GT

GT: Drie Nederlanders aan de start bij Liqui-Moly Bathurst 12 Hour

190118 Bathurst opening
Voor velen het mooiste circuit van de wereld: Mount Panorama in Bathurst

Allereerst gaat de internationale aandacht natuurlijk uit naar de Rolex 24, de seizoensstart van het Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship, volgende week in Daytona. De week daarna echter staat er met de Liqui-Moly Bathurst 12 Hour op het prachtige Mount Panorama-circuit in Australië nog een evenement op het programma dat de status van klassieker ook al lang verdiend heeft. Het is de start van de Intercontinental GT Challenge powered by Pirelli, met dit jaar wederom een buitengewoon sterk deelnemersveld. Met Jeroen Bleekemolen in de Black Swan-Porsche, Yelmer Buurman in de Black Falcon-Mercedes-AMG en Nicky Catsburg in de Walkenhorst-BMW staan er maar liefst drie Nederlanders in Australië aan de start. Ze zullen alle drie ook een volledig IGTC-seizoen rijden.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Terwijl het WEC meer en meer van zijn glans verliest en eigenlijk alleen de GTE-Pro-klasse nog spannende competitie biedt, wint de Intercontinental GT Challenge, vanaf dit seizoen officieel met de toevoeging 'powered by Pirelli' (zo, nu hebben we het twee keer geschreven, dat moet dan ook genoeg zijn), meer en meer aan prestige. Opnieuw een succesverhaal derhalve voor Stéphane Ratel, voor wiens organisatie SRO de wereldwijde serie het voornaamste uithangbord is, als een soort 'Champions' League' boven de diverse continentale GT3-series. Meer en meer fabrikanten onderkennen het potentieel van deze serie, die met de toevoeging van de seizoensfinale in Kyalami dit jaar ook echt op alle vijf de continenten actief is.

De organisatie van de Liqui-Moly Bathurst 12 Hour, de opening van het IGTC-seizoen, presenteerde vandaag de deelnemerslijst met ruim 120 rijders uit 22 landen, die in totaal 13 merken vertegenwoordigen. Natuurlijk gaat de meeste aandacht uit naar de 28 auto's in de A-klasse, bestemd voor GT3-auto's tot en met bouwjaar 2018, de voor 2019 nieuwe 'Evo'-modellen komen zoals altijd pas een jaar later naar Australië.

190118 Bathurst Mercedes
Griffiths-Mercedes voor Yelmer Buurman

Yelmer Buurman in Griffiths-Black-Falcon-Mercedes-AMG
Met in totaal zes Mercedes-AMG GT3's heeft de Duitse fabrikant getalsmatig de grootste afvaardiging in het veld. Vorig jaar won Mercedes met Tristan Vautier de IGTC-rijderstitel, dit jaar is daarnaast ook de merkentitel het doel, die de afgelopen drie jaar naar Audi ging. Tot het indrukwekkende keurkorps van IGTC-fabrieksrijders (Marciello, Götz, Buhk, Paffett en Vautier, om er een paar te noemen) behoort voor dit seizoen ook Yelmer Buurman. Voor de Nijmegenaar wordt de deelname in Bathurst een première: "Dat is zo'n circuit waar iedereen graag een keer wil hebben gereden, ik kijk er erg naar uit", zegt hij. Buurman deelt in Australië de auto met het startnummer 19 van het Griffith Corp. Team Nineteen-Black Falcon-team met eigenaar Mark Griffith en de Deense Christina Nielsen, die in de VS heel wat GT3-ervaring opdeed. Het trio komt uit in de Pro-Am-klasse.

180204 Bathurst Race BlackSwan
Jeroen Bleekemolen won vorig jaar met de Black Swan-Porsche de Pro-Am-klasse in Bathurst

Jeroen Bleekemolen met Black Swan-Porsche
Jeroen Bleekemolen kwam vorig jaar in de zinderende finale op Bathurst heel dicht bij de overwinning in de Black Swan-Porsche. Hij deelt de auto opnieuw met eigenaar Tim Pappas en de Duitse ex-fabrieksrijder Marc Lieb, die inmiddels een managementfunctie bij Porsche Motorsport vervult, maar zich een paar mooie races per jaar toch niet laat ontgaan. In de Pro-Am-klasse moet de Black Swan-Porsche, vorig jaar klassewinnaar, opnieuw als een serieuze kanshebber worden beschouwd. Jeroen Bleekemolen doet als enige van de drie Nederlanders in Bathurst 'double duty' met zijn deelname in Daytona de week ervoor. "Samen met Dubai eerder deze maand kom ik dan wel weer aardig aan mijn kilometers", lacht hij.

190118 Bathurst Catsburg
Ook Nicky Catsburg start als debutant in Bathurst

Nicky Catsburg met Walkenhorst-BMW
BMW acteerde vorig jaar in Bathurst verrassend sterk met de pole-position voor Chaz Mostert en werkt dit seizoen met het Walkenhorst-team het volledige IGTC-programma af. Een mooie kans voor Nicky Catsburg als aanvulling op zijn deelname aan het FIA WEC, eveneens met BMW, en het FIA WTCR, met Hyundai. De Amersfoorter deelt de M6 GT3 met de Noor Christian Krognes en de Deen Mikkel Jensen. "Bathurst staat natuurlijk al lang op mijn lijstje", zegt Catsburg. "In voorgaande jaren keek ik de 12-uursrace meestal thuis in bed, want voor Europeanen is het grotendeels in de avond en nacht. Prachtig om er nu zelf te kunnen rijden." Voorafgaand aan de race gaan we in een nadere voorbeschouwing nog in op de vele andere prominenten die in Bathurst aan de start staan.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet