Racing Shows

Racing Shows: Expositie 70 Jaar Porsche in Autoworld Brussel officieel geopend

Afgelopen donderdag werd in het Brusselse Autoworld de tentoonstelling 70 Jaar Porsche officieel geopend. Met deze expositie sluit het merk uit Stuttgart haar jubileumjaar definitief af. Onder de aanwezige gasten waren o.a. Dr. Wolfgang Porsche en Jacky Ickx. Een prachtige tentoonstelling waarin je de evolutie van het merk in zowel de productiesector als de racerij duidelijk tot uiting komt. Op autosportgebied zagen we enkele Porsche juwelen. De tentoonstelling duurt tot 27 januari a.s. en een bezoek aan Brussel rondom de eindejaarsfeesten is zeker de moeite waard.


2018 Porsche Autoworld
Prachtige Porsche expositie in Autoworld Brussel.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

Expositie 70 Jaar Porsche in Autoworld Brussel officieel geopend
In aanwezigheid van Dr. Wolfgang Porsche vond afgelopen donderdagavond de officiële thematentoonstelling van 70 jaar Porsche plaats. In totaal worden er zo'n zeventig verschillende Porsche modellen geëxposeerd. Variërend vanuit de productiesector tot aan de diverse autosport activiteiten.

919 Tribute 1
De 919 Hybrid Tribute is natuurlijk het actuele pronkstuk van de expositie.

Ook werd er 911 ART car officieel gepresenteerd. Onze aandacht gaat natuurlijk uit naar het autosportsegment. En daar viel fraais te bewonderen. De 919 Tribute versie die op de Nürburgring het baanrecord verpulverde mag natuurlijk één van de hoogtepunten genoemd worden. Naast deze 919 bolide de Penske RS LMP2 Spyder van Timo Bernhard en Romain Dumas uit de American Le Mans Series een tiental jaren geleden.

Vervolgens een groot aantal GT's en rallywagens. Onder de rallybolides treffen we de winnende 959 van Jacky Ickx/Claude Brasseur uit Parijs Dakar, maar ook de 911 Belga versie uit het Belgisch rally kampioenschap met de bekende tabaks sponsoring. Op dezelfde rij bevindt zich ook nog een aantal fraaie 356 bolides met als hoogtepunt een Porsche 904 GTS uit 1964.

2018 Hybride Opening
De Nordschleife/Spa recordbolide van Porsche.

Maar voor de echte diehard autofans vormen de twee geëxposeerde 917's wel het absolute hoogtepunt van de expositie is voor ondergetekende de 5.0L 917 STP CanAm Spyder van Jo Siffert uit 1971. Siffert eindigde hiermee tweemaal tweede op Mid Ohio en Road America. Vervolgens eindigde Siffert met deze auto als vijfde op Laguna Seca met deze unieke Porsche. Het was de allerlaatste wedstrijd die Siffert in zijn carrière beëindigde. Het daaropvolgende weekend verongelukte de populaire Zwitser dodelijk op het Engelse Brands Hatch. Vanwege zijn historie is deze STP Porsche vrij bijzonder te noemen. Het is een uniek stuk autosporthistorie. Naast deze CanAm 917 treffen we de fameuze Pschyedelic 917 K aan. Deze bolide werd ook vaak als de Hippie Porsche omschreven.

2018 917 De fameuze Psychedelic 917. Het blijft een unieke bolide die ook in Steve McQueen's film Le Mans uitgebreid te bewonderen viel.

Deze 917K is eigendom van de Fransman Vincent Gaye en werd een aantal jaren geleden gerestaureerd. Oorspronkelijk bood de inmiddels overleden Hans Dieter Dechent chassisnr. 917K-043 aan om te decoreren. Dit geschiedde door de Fransman Anatole Lapine die juist door Porsche als kersverse designer benoemd was. Ferdinand Piëch van Porsche kon er weinig begrip voor opbrengen maar de geschiedenis bepaalde anders. Gijs van Lennep en Gerard Larrousse eindigden met de Pschyedelic 917 als negende in de Endurance wedstrijd en zesde in de CanAm race op de dag erna. Een kleurenschema dat voor altijd zijn stempel op de 917 als Art-car zou drukken.

2018 Art Schaalmodel
Een zeldzaam Porsche Live Art schaalmodelletje met een oplage van slechts 100 stuks.

Live Art was er ook bij de presentatie te bewonderen. Twee kunstenaressen waren druk met een fraaie 911 bezig. Daarvan komt ook een schaalmodelletje uit waarvan slechts 100 stuks verkrijgbaar zijn. Twee kunstenaressen van het Brussels kunstenaarscollectief "Louves Cathy Gagalis Vega(grafica) en Clarisse Jeghers kunsttherapeute en illustratrice maakten live een kunstwerk van een Porsche 911 T. Een initiatief van 911 Motorsport dat door Autoworld gesteund wordt.

2018 Lego Porsche
De Lego Porsche 3.0L Lego Porsche.

Lego Porsche
Verder treffen we nog een unieke 300 kg wegende Lego Porsche 3.0L 911 Lego Porsche aan. De auto werd overigens binnen drie weken gebouwd. Ook hiervan zijn miniatuurmodellen verkrijgbaar. Het team van Autoworld maakte een Top 10 van de geëxposeerde exemplaren. Zover wilden wij niet gaan, maar uw redacteur maakte wel een Top 5 van de tentoongestelde expositie-auto's.

2019 Overzichtfoto
De prachtige 917's

Autosport nl Top 5
1) De 917 Canam van Jo Siffert
2) De 919 Hybrid
3) De RS Spyder
4) De 959 Parijs Dakar versie
5) 917 Psychedelic(Hippie Porsche)
Uiteraard maakten wij een fotografische rondgang.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet