Formule 1

Formule 1: Alex Albon promoveert naar Toro Rosso

 54I3603

Met Alex Albon is een van de laatste stukjes van de F1-puzzel van 2019 gelegd. Van de Britse Thai, die dit weekend als derde eindigde in het F2-kampioenschap, was al langere tijd bekend dat hij de huizenhoge favoriet was om naast 'verloren zoon' Daniil Kvyat een van de twee Toro Rosso-Honda's van volgend jaar te bezetten. Alleen Lance Stroll bij Force India moet nog officieel worden bevestigd, maar dat is een formaliteit.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: FIA F2 Championship

Albon kwam in oktober in beeld bij Red Bull-opperscout Helmut Marko toen alle logische opties opraakten, waaronder ook een superlicentie voor tweevoudig Macau-winnaar en Red Bull-junior Dan Ticktum.

Albon is net als de coureur die hij opvolgt – Brendon Hartley – een oud-Red Bull-junior die in 2012 door Marko uit het programma werd gezet. Door zijn sterke presteren in het F2-kampioenschap van dit seizoen wekte hij opnieuw de belangstelling van de Oostenrijker, en daar kwam uiteraard bij dat zijn positie in de eindstand van dat kampioenschap genoeg was voor de superlicentie die Ticktum nog ontbeert. Albon won vier races en eindigde uiteindelijk als derde in de titelstrijd.

 54I3644

Albon moest nog wel van zijn Formule E-contract bij Nissan e.dams worden geholpen, een procedure die wat juridische voeten in de aarde had. De Thai wordt naar verwachting vervangen door Oliver Rowland.

De Formule 2 als opstapklasse naar de Formule 1 beleeft deze winter intussen een waar hoogtepunt. Nooit eerder promoveerde de gehele top-drie meteen naar de hoogste klasse: behalve Albon starten ook kampioen George Russell (Williams) en runner-up Lando Norris (McLaren) volgend jaar in de Formule 1.

Met Albon krijgt Thailand voor het eerst sinds de vermaarde prins Bira weer een F1-coureur, hoewel Albon verder net zo Brits is als zijn mede-promovendi Russell en Norris.

Reacties

  • 0
  • 1
   
  Anonieme gebruiker 26 november 2018 20:05

  Nee dat zie je verkeerd. Het laatste puzzel stukje is de grand prix van zandvoort. Volgens de telegraaf de prins en Tom Coronel een kwestie van even een handtekening zetten. Ik wacht het rustig af.

  • 0
  • 0
   
  Mattijs 27 november 2018 11:19

  Die puzzel wordt pas in 2020 compleet, dit gaat over 2019...

  • 1
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 27 november 2018 12:47

  Mooi moment om zijn naam goed te gaan uitspreken, verslaggevers? Het is geen Fransman ("albôôn") maar een Thai met Britse vader, dus meer "èlbon"; luister maar naar Britse collega's. (Zoals Nikita Mazeppin ook geen "máázepin" is maar "mazèppien", Räikönnen geen "raikonen" maar "rèikunnen", enz.) Veel succes!

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 29 november 2018 06:51

  Die afschuwelijke Van Dam bij Ziggo mag zijn uitspraak wel eens eindelijk aanpassen. Om nog maar te zwijgen van zijn side kick Meindert bij de F2. Net een boertje van büten. Naast om dat gemekker over waar hij zelf allemaal heeft gereden etc F2 wordt i ieder geval in 2019 mooi.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet