24H Series

24H Series: Stand van zaken na de nacht in Dubai

190112 Dubai 18h 88
De Car Collection-Audi met Rik Breukers rijdt aan de leiding met nog zes uur te gaan

Met nog zes uur te gaan in de Hankook 24H Dubai rijdt de nummer 88-Car Collection Motorsport-Audi R8 LMS met onder anderen de Nederlander Rik Breukers nog steeds aan de leiding in de wedstrijd. Het team heeft drie ronden voorsprong op de MS7 by WRT-Audi, waarin ondermeer Michael Vergers in actie komt. Nog eens een ronde daarachter rijdt de Scuderia Praha-Ferrari op de derde plaats. In de TCE-divisie, waarin – zoals gebruikelijk – TCR-toerwagens inmiddels de eerste zeven posities bezetten, leidt nog steeds de AC Motorsport-Audi RS 3 LMS met onder anderen oud-profwielrenner Tom Boonen. Diverse Nederlandse rijders zijn inmiddels uitgevallen.

Tekst: René de Boer (vanuit Dubai, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Creventic/Petr Fryba

De oranje Car Collection Motorsport-Audi, waarin naast Rik Breukers ook Audi-fabrieksrijders Christopher Haase en Frédéric Vervisch, plus de Duitse amateurrijder Dirk Parhofer in actie komen, kwam in de avonduren aan de leiding en draait gestaag en zonder problemen zijn ronden. Door verschillende pitstopstrategieën kwamen ook de beide Black Falcon-Mercedessen, de nummer 3 met Jeroen Bleekemolen en de nummer 2 met Yelmer Buurman, kortstondig aan de leiding, maar na 380 ronden bracht Luca Stolz de nummer 3-Mercedes de pits in, waar het team definitief moest opgeven als gevolg van een gebroken rechter voorwielwielophanging. De andere Black Falcon-Mercedes met Yelmer Buurman liep tijdverlies op door problemen met de remmen, waardoor meerdere pitstops gemaakt moesten worden.

190112 Dubai 18h 2
De winnaar van vorig jaar, de Black Falcon-Mercedes met Yelmer Buurman, verloor tijd door remproblemen

Twee andere Mercedessen met Nederlandse inbreng zijn eveneens uit de wedstrijd. De nummer 19-MP Motorsport-Mercedes van vader en zoon Henk en Daniël de Jong, Bert de Heus en Jaap van Lagen raakte gisteravond zwaar beschadigd in de aanrijding met de CWS-Ginetta. "Bert de Heus werd rechts achter geraakt en kon geen kant meer uit", verklaarde teameigenaar Henk de Jong. De onfortuinlijke rijder werd naar het ziekenhuis vervoerd. De nummer 10-Hofor-Mercedes met Christiaan Frankenhout viel uit vanwege een defecte brandstofpomp. De HTP-Mercedes in de opvallende Mann-Filter-kleuren met Indy Dontje daarentegen rijdt nog probleemloos, deze auto is derde in de A6-Am-klasse.

190112 Dubai 18h 18
De V8 Racing-Corvette haalde de eindstreep niet

Een andere Nederlandse uitvaller is de V8 Racing-Corvette, die daarmee zijn laatste wedstrijd niet kon beëindigen. Wolf Nathan raakte in de nacht met de auto van de baan, crashte hard en beschadigde de auto zwaar, maar kon wel ongedeerd uitstappen. Bij het Bas Koeten Racing-team waren er gemengde gevoelens: de TCR-Audi met de drie Finse rijders viel uit vanwege een motorprobleem, maar de Cupra en de Porsche 991 van het team rijden nog probleemloos. De NKPP-Porsche ligt zelfs op de tweede plaats in de Porsche-Cup-klasse, voor tal van teams met duidelijk meer Porsche-ervaring. "We mogen het wel afkloppen, maar tot nu toe gaat het prima", lachte Roeland Voerman desgevraagd.


190112 Dubai 18h 991
De NKPP/Bas Koeten-Porsche rijdt keurig op de tweede plaats in de Porsche Cup-klasse

Achter de leidende AC Motorsport-Audi en de Volkswagen van het Zwitserse team Autorama Motorsport by Wolf Power rijdt de Nederlandse Red Camel-Jordans.nl met de Cupra keurig op de derde plaats in de TCR-klasse, terwijl de Bas Koeten-Cupra in dezelfde ronde op de vierde plaats rijdt. Paul Sieljes, die als Nederlandse rijder bij het Duitse team fun-M Motorsport in de CUP1-klasse rijdt, ligt met zijn teamgenoten op de tweede plaats in zijn klasse.

Voor Cor Euser Racing verloopt de race ook niet zonder problemen: gisteravond werd de BMW met Einar Thorsen achter het stuur hard geraakt door een concurrent, waarop net voor de finishlijn het linker achterwiel afbrak. Daarmee was de auto erg lastig te besturen, wat het terugslepen naar de pits erg lastig maakte. De M3 rijdt echter nog wel, wat niet kan worden gezegd van de Hofor/Bonk-BMW M4 GT4 met ondermeer Liesette Braams, die werd teruggetrokken na opgelopen schade bij een aanrijding.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet