24H Series

24H Series: Nieuws voorafgaand aan de start in Dubai

190111 Nieuws Opening

Diverse rijders en teams waren vorige week al in Daytona voor de 'Roar'-test of op Zandvoort voor de traditionele Nieuwjaarsrace, maar de eerste grote internationale wedstrijd van het nog kakelverse nieuwe kalenderjaar is de Hankook 24H Dubai, die dit weekeinde plaatsvindt op het Dubai Autodrome. AUTOSPORT.NL is ook hier ter plaatse en legde voorafgaand aan de start, vanmiddag om 15.00 uur lokale tijd (12.00 uur in Nederland), de nodige nieuwtjes vast.

Tekst: René de Boer (vanuit Dubai, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar Automotive Productions

- In totaal staan er 28 Nederlanders aan de start van de race, waarvan er maar liefst 16 in actie komen met een GT3- of vergelijkbare auto in de klassen A6-Pro en A6-Am. Drie landgenoten starten in de TCR-klasse, vier in de Porsche 991-Cup-klasse. Er zijn ook twee Nederlandse deelnemers in GT4, twee in SPX en één in de CUP1-klasse.

190111 Nieuws Koeten

- Met V8 Racing en MP Motorsport in de A6-klasse, Bas Koeten Racing (foto boven) alsmede de geassocieerde teams LMS Racing by Bas Koeten Racing en NKPP Racing by Bas Koeten Racing plus Red Camel-Jordans.nl en Cor Euser Racing zijn er ook diverse Nederlandse teams van de partij in de Verenigde Arabische Emiraten.

- Jaap van Lagen zou eigenlijk niet in Dubai racen, hij kwam naar het Midden-Oosten om in de week voorafgaand aan de race op te treden als rijderscoach voor Bas Koeten Racing, dat voor het eerst een Porsche in de 991-Cup-klasse inzet voor Harry Hilders, Roeland Voerman, Gijs Bessem en Bob Herber. "Natuurlijk heb ik mijn pak en mijn helm bij me, en mijn terugvlucht heb ik pas voor na de race geboekt", lachte de rijder uit Ede. En inderdaad deed zich voor hem een mogelijkheid voor: hij start als vierde rijder in de MP Motorsport-Mercedes-AMG GT3 naast de al eerder ingeschreven Daniël en Henk de Jong en Bert de Heus.

- Cor Euser Racing is er sinds het begin van de race in Dubai ieder jaar bij, en in de meeste gevallen natuurlijk ook met Cor Euser zelf als rijder. Zelfs in het jaar waarin Euser niet in Dubai reed, omdat hij deelnam aan de Dakar-rally, kwam hij toch naar de Emiraten nadat hij in de rally voortijdig was uitgevallen. Binnenkort staat er een belangrijke verandering voor het team op stapel: de vertrouwde BMW M3 gaat plaatsmaken voor een MARC Cars-silhouet-auto, die bij de volgende Creventic-race in Mugello zijn debuut maakt.

190111 Nieuws Lamborghini

- De Audi's en de Lamborghini's, die tot dusver in de A6-klasse het tempo bepaalden, zijn een beetje teruggeschroefd. De pole-winnende GRT-Lamborghini (foto) kreeg er 20 kilogram extra gewicht bij, de Audi's in de Pro-klasse mogen per tankbeurt vijf liter minder tanken dan aanvankelijk toegestaan. "Het is goed dat Creventic naar dit soort dingen kijkt", verklaarde Stefan Wendl, hoofd klantensport bij Mercedes-AMG. "Helemaal tevreden ben ik nog steeds niet, want met een restrictor van 34,5 millimeter komen we gewoon teveel snelheid tekort, maar het is in ieder geval iets." Gottfried Grasser, teambaas van de pole-winnende GRT-Lamborghini, schatte in dat de 20 kilogram extra per ronde een verschil van drie tienden uitmaakt. "Bij 500 ronden kun je het dan zelf uitrekenen, dan zijn er al 150 seconden weg. Maar goed, dan moeten we maar een beetje meer gas geven", aldus de Oostenrijker.

190111 Nieuws F4 Wito

- Voor de eerste keer waren er formulewagens in het voorprogramma van de Hankook 24H Dubai, want het Formula 4 UAE Championship werkte in totaal vier wedstrijden af. Racewinnaars waren Matteo Nannini, de neef van oud-F1- en -DTM-coureur Alessandro, Lucas Roy, Shihab Alhabsi en Joshua Durksen. Bij die laatste winnaar was ook sprake van Nederlandse inbreng, want de uit Paraguay afkomstige Durksen rijdt voor het Duitse BWT Mücke-team, waar onze landgenoot Wito van Kuijeren (boven, met Durksen) het Formule 4-team runt.

- Naast de diverse prominente coureurs die in Dubai aan de start staan, zagen we ook oud-wereldkampioen toerwagens Rob Huff, die sinds afgelopen zomer in Dubai woont. "Ik rijd met het WTCR over de hele wereld en daarnaast veel in China, dus als uitvalsbasis is het hier niet verkeerd", zei de Brit, die begin komende maand in Bathurst tijdens de 12-uursrace aldaar in actie komt.

190111 Nieuws Boonen

- Een prominente sporter uit een geheel andere discipline is de Belg Tom Boonen (foto boven), oud-wereldkampioen wielrennen op de weg, drievoudig winnaar van de Ronde van Vlaanderen en vier keer winnaar van Parijs-Roubaix. Inmiddels is Boonen alweer een aantal jaren actief in de autosport, vorig jaar onder andere in de Whelen NASCAR Euro Series. "Voor dit jaar ben ik bezig om in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux uit te komen, en daarnaast als het kan weer in de WNES", aldus de rijder uit Mol. "Ik ben bijna opgegroeid op het circuit van Zolder, dus naast het wielrennen heeft autosport altijd mijn grote belangtelling gehad. Klassiekers in de autosport? Le Mans is natuurlijk wel heel ver weg, maar de 24 Uur van Spa zou ook al heel mooi zijn. Daar ben ik voor dit jaar al mee bezig." In Dubai rijdt hij met de AC Motorsport-Audi RS 3 LMS, de pole-winnende auto in de TCR-toerwagenklasse.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet