TCR Series

WTCR: Nicky Catsburg en Augusto Farfus keren terug in mondiale toerwagenracerij met Hyundai

181118 WTCR Tarquini actie
De Hyundai i30 N was dit jaar de maatstaf in de WTCR-competitie

Na een jaar afwezigheid keert Nicky Catsburg terug op het hoogste mondiale niveau in de toerwagensport. Vandaag kondigde Hyundai Motorsport aan dat de Amersfoortse rijder zal worden ondergebracht bij een van de klantenteams van het Koreaanse merk in het FIA WTCR. Catsburg zal zijn WTCR-programma combineren met de lange-afstandsraces voor BMW, iets wat hij twee jaar geleden met Volvo in het WTCC en BMW ook al deed. Eenzelfde constructie krijgt Augusto Farfus, die enkele weken geleden al zijn afscheid uit de DTM aankondigde, en nu met Hyundai ook weer terugkeert in de mondiale toerwagenracerij, waarin hij eerder met BMW en Alfa Romeo successen vierde. Titelverdediger Gabriele Tarquini en Norbert Michelisz komen ook volgend jaar weer voor Hyundai in actie. De namen van de klantenteams worden in een later stadium bekendgemaakt.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Dat Catsburgs agenda voor 2019 met slechts een handjevol FIA WEC-races en wellicht de 24-uurswedstrijden op de Nürburgring en Spa-Francorchamps voor BMW niet vol is, mag duidelijk zijn. Zo lag een combinatie tussen FIA WEC en FIA WTCR voor de hand, zoals Catsburg al eerder deed. De keuze voor Hyundai komt echter wel een beetje als een verrassing, want na zijn sterke optreden in het FIA WTCR met Volvo, twee jaar geleden, wees alles erop dat hij opnieuw onderdak zou vinden bij het Zweedse Cyan Racing, dat vanaf volgend jaar auto's van het Chinese merk Lynk & Co. in het FIA WTCR gaat inzetten. "Ik was ook heel ver met hen, maar toen kwam opeens Hyundai om de hoek met een wel heel aantrekkelijk aanbod", zegt Catsburg.

De Hyundai i30 N was het afgelopen seizoen de maatstaf in het FIA WTCR, wat resulteerde in de kampioenstitel voor Gabriele Tarquini. De Italiaanse routinier en zijn Hongaarse teamgenoot Norbert Michelisz, samen het afgelopen seizoen goed voor zes overwinningen, krijgen voor 2019 de status van 'Hyundai Motorsport Customer Racing Drivers'. Datzelfde geldt dus voor Catsburg en Augusto Farfus, die nog niet eerder in het WTCR reden, maar wel op eerdere successen in het WTCC kunnen bogen. Catsburg, die eerder voor Lada en Volvo reed, behaalde twee WTCC-zeges. Farfus, die voor Alfa Romeo en BMW in het WTCC uitkwam, won in totaal 15 wedstrijden en eindigde twee keer als derde in de eindstand van het kampioenschap.

181203 Catsburg 340
Nicky Catsburg is volgend jaar Hyundai Motorsport Customer Racing Driver

"Ik heb al eerder met Gabriele en Augusto gewerkt en Norbert ken ik natuurlijk goed vanuit het WTCC", zegt Catsburg. "Met een WTCR-auto heb ik nog niet eerder gereden, maar ik ben er zeker van dat Gabriele me snel op het juiste niveau zal brengen. Ik miste het toerwagenracen wel, ik heb bijna alle WTCR-races dit jaar via de televisie gevolgd, dus ik ben blij dat ik er nu zelf weer in actie kan komen." Samen met de andere Hyundai-rijders staat voor Catsburg binnenkort een vierdaagse test op het circuit van Portimao in Portugal op het programma.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet