incident bestraft.

2019 Wehrlein Mahindra
Pascal Wehrlein kon zijn auto niet optimaal benutten in de slotfase.

Oliver Rowland drukte Felipe Massa tegen de muur aan en vervolgens bleef de bolide van Maximilian Günther met een technisch defect steken. Het resulteerde in een safetycarfase. Na de herstart konden Vandoorne, Abt, Buemi, Da Costa en en D'Ambrosio van hun fanboost profiteren. Buemi nam met zijn Nissan direct de leiding maar Vandoorne ging in Turn 3 de muur in en beschadigde zijn auto zwaar. Robin Frijns leverde een pakkend duel met Jaguar rijder Mitch Evans en kwam als vijfde over de finish.

2019 Wehrlein
Pascal Wehrlein: "Ik wil winnen"

Buemi stond zodanig onder druk dat hij in Turn 7 vol de muur in knalde en moest opgeven. Zowel Jean Eric Vergne en Felix Da Costa moesten kort daarna eveneens opgeven Beiden het slachtoffer van opgelopen schades. Daniel Abt had intussen Alexander Sims met zijn Fanboost inmiddels onder druk gezet maar wist niet te profiteren. Kort voor het einde van de wedstrijd probeerde Wehrlein het nog eenmaal in de Attack Mode maar wist niet te profiteren. Pascal Wehrlein: "Ik kreeg de opdracht om gas terug te nemen. Maar ik wil winnen." Volgens het team moest hij van het gas om een shutdown van de accu's te vermijden. Vervolgens ging Bird met een voorsprong van meer dan vijf seconden over de streep. Alexander Sims eindigde als derde maar werd naar de achtste plek teruggezet.

Uitslag(Provisonal)
1 Sam Bird Virgin Audi 36 ronden  47m02.511s
2 Pascal Wehrlein Mahindra Mahindra 36 ronden +6.489s
3 Daniel Abt Audi Audi 36 ronden  +14.529s
4 Edoardo Mortara Venturi Venturi 36 ronden  +17.056s
5 Robin Frijns Virgin Audi 36 ronden +20.276s
6 Mitch Evans Jaguar Jaguar 36 ronden  +23.755s
7 Alexander Sims BMW BMW 36 ronden +27.590s
8 Jerome d'Ambrosio Mahindra Mahindra 36 ronden +41.984s
9 Oliver Turvey NIO NIO 36 ronden +45.059s
10 Jose Maria Lopez Dragon Penske 36 ronden +45.376s

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet