24H Series

24H Series: Rik Breukers is de revelatie van Dubai

190113 Breukers Ivo en Rik
Rik Breukers (r.) kreeg het racevirus mee van vader Ivo, die zelf in Dubai op het TCE-podium eindigde

Dat Rik Breukers heel behoorlijk gas kan geven, was al bij velen bekend. Niet voor niets maakte hij vorig jaar deel uit van het kwartet dat zorgde voor de eerste GTD-klasseoverwinning voor Lamborghini bij de Rolex 24 at Daytona. Daarvoor verdiende hij al zijn sporen in de diverse Lamborghini Super Trofeo-series. Ondanks zijn jeugdige leeftijd van pas 20 jaar heeft hij al heel wat ervaring, tot en met een LMP2 in Le Mans aan toe. Nu kan hij ook zijn eerste algehele overwinning in een internationale 24-uursrace laten bijschrijven, want hij was het die de oranje Car Collection Motorsport-Audi R8 LMS met het startnummer 88 gisteren om even na 15.00 uur lokale tijd als winnaar van de Hankook 24H DUBAI als winnaar over de eindstreep stuurde. AUTOSPORT.NL sprak met het Limburgse talent.

Tekst: René de Boer (vanuit Dubai, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Creventic/Petr Fryba

190113 Rik Breukers Kameel
Eerst urenlang in een raceauto, dan ook nog op een kameel...

Na zijn laatste stint mocht Rik Breukers plaatsnemen op een kameel voor de in Dubai traditionele rit van het eind van de pitstraat naar het podium ter hoogte van start en finish. Voor sommige coureurs is dat zwaarder dan de hele race, we hebben al meervoudig autosportkampioenen en riant betaalde fabriekscoureurs met angstige ogen naar de dieren zien kijken, alvorens aarzelend plaats te nemen tussen de twee bulten... Rik Breukers is echter niet iemand die zich snel ergens druk over maakt. Hij doet waar hij goed in is, namelijk gas geven in een raceauto. Zonder daar teveel ophef over te maken. En als het erbij hoort, dat je als winnaar op een kameel stapt, dan doet hij dat gewoon.

190113 Rik Breukers podium
Met zijn teamgenoten op weg naar de hoogste trede van het podium

Eenmaal boven gekomen op de eerste etage van het pitgebouw heeft hij even tijd om zijn indrukken te delen, nog voordat hij samen met zijn teamgenoten het podium op geroepen wordt om de enorme bekers in ontvangst te nemen. "Het was wel zwaar", verzucht Breukers, hoewel hij er, nog geen kwartier na zijn laatste stint, alweer opvallend fris uitziet. "Ik heb in totaal negenenhalf uur gereden, maar anders dan de anderen had ik geen airconditioning. Ik wist helemaal niet dat dat in de auto zat, dus mijn helm heeft daar ook geen aansluiting voor... Bij deze temperaturen zou dat wel prettig geweest zijn, ja, maar goed, het is niet anders. Ik heb het ook zo gered. Maar warm was het wel, ja!"

190113 Rik Breukers actie 1
Met name de wijze waarop Breukers lange tijd de GRT-Lamborghini achter zich wist te houden, dwong respect af

Rik Breukers heeft het autosportvirus niet van een vreemde: zijn vader Ivo is initiatiefnemer van de 24-uursrace in Dubai en is al zo'n twee decennia lang actief als hobbycoureur, naast zijn vele zakelijke activiteiten. "Hij gaat harder dan ik", zei Ivo Breukers een aantal jaren geleden al over zijn zoon, toen die, na de nodige ervaring op een kart, heel voorzichtig via het familieteam Red Camel-Jordans.nl de eerste schreden op het pad van de autosport zette. Nog steeds stapt Rik Breukers wel eens in de Cupra TCR-toerwagen van het team, zoals vorig jaar nog tijdens de 24 Uur van Barcelona, toen hij ondermeer samen met zijn vader reed, maar eigenlijk is GT3 toch wel het minimale niveau waarop hij thuis hoort. "Het gaat me vrij gemakkelijk af", zegt hij met zijn kenmerkende nuchterheid, bijna timide.

Met zijn lange rijtijd had Rik Breukers een belangrijk aandeel in de overwinning van het Car Collection-team, dat met 607 ronden de op drie na langste race-afstand in de historie van de 24-uursrace in Dubai aflegde. Ook de beide Audi-fabrieksrijders Christopher Haase en Frédéric Vervisch, die samen met 'gentleman driver' Dimitri Parhofer het winnende team completeerden, uitten hun respect over de prestatie van het jongste lid in het kwartet. "Hij heeft het meer dan uitstekend gedaan", prees Vervisch.

190113 Rik Breukers actie 2
De winnende Car Collection-Audi met de Burj Khalifa op de achtergrond

Hoewel officiële bevestiging nog ontbreekt, meldt het geruchtencircuit inmiddels dat Breukers over twee weken in Daytona weer aan de start zal staan in de GTD-klasse, die hij vorig jaar samen met zijn teamgenoten in de GRT-Lamborghini wist te winnen. Over zijn plannen voor het komende seizoen bestaat nog geen zekerheid, maar we kunnen ons zomaar voorstellen dat hij zich met zijn sterke optreden in Dubai ook bij Audi in de kijker gereden heeft. Wellicht zien we de jonge Limburger dan ook binnen afzienbare tijd terug achter het stuur van een R8...
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet