Formule 3

Formule 3: Nieuwe FIA F3-auto onthuld in Abu Dhabi

dallara-f3-2019

De auto voor de komende FIA-F3-seizoenen in het voorprogramma van de Formule 1 is vandaag in Abu Dhabi onthuld. Althans, onthuld – de Dallara is een nauwelijks verholen voortzetting van de GP3-16 die de laatste drie jaar dienst deed in de GP3. De nieuwe FIA F3 neemt vanaf 2019 de plaats in van de GP3 in het Grand Prix-weekend.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto: FIA F3

De nouveautés op de auto zijn met name de halo, die dit jaar al in de Formule 2 werd geïntroduceerd, en het DRS-systeem. Verder is de aerodynamica zodanig aangepast dat inhalen gemakkelijker wordt. Dat gebeurt op dezelfde manier waarop de F2-auto voor dit jaar onderhanden werd genomen.

De basis van de auto is de monocoque die al in de GP3 werd gebruikt. De motor wordt de bekende Mécachrome van 3,4 liter zoals die ook in de F2-auto zit, maar dan zonder turbo. De versnellingsbak is van Hewland en kent zes verzetten.

De auto is in oktober al getest op Magny-Cours, na een shakedown op een klein circuit van een raceschool in de buurt van het Franse circuit. De uitlevering aan de teams begint half januari en loopt door tot in februari. In die maand mag elk team met één chassis de baan op voor een collectieve shakedown, waarbij alle coureurs kunnen kennismaken met de auto.

Het bestaande Europees F3-kampioenschap dat door ITR werd gepromoot, is na dit seizoen ten einde gekomen – althans, als FIA-kampioenschap. De klasse gaat zelfstandig verder onder een nog aan te kondigen naam.

Reacties

  • 0
  • 0
   
  Willem J. Staat 22 november 2018 22:51

  @Mattijs en de veel besproken Europese regionale kampioenschappen bestaan nog niet eens. Een tweede EK in handen van Renault en Jean Todt.....gemeld in de Franse Auto Hebdo van 17 oktober j.l.

  • 5
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 23 november 2018 09:21

  Het oogt meer als een turboloze F2. Het benodigde budget zal toch wel ruim de één miljoen euro overschrijden? Slechte ontwikkeling voor de wat minder fortuinlijke talenten.

  • 0
  • 0
   
  driftje 23 november 2018 09:55

  Een miljoen voor een seizoen GP3?? Klopt dat Mattijs?

  • 0
  • 0
   
  ace1 23 november 2018 18:53

  @driftje €600.000 voor GP3 en voor F2 € 1 miljoen.

  • 1
  • 0
   
  27 november 2018 11:27

  Doe voor beide er maar een tonnetje of twee bij, ace1. En Willem: het was zo logisch geweest om de Eurocup FR2.0 om te vormen tot de regionale Europese F3. (Nog altijd stom dat ze F4 niet F5 hebben genoemd, want dan hadden ze van F3 Regional gewoon F4 kunnen maken, maar dit terzijde.) Renault deed die aanvraag ook, bestelde de nieuwe F3-auto, maar de FIA besloot in al haar wijsheid de eer te schenken aan de Italiaanse bond en kartkampioenschapsorganisator WSK - omdat die zoveel ervaring hebben in het organiseren van Europese kampioenschappen op F3-niveau?

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet