Sportscars

Sportscars: Mazda, Porsche en Ferrari behalen pole-positions voor Rolex 24 at Daytona

190124 IMSA quali Mazda
De nummer 77-Mazda start vanaf de pole-position voor de Rolex 24 at Daytona

Voor het eerst in de historie staat er een Mazda op pole-position voor de Rolex 24 at Daytona. In de kwalificatie reed Oliver Jarvis in de nummer 77-Mazda een nieuw baanrecord, waarmee hij een 26 jaar oud record verbeterde. De Konica Minolta-WTR-Cadillac DPi van ondermeer Renger van der Zande start als zesde. In de GTLM-kwalificatie eindigde de nummer 911-Porsche in handen van Nick Tandy bovenaan. Snelste GTD was de Via Italia Racing-Ferrari in handen van de Braziliaan Marco Gomez, die de teamgenoot van Jeroen Bleekemolen, Ben Keating, in de nummer 33-Riley-Mercedes net voor wist te blijven. De nummer 11-Grasser-Lamborghini, waarmee ook Rik Breukers in actie komt, start vanaf de vijfde plaats in de klasse, hier was het Rolf Ineichen die de kwalificatie reed.

Tekst: René de Boer (vanuit Daytona, Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA, Porsche/Jürgen Tap

Bij de prototypes werd het beeld dat ook al in de droge tweede vrije training en eerder deze maand tijdens de 'Roar' te zien was, bevestigd: de Mazda's bepaalden al in een vroeg stadium in de kwalificatie het tempo en uiteindelijk was het Oliver Jarvis in de nummer 77-Mazda die met een tijd van 1:33,685 minuten de pole-position veroverde. Daarmee reed de Brit het uit 1993 (!) daterende baanrecord van 1:33,875 minuten, destijds gereden door PJ Jones in de Toyota Evo GTP, na 26 jaar uit de boeken. Lange tijd stonden de beide Mazda's op de eerste twee plaatsen, maar uiteindelijk werden de beide Mazda's gesplitst door de beide Pense-Acura's, met de tweede tijd voor Ricky Taylor in de nummer 7-auto en de derde tijd voor Juan Pablo Montoya in de nummer 8-Acura. De nummer 55-Mazda eindigde op de vierde plaats, twee plaatsen voor de nummer 10-WTR-Cadillac met ondermeer Renger van der Zande, waarin Jordan Taylor de kwalificatie voor zijn rekening nam. Snelste van de vier LMP2's was de nummer 81-DragonSpeed-Oreca in handen van de Australiër James Allen, die van begin tot eind van de sessie bovenaan stond.

190124 IMSA quali Porsche
GTLM-pole voor Nick Tandy in de nummer 911-Porsche

Nick Tandy bezorgde Porsche de beste uitgangspositie in de GTLM-klasse. De Brit, die in 2016 ook al op de pole stond in Daytona en in 2014 de klasse won, kwam in de nummer 911-Porsche tot een tijd van 1:42,257 minuten. Daarbij profiteerde hij van een goede slipstream van een van de Corvettes. Snelste Corvette-rijder was Jan Magnussen in de nummer 3-auto, 0,324 seconden achter Tandy. Daarachter kwalificeerde Ryan Briscoe de nummer 67-Ford als derde, gevolgd door Davide Rigon in de nummer 62-Ferrari en Earl Bamber in de nummer 912-Porsche. De beide BMW's konden het tempo voorin niet helemaal bijhouden en kwalificeerden zich respectievelijk als zevende en achtste in de klasse, die werd gecompleteerd door de nummer 4-Corvette. De tijden van alle negen de fabriekauto's lagen binnen 0,982 seconden.

190124 IMSA quali Ferrari
Marco Gomez was het snelst in de GTD-klasse met de veelkleurige Via Italia-Ferrari

In de GTD-klasse staat er voor het derde achtereenvolgende jaar een Ferrari op de pole-position in Daytona. De Braziliaan Marco Gomez reed in de nummer 13-Via Italia Racing-Ferrari een tijd van 1:45,257 minuten een nieuw baanrecord in de GTD-klasse. "Het is mijn derde jaar hier in Daytona, het is geweldig om nu hier op pole te staan", aldus Gomez, die normaliter voornamelijk actief is in de Braziliaanse stockcar-racerij. Ben Keating reed de kwalificatie in de nummer 33-Riley-Mercedes, waarmee ondermeer ook Jeroen Bleekemolen in actie komt. Keating deed het keurig met de tweede tijd in het 23 auto's sterke veld, slechts 0,057 seconden achter de pole-winnende tijd van Gomez. Trent Hindman completeeerde de top drie in de nummer 86-Acura, voor twee Lamborghini's, de nummer 46-Ebimotors-Hurcán met Giacomo Altoè en de nummer 11-GRT-Lamborghini met Rolf Ineichen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet