Formule 3

Formule 3: Nieuwe FIA F3-auto onthuld in Abu Dhabi

dallara-f3-2019

De auto voor de komende FIA-F3-seizoenen in het voorprogramma van de Formule 1 is vandaag in Abu Dhabi onthuld. Althans, onthuld – de Dallara is een nauwelijks verholen voortzetting van de GP3-16 die de laatste drie jaar dienst deed in de GP3. De nieuwe FIA F3 neemt vanaf 2019 de plaats in van de GP3 in het Grand Prix-weekend.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto: FIA F3

De nouveautés op de auto zijn met name de halo, die dit jaar al in de Formule 2 werd geïntroduceerd, en het DRS-systeem. Verder is de aerodynamica zodanig aangepast dat inhalen gemakkelijker wordt. Dat gebeurt op dezelfde manier waarop de F2-auto voor dit jaar onderhanden werd genomen.

De basis van de auto is de monocoque die al in de GP3 werd gebruikt. De motor wordt de bekende Mécachrome van 3,4 liter zoals die ook in de F2-auto zit, maar dan zonder turbo. De versnellingsbak is van Hewland en kent zes verzetten.

De auto is in oktober al getest op Magny-Cours, na een shakedown op een klein circuit van een raceschool in de buurt van het Franse circuit. De uitlevering aan de teams begint half januari en loopt door tot in februari. In die maand mag elk team met één chassis de baan op voor een collectieve shakedown, waarbij alle coureurs kunnen kennismaken met de auto.

Het bestaande Europees F3-kampioenschap dat door ITR werd gepromoot, is na dit seizoen ten einde gekomen – althans, als FIA-kampioenschap. De klasse gaat zelfstandig verder onder een nog aan te kondigen naam.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet