Diversen

Div: Boekbesprekingen autosport 2018 deel 2

2 Boeken Citroen cover

Maurice Louche: Emotion Citroën en compétition 1948-1980 ***

Komend jaar viert Citroën zijn honderdjarig bestaan als automobielfabrikant, dus we gaan ongetwijfeld nog veel rondom het merk met de dubbele chevron horen, te beginnen met de beurs Rétromobile in Parijs, begin februari. Citroënliefhebbers, waar uw redacteur er een van is, kunnen een (ruime) kast vullen met boeken over het merk, maar boeken over Citroën in de autosport zijn op de vingers van twee handen te tellen.

Blij waren we dan ook met de komst van het boek 'Emotion Citroën en compétition' van de zeer productieve Fransman Maurice Louche, van wie we al eerdere fotoboeken kennen, ondermeer rondom de rally van Monte Carlo, en vergelijkbare 'Emotion'-boeken over Porsche, Alpine, Alfa Romeo en Ferrari. Het Citroënboek verscheen al in 2017, dus past eigenlijk strikt genomen niet meer binnen de grens van deze rubriek, maar we kregen het boek pas dit jaar in handen, wat dus hopelijk als verzachtende omstandigheid mag gelden.

Het boek begint met voorwoorden van mensen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de sporthistorie van Citroën: Marlène Cotton-Wolgensinger, die de leiding van de sportafdeling overnam na het overlijden van haar echtgenoot René Cotton, Claudine Bouchet-Trautmann, de echtgenote van oud-rijder René Trautmann en zelf ook als rijdster actief, oud-Citroën-rallyrijders Claude Laurent (in ons land natuurlijk vooral bekend vanwege zij activiteiten met DAF), Bob Neyret, Jean-Claude en Lucette Ogier, Jean-Paul Luc en Patrick Vanson.

Dan volgen zo'n 180 pagina's met foto's, ingedeeld naar jaren uit de periode 1948-1990. Zoals de samensteller van het boek zelf al duidelijk maakt wil hij niet compleet zijn. Dat blijkt: het lijkt wel alsof 'foto's van autosportevenementen waar toevallig een Citroën op staat' het voornaamste zoekcriterium geweest is. Dat levert soms wel leuke platen op, zoals een vrijwel volledig uitgeveerde 2CV tijdens een 'gymkana-slalom' in 1950 in Nice, of een opname van het Nederlandse duo Beckman-Flinterman in een 11 BL in de rally van Monte Carlo in datzelfde jaar. Sommige foto's echter zijn wel heel onscherp, de begeleidende informatie is ook vaak nogal summier en vaak zijn er ook meerdere foto's vanuit hetzelfde perspectief. En foto's van een aanrijding tussen een deelnemende Alfa Romeo uit de bergklim Mont Ventoux en een toevallig passerende Traction Avant van iemand uit de regio? Tja...

DS'sen, met naast reguliere modellen ook tal van prototypes, voeren de boventoon, maar er zijn ook opnames van 2CV's, Dyanes, Méharis en Ami 6'en, terwijl vanaf de jaren zeventig ook de modellen SM, GS en CX in actie komen en zijn afgebeeld. De laatste 30 pagina's bevatten kleurenfoto's, de rest van het boek is in zwart-wit uitgevoerd. Het resultaat is een boek dat leuk is om door te bladeren, maar qua informatiegehalte nogal tegenvalt. Het zou mooi zijn als iemand ter gelegenheid van het aanstaande eeuwfeest van Citroën eens de handschoen oppakt en een echt goed boek over de sporthistorie van het merk schrijft.

Maurice Louche: Emotion Citroën en compétition. Editions Maurice Louche, Franstalig, 220 pagina's, gebonden in hardcover, ISBN 978-2-9544-452-5-0.

2 Boeken Citroen inside

Reacties

  • 1
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 31 december 2018 09:31

  René dit item zie ik toch altijd als het hoogtepunt van het jaar! Dank

  • 0
  • 0
   
  René de Boer 31 december 2018 12:42

  Ik hoop oprecht voor u dat u nog wel meer hoogtepunten heeft dan deze boekbesprekingen, maar het doet me plezier te horen dat mijn werk in de smaak valt!

  • 0
  • 0
   
  peter kraaijeveld 02 januari 2019 18:35

  René, ik ben nogal nieuwsgierig gevonden naar het boek van John Smailes dat gerecenseerd wordt. In 2016 verscheen al een zeer lezenswaardig werk over dit onderwerp, van de hand van Robert Connor, 'the 1968 London to Sydney Marathon'. Nou was dat boek eenvoudig te bestellen, maar dat geldt niet voor het boek van Smailes. Als het al ergens geleverd kan worden (amazon.com), dan blijkt het net geschikt voor verzending! Ik word ondertussen steeds nieuwsgieriger! Dus als u een tip heeft waar ik het werk aan kan schaffen, dan heel graag!

  • 0
  • 0
   
  peter kraaijeveld 02 januari 2019 19:26

  oeps, zie ik een foutje in mijn bericht: '(...) dan bijkt het net geschikt voor verzending' moet zijn: 'niet geschikt voor verzending'.

  • 1
  • 0
   
  René de Boer 02 januari 2019 21:12

  Merkwaardig! Wellicht dat een van de gespecialiseerde autoboekwinkels (Autonet, ASN Autobooks) een mogelijkheid heeft. Anders ben ik begin februari in Australië en kan er daar een meenemen. Stuur svp even een bericht met uw contactgegevens naar de redactie, dan neem ik wel even contact op.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet