Diversen

Div: Boekbesprekingen autosport 2018 deel 2

2 Boeken Citroen cover

Maurice Louche: Emotion Citroën en compétition 1948-1980 ***

Komend jaar viert Citroën zijn honderdjarig bestaan als automobielfabrikant, dus we gaan ongetwijfeld nog veel rondom het merk met de dubbele chevron horen, te beginnen met de beurs Rétromobile in Parijs, begin februari. Citroënliefhebbers, waar uw redacteur er een van is, kunnen een (ruime) kast vullen met boeken over het merk, maar boeken over Citroën in de autosport zijn op de vingers van twee handen te tellen.

Blij waren we dan ook met de komst van het boek 'Emotion Citroën en compétition' van de zeer productieve Fransman Maurice Louche, van wie we al eerdere fotoboeken kennen, ondermeer rondom de rally van Monte Carlo, en vergelijkbare 'Emotion'-boeken over Porsche, Alpine, Alfa Romeo en Ferrari. Het Citroënboek verscheen al in 2017, dus past eigenlijk strikt genomen niet meer binnen de grens van deze rubriek, maar we kregen het boek pas dit jaar in handen, wat dus hopelijk als verzachtende omstandigheid mag gelden.

Het boek begint met voorwoorden van mensen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de sporthistorie van Citroën: Marlène Cotton-Wolgensinger, die de leiding van de sportafdeling overnam na het overlijden van haar echtgenoot René Cotton, Claudine Bouchet-Trautmann, de echtgenote van oud-rijder René Trautmann en zelf ook als rijdster actief, oud-Citroën-rallyrijders Claude Laurent (in ons land natuurlijk vooral bekend vanwege zij activiteiten met DAF), Bob Neyret, Jean-Claude en Lucette Ogier, Jean-Paul Luc en Patrick Vanson.

Dan volgen zo'n 180 pagina's met foto's, ingedeeld naar jaren uit de periode 1948-1990. Zoals de samensteller van het boek zelf al duidelijk maakt wil hij niet compleet zijn. Dat blijkt: het lijkt wel alsof 'foto's van autosportevenementen waar toevallig een Citroën op staat' het voornaamste zoekcriterium geweest is. Dat levert soms wel leuke platen op, zoals een vrijwel volledig uitgeveerde 2CV tijdens een 'gymkana-slalom' in 1950 in Nice, of een opname van het Nederlandse duo Beckman-Flinterman in een 11 BL in de rally van Monte Carlo in datzelfde jaar. Sommige foto's echter zijn wel heel onscherp, de begeleidende informatie is ook vaak nogal summier en vaak zijn er ook meerdere foto's vanuit hetzelfde perspectief. En foto's van een aanrijding tussen een deelnemende Alfa Romeo uit de bergklim Mont Ventoux en een toevallig passerende Traction Avant van iemand uit de regio? Tja...

DS'sen, met naast reguliere modellen ook tal van prototypes, voeren de boventoon, maar er zijn ook opnames van 2CV's, Dyanes, Méharis en Ami 6'en, terwijl vanaf de jaren zeventig ook de modellen SM, GS en CX in actie komen en zijn afgebeeld. De laatste 30 pagina's bevatten kleurenfoto's, de rest van het boek is in zwart-wit uitgevoerd. Het resultaat is een boek dat leuk is om door te bladeren, maar qua informatiegehalte nogal tegenvalt. Het zou mooi zijn als iemand ter gelegenheid van het aanstaande eeuwfeest van Citroën eens de handschoen oppakt en een echt goed boek over de sporthistorie van het merk schrijft.

Maurice Louche: Emotion Citroën en compétition. Editions Maurice Louche, Franstalig, 220 pagina's, gebonden in hardcover, ISBN 978-2-9544-452-5-0.

2 Boeken Citroen inside
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet